Vágólapra másolva!
Az olasz bajnokság rajtjánál mindenki azt jósolta, hogy az AC Milan, Juventus FC, Internazionale trióval senki sem fogja tudni tartani a lépést, a nagy hármas elosztja egymás között az érmeket. Ez lehet hogy így is lesz, de kilenc forduló után a három klub közül csak kettő áll a dobogón. Nem kis meglepetésre az a Lecce a harmadik, amelyik a legutóbbi pontvadászatot a tizedik helyen zárta, a nyáron elveszítette házi gólkirályát és sikeredzőjét, és egyetlen nagy nevet sem igazolt.

A nyári szünetben nem sok jele volt annak, hogy Leccében a szezon meglepetéscsapata alakul: Delio Rossi mester és az előző bajnokságban 19 gólig jutott uruguayi Ernesto Javier Chevantón távozása igencsak érzékenyen érintette a klubot - legalábbis sokan így gondolták. Ezzel szemben jelenleg a legkevésbé sem tűnik lehetetlennek, hogy a déliek felülmúlják a legutóbbi bajnokságban elért tizedik helyezésüket (ami egyébként példátlan volt a klub történetében).

A bajnokság első hét fordulójában ugyanis mindössze egy vereséget szenvedett a gárda, és két döntetlen mellett négyszer győztek a sárga-pirosak. A lecceiek 14 ponttal a második helyen álltak a Juventus FC mögött, többek között az AC Milant, az FC Internazionalét és az AS Romát is megelőzve. Egy kicsivel jobban kezdte a szezont Zdenek Zeman Leccéje, mint tavaly Delio Rossié (soraiban többek közt Chevantónnal): akkor ugyanis hét játéknap után mindössze három pontja volt a csapatnak, és kieső helyen állt!

Az első fordulóban az Atalanta vendége volt a Lecce, és 2-2-es döntetlennel távozott Bergamóból, amit nevezhetünk papírforma eredménynek, még annak ellenére is, hogy az olasz álmoskönyvek szerint egy újonccsapat otthonában kezdeni nem sok jót jelent. Az első hazai találkozóját a Brescia ellen játszotta a csapat, és meglepő magabiztossággal, 4-1-re intézte el a Roberto Baggio nyári visszavonulása óta igencsak szárnyaszegett együttest. Az első igazi szenzációt a harmadik fordulóban okozta Zeman tizenegye, amikor az Olimpicóból csent pontot az AS Romától. A bravúrt egy újabb könnyed hazai győzelem követte, az áldozat a Cagliari, a végeredmény pedig 3-1 volt.

A veretlenségi sorozat az ötödik körben szakadt meg, mikor is a Chievo Verona otthonában 2-1-es vereséget szenvedett az együttes. Ráadásul a Via del Mare stadion következő vendége a remek formában lévő Palermo volt, így az olasz közvélemény a jó kezdés után kipukkadt Leccéről kezdett cikkezni. Ez kissé korai volt, hiszen Marco Cassettiék 2-0-ra legyőzték a rózsaszín mezes szicíliaiakat, majd egy hétre rá idegenben verték 4-1-re a sziget másik képviselőjét, az FC Messinát.

A hét találkozón nem kevesebb mint 18 gólt lőttek Valerij Bozsinovék, ami magasan a legtöbb a Serie A mezőnyében (a Juventus FC 15-nél, az Internazionale 14-nél jár). Emellett a védelem is viszonylag jól állt a lábán, a hét összecsapáson kapott kilenc találat egyáltalán nem nevezhető soknak (az Inter 11-et, az AS Roma 13-at kapott ugyanennyi idő alatt). Az Inter elleni 2-2-es döntetlent ezt követően úgy érte el a gárda, hogy kétgólos hátrányból állt fel, és a remek sorozat csak a kilencedik körben szakadt meg, amikor a Fiorentina 4-0-val porrá zúza a lecceieket.

Ezekben a hetekben egész Olaszország (sőt, kis túlzással az egész világ futballszerető közvéleménye) azon töpreng, mi lehet a váratlan sikersorozat oka. Könnyen lehet, hogy a válasz egy név: Zdenek Zeman. A nyáron Leccébe került cseh mester Itáliában szokatlanul támadó felfogásban, három csatárral játszatja csapatát, és - rá évtizedek óta jellemző módon - előszeretettel dobja be a mély vízbe a fiatal, rutintalan játékosokat. A többé-kevésbé állandó kezdő csapat (Sicignano - Cassetti, Diamoutene, Stovini, Rullo - Giacomazzi, Ledesma, Dalla Bona - Bozsinov, Bjelanovic, Pinardi) tagjainak több mint fele nincs még 25 éves (Bozsinov még mindig csak 18, Rullo 20, Diamoutene 21, Ledesma 22, Dalla Bona 23, Bjelanovic 25 esztendős), a rendszeresen játéklehetőséget kapott cserék közül pedig Mirko Vucinic és Alekszej Jeremenko Jr. is csupán 21 telet élt meg.

Éppen az ifjú titánok a gárda húzóemberei: Bozsinov hat, Bjelanovic öt, Vucinic négy gólnál tart a bajnokságban, Rullo még egy percet sem mulasztott az idén, és remek teljesítményt nyújt a védelem bal oldalán, de már Samuele dalla Bona is megszerezte első találatát új csapata színeiben.

Zemant persze nemcsak fentiek miatt tartják igen jó edzőnek, hanem azért is, mert a földön jár, és nem engedi, hogy a kétségkívül pazar eredménysor megszédítse a fiatal társaságot. Minden mérkőzés után megdicséri ugyan a játékosokat, de hosszasan elemzi a hibákat is, hogy a futballisták lássák, van még mit tanulniuk. A tréner továbbra is csak a középmezőnyről, a tizedik hely megismétléséről beszél, ha a célokról kérdezik, de azért nyilván nem bánná, ha a bajnokság végén a helyezés rovatban csupán egyetlen számjegy szerepel majd a Lecce neve mellett.