Vágólapra másolva!
Focirégész nevű új sorozatunkban leporoljuk a múlt emlékeit, és felidézzük a mai dátum legemlékezetesebb futballeseményeit. Nézzük, mi történt november 5-én!

1936-ban ezen a napon született Uwe Seeler, a hatvanas évek egyik legjobb német csatára, a Bundesliga első gólkirálya. A Hamburger SV kiválósága az 1963-64-es, történelmi szezonban 30 mérkőzésen 30 gólt szerzett. Emiatt cseppet sem érdemtelenül abban az esztendőben őt választották meg (csakúgy mint 1960-ban és 1970-ben is) a legjobb nyugatnémet labdarúgónak. Pályafutása során 239 BL-mérkőzésen 137 találatot szerzett, a válogatottban 72 összecsapáson 43 gól fűződik a nevéhez. Világbajnoki ezüst- (1966), bronzérmes (1970), negyedik (1958).

1974-ben ezen a napon az FC Barcelona és a Feyenoord a Bajnokcsapatok Európa-kupájának második fordulójában találkozott egymással. A két csapat rotterdami összecsapása gól nélküli döntetlenre végződött, így inkább a katalánokat tartották esélyesnek a továbbjutásra. Azon az estén a Camp Nouban az angol Burns játékvezető sípjelére 100 000 torokból harsant fel a Barca, Barca kiáltás, a pályán pedig igen neves labdarúgók feszültek egymásnak.

A hazaiak részéről elég csak megemlíteni Neeskens, Cruyff, Rexach nevét, míg a hollandoknál Rijsbergen, Jansen, Ressel és Van Hanegem örvendett nagy népszerűségnek az idő tájt. A mérkőzés aztán Carles Rexach one-man-showját hozta, a katalán csatár a 34., a 38. és a 68. percben is bevette Eddy Treytel kapuját, azaz klasszikus mesterhármassal juttatta tovább csapatát.

1975-ben ezen a napon szintén európai kupamérkőzéseket rendeztek, a BEK-ben a legjobb nyolc közé jutásért vívott egymással a Real Madrid és a Derby County. Az angol bajnok az első felvonásban bizony futball-leckét adott a spanyol gárdának, hiszen két héttel korábban, Angliában kiütéses, 4-1-es győzelmet aratott. Ennek ellenére Madridban mindenki biztosra vette a továbbjutást, hiszen mi mással lenne magyarázható, hogy a Santiago Bernabéu stadionba 120 000 váltottak belépőt.

A jó szórakozásra már a szereposztás garanciát jelentett, vessünk egy pillantást a kezdőkre: a vendégeknél a védelemben Roy McFarland, a középpályán a skót legenda, Archie Gemmill, elől pedig egy félelmetes trió, Roger Davies, Kevin "King" Hector és Charlie George vonult fel, a hazaiak sztárjainak José Martínez Pirri, Paul Breitner, Günther Netzer, Carlos Santillana és Amancio számítottak.

Az angolok kapusa Colin Boulton már a harmadik percben kapitulált, Roberto Martínez gólja adta meg a találkozó alaphangját. A vendégvédelem McFarlanddal az élen, David Nishsel vállvetve azonban az első játékrészben még kitartott, a rövidzárlat csak a fordulás után jött el: Martínez (51. - sokan Nishnek tulajdonítják a gólt) és Santillana (55.) találatai már a Real továbbjutását jelentették, de elég volt a Miguel Ángel, Sol, Pirri, Benito, Camacho hátsó alakzat egyetlen kihagyása és George (61.) már ismét az angoloknak kedvezett.

A mérkőzés kulcsmomentuma a 84. percre datálható, a svájci Hungerbühler játékvezető által megítélt tizenegyest Pirri vágta a Kosok kapujába (4-1), így következhetett a hosszabbítás. Tíz perce tartott a ráadás, amikor a Real történetének egyik legendás alakja Santillana (461 bajnoki, 187 gól, mindkét "fegyvernemben" a klubtörténet második legjobbja) megszerezte a spanyol klub továbbjutását jelentő találatot.

1980-ban ezen a napon született Christoph Metzelder a németországi Halternben. A világbajnoki ezüstérmes labdarúgó 2000-ben mutatkozott be a Bunesligában a Borussia Dortmund színeiben. Igazi villámkarrier volt az övé, hiszen 2001 augusztusában Budapesten a magyar válogatott ellen debütált a Nationalelfben, amellyel esztendővel később már vb-ezüstérmet ünnepelhetett. Alapembere volt a német bajnok, UEFA-kupa-döntős Dortmundnak, ám egy súlyos sérüléssorozat miatt több mint másfél éve nem lépett pályára. Utolsó mérkőzését 2003. március 22-én Bielefeldben játszotta. Ezúton is jobbulást kívánunk neki!