Vágólapra másolva!
Az [origo] cívis városból származó információi szerint szinte bizonyos, hogy Csank János lesz a labdarúgó NB I második helyén álló DVSC-Megaforce csapatától - a hivatalos megfogalmazás szerint - közös megegyezéssel távozó Szentes Lázár utódja.

Szentes Lázár 2002 nyarán került a DVSC vezetőedzői posztjára; az első évben 13, a másodikban egyetlen ponttal maradt le az együttes a bajnoki címről, a 2004-2005-ös szezonra az aranyérmet ígérte a 49 éves szakember. Álmát már nem valósíthatja meg, habár a DVSC még nyugodtan bajnok lehet - jelenleg 22 ponttal áll a második helyen a 28 pontos Ferencváros előtt -, kedd délelőttől már nem a bajuszos tréner irányítja az edzéseket. Szerdán azonban - nagy valószínűséggel - jön egy másik bajuszos.

Debreceni szemtanúk elbeszélése szerint egyébként nem a tulajdonosok mondtak fel Szentesnek, hanem az edző állt fel - önként. Állítólag az történt, hogy a délelőtti edzésen megjelent Szima Gábor, a DVSC Futball Rt. elnöke, a csapatot működtető gazdasági társaság többségi tulajdonosa, és megjegyezte, szerinte nem voltak motiváltak a csapat játékosai a Pápa elleni, 1-1-es döntetlennel végződött mérkőzésen, szombaton, a bajnokság 11. fordulójában.

"Szerintem motiváltak volta" - felelte Szentes. "Szerintem meg nem" - kontrázott Szima, aki eddig - saját elmondása szerint - félmilliárd forintot ölt a DVSC-be. Erre Szentes felajánlotta lemondását, amit Szima elfogadott.

Mindehhez csak annyit, hogy a Hajdú Online szeptember 23-án a következőket írta, Szimát idézve: "Akár tetszik, akár nem, az őszi szezon végéig mindenképpen Szentes Lázár marad a DVSC vezetőedzője!"

Sőt, mindezt egy nappal később így toldotta meg az elnök: "Lehet, a legegyszerűbb az lenne, hogy a szurkolók kívánságára leváltanánk Szentes Lázárt, ám az egy olyan döntés lenne, amivel hosszú időre megpecsételnénk a Loki sorsát.(...) Nem látom Magyarországon azt az edzőt, aki biztosan jobb munkát tudna végezni a DVSC-nél, mint Szentes Lázár."

Ugyancsak debreceni informátorunk állítása szerint Szentes már régóta nem volt népszerű a debreceni szurkolók körében, és sokan úgy tartják, már a tavalyi, Bruges elleni UEFA-kupa kudarc után meneszteni kellett volna. Az sem használt, hogy a szakvezető viszonya nem volt felhőtlen a debreceni szurkolók kedvencével, Sándor Tamás csapatkapitánnyal, a népszerű "Tobéval".

Ami Csank esetleges szerződtetését illeti, a korábbi szövetségi kapitánnyal, aki a Váccal és a Ferencvárossal is nyert bajnokságot, s a közelmúltban a Siófok, majd a Fehérvár szakvezetője volt, már felvették a kapcsolatot a DVSC vezetői.

"Nem tagadom, különböző csatornákon már megindult a tapogatózás, de hivatalosan még nem kértek fel" - mondta az [origo]-nak az 59 éves mesteredző. "Tudom, hogy Debrecenben a közönség most már csak a bajnoki aranyérmet tekintené elfogadható eredménynek, ez pedig azt jelenti, hogy igen magasra helyezik a lécet. Ilyesmit - mármint, hogy bajnok lesz a csapat - nem lehet ígérni. Én mindig azt vallom, hogy a következő mérkőzésre kell összpontosítani, aztán ha mindig nyerünk, akkor az eredmény magától jön. Tény, hogy remek a Debrecen játékosállománya, de a Ferencvárosé legalább olyan jó, s akkor még ott van a többi rivális, az Újpest, az MTK... Persze értem én a debreceni vezetés sietségét, habár most egy hosszabb szünet jön, s logikusabb lett volna utána elgondolkodni a váltáson. Vasárnap a Fradi megy Debrecenbe, azon a meccsen érzelmi okokból is roppant fontos lenne a csapatnak és a városnak a győzelem."

Ch. Gáll András