Vágólapra másolva!
Focirégész nevű új sorozatunkban leporoljuk a múlt emlékeit, és felidézzük a mai dátum legemlékezetesebb futballeseményeit. Elsőként nézzük, mi történt november 2-án!

1928-ban november 2-án született Vladimir Beara, minden idők legjobb jugoszláv kapusa. A hálóőr három világbajnokságon (1950, 1954, 1958) vett részt, utóbbi kettőn ő őrizte a plávik kapuját. A Hajduk Split és a Crvena zvezda portása 1950 és 1959 között 59-szer szerepelt a válogatottban, a labdarúgás történetével és statisztikáival foglalkozó nemzetközi szervezet, az IFFHS az évszázad 12. legjobb európai kapusának választotta.

1966-ban a Népstadionban a Vásárvárosok Kupájának második fordulójában a Ferencváros-Örgryte mérkőzést rendezték. Két héttel korábban a zöld-fehérek csak gól nélküli döntetlent játszottak Göteborgban, így a mérkőzésre kilátogató 15 000 néző akár még izgalmas 90 percet is láthatott volna. Annak, hogy nem így lett, az egyik fő letéteményese Albert Flórián volt, aki egymaga négy gólt szerzett, de mellette még Németh és Szőke is betalált, így a Fradi 7-0-ra győzött.

1967-ben ezen a napon született Zvonimir Soldo, a német VfB Stuttgart középpályása. A horvát játékos a Croatia Zagrebtől szerződött 1996-ban a sváb klubhoz, amelynek azóta is a legtapasztaltabb és megbecsült tagja. A hétvégén már a 250. Bundesliga-mérkőzésén szerepelhet, amennyiben edzője pályára küldi. Világbajnoki bronzérmes (1998).

1983-ban nem akármilyen mérkőzést rendeztek. A Bajnokcsapatok Európa Kupájának második fordulójában a Dinamo Bucuresti vendégszerepelt a Hamburger SV otthonában. Az első összecsapáson a románok óriási meglepetésre 3-0-ra legyőzték a címvédő (!) német csapatot, amely fél évvel korábban a Juventus FC ellen hódította el a serleget. A Volkspark-stadionba kilátogató 45 000 hamburgi azonban ennek ellenére sem tudta elképzelni, hogy az Uli Steinnel, Manfred Kaltzcal és Felix Magathtal fémjelzett HSV elbúcsúzzon a sorozattól. A szünetben már jóval pesszimistább volt a hangulat, hiszen a szívósan védekező bukarestiek Mircea Rednic és Ioan Andone vezérletével őrizték az előnyüket. Az első játékrész utolsó percében eredményes védő, Ditmar Jakobs az 54. percben szerzett újabb góljával azonban már tűzbe hozta az arénát, amely nyolc minutummal később már eksztázisban tombolt: Thomas von Heesen találatával a HSV ledolgozta háromgólos hátrányát! (A gólszerzőt csak hét perccel korábban küldte csatába a hamburgiak legendás edzője, Ernst Happel.) A Dinamo játékosai azonban nem törtek össze, s amikor már mindenki a hosszabbításra vagy az újabb német gólra várt, megrázták magukat: a 86. percben Talnar, a 90.-ben Multescu vette be Stein kapuját, így a román bajnokcsapat 5-3-as összesítéssel kiverte a címvédőt.

Dévényi Zoltán