Vágólapra másolva!
A Hansa Rostocknál a nyári átigazolási időszak elsődleges kérdése az volt, hogy kivel sikerül pótolni a pályafutását befejezett gólvágót, Martin Maxot. Nos, a klubvezetés először senkit sem szerződtetett a csatár helyére, majd a bajnokság közben hiába igazolta le mégis a svéd válogatott Marcus Allbäcket, az eredmények nem javultak, így hét forduló után a gárda a tabella utolsó helyén találta magát.

A rostocki együttes a legutóbbi pontvadászatban váratlanul jól szerepelt, és végül a kilencedik pozíciót szerezte meg, ami remek eredménynek számított az előző években rendszeresen a kiesés ellen küzdő csapattól. A sikerhez azonban Martin Max a maga húsz találatával igencsak jelentősen hozzájárult, így aztán a szurkolók kétségbe is estek, amikor a csatár bejelentette, hogy családi okok miatt szegre akasztja futballcipőjét.

A rajongók akkor pedig már aggódni is kezdtek, amikor kiderült, hogy a szeretett klubjuk senkit sem igazol a támadó helyére. Ugyan szóba került ez egykori Hansa-támadó, a nigériai Victor Agali neve, ő azonban sérülésre hivatkozva elállt a szerződéstől, hogy végül a francia OGC Nice-hez írjon alá. Így aztán hiába igazolta le a keletnémet klub a dán David Rasmussent és a Hertha BSC-től Denis Lapaczinskit, a csapattal kapcsolatban a szakértőknek akadt némi hiányérzetük.

Ez az érzet az első két fordulót követően csak fokozódott, hiszen a Hansa előbb gól nélküli döntetlent játszott az SC Freiburggal, majd pedig hazai pályán 4-0-ra kikapott a Werder Brementől, vagyis meglehetősen rosszul rajtolt a bajnokságban. Ráadásul Juri Schlünz mester e két összecsapáson az új szerzemények közül senkit sem vetett be, tehát tulajdonképpen az előző szezonban látott tizenegyet küldte a pályára, azzal a különbséggel, hogy Max immár nem állt a csapat szolgálatára, és ez meg is látszott a szerzett gólok számán.

Az FC Schalke 04 elleni, váratlan idegenbeli győzelem után a szurkolók azt gondolhatták, hogy kedvenceik végre átlendülnek a holtponton, de nem így történt. Pedig a vezetőség revideálta korábbi álláspontját, és az átigazolási szezon utolsó perceiben mégiscsak igazolt egy új középcsatárt. Előbb a Hannover '96 dán származású, ám spanyol állampolgárságú labdarúgójával, Thomas Christiansennel tárgyaltak, aki végül nemet mondott, az Aston Villa svéd focistája, Marcus Allbäck viszont elfogadta a Hansa ajánlatát.

A skandináv labdarúgót minden bizonnyal a rostockiak másik négy svéd légiósa győzte meg arról, hogy érdemes kétéves szerződést kötnie a klubbal, és bemutatkozása személyes szempontból nem is sikerült rosszul: első mérkőzésén, az 1. FC Kaiserslautern ellen két gólt is szerzett, ám a csapat 3-2-es vereségét így sem tudta megakadályozni. A későbbi meccseken viszont már ő sem tudott betalálni, a Hansa pedig képtelen volt nyerni, így aztán hét forduló után öt ponttal az utolsó helyen szerénykedett.

A legtöbb egyesületnél hasonló szituációban elsőként a tréner menesztése merülne fel, de Schlünznek van annyi hitele a Hansánál, hogy egyelőre türelmet szavazzanak neki (1968 óta a klub tagja, előbb játékosként, majd a szakmai stáb tagjaként segítette a rostockiakat), ám ha előbb-utóbb nem javulnak az eredmények, akkor neki is távoznia kell majd. A trénernek azonban meg van kötve a keze, túl sok mindent nem tud tenni, hiszen a klub játékoskerete meglehetősen szűkős, így a szakembernek kevés alternatívája van a kezdő tizenegyet illetően.

Hiába játszanak gyengébben az olyan kulcsemberek, mint a kapus Matthias Schober, vagy a középpályás René Rydlewicz és Marcus Lantz, nem lehet őket kihagyni. Ennek köszönhetően az első hét fordulóban a taktika és a kezdő tizenegy szinte egyáltalán nem változott: egy mérkőzés kivételével mindegyik találkozón a 3-5-2-es felállásban lépett pályára az együttes, és ami a személyi összetételt illeti, az is csak eltiltás vagy sérülés miatt módosult - kivéve a csatársort, ahol a szakvezető több variációt is kipróbált, amíg összeállt a legjobbnak tartott Allbäck-Antonio di Salvo duó.

A jelek azonban arra utalnak, hogy a válogatott mérkőzés miatti szünetben Schlünz egy új taktikán gondolkozott, a svéd listavezető Malmö FF elleni edzőmeccsen ugyanis a Hansa mestere a 3-4-3-as felállást próbálta ki, mégpedig sikerrel, elvégre csapata 2-1-es győzelmet aratott. A váltás "áldozata" a namíbiai Razundara Tjikuzu lett, akivel fegyelmezetlenségei miatt amúgy is sok probléma volt az utóbbi időben. A helyére még egy csatár kerülhet be a kezdők közé, a védelemben pedig érik a nyáron igazolt Lapaczinski tartós bevetése. Hogy mindez meghozza-e a megfelelő eredményt, az a jövő kérdése, de kétségtelen, hogy Schlünz ennél sokkal többet nem tehet a siker érdekében.