Vágólapra másolva!
Adrian Mutu, az angol Premier League-ben szereplő Chelsea román labdarúgója - aki kedden beismerte, hogy kokaint használt - péntektől egy londoni drogelvonó klinikán próbálja meg leküzdeni káros szenvedélyét. Szabadulni akar zavaros múltjától és az azzal összeforrt Gazza becenévtől Paul Gascoigne, az angol labdarúgás egykori fenegyereke.

"Adrian nagyon rossz perióduson van túl, sajnos elvesztette az önkontrollt. Rá kellett jönnie, hogy mit tett magával, de szerencsére rendkívül készséges" - nyilatkozta Victor Becali, a csatár ügynöke. Egyelőre nem lehet tudni pontosan, hogy milyen hosszú rehabilitációs programra van szüksége a válogatott labdarúgónak, akinek minden nap egy-két órát kell majd eltöltenie a londoni intézményben.

A Parmától tavaly 15,8 millió fontért szerződtetett futballista, akinek nevét először vasárnap hozták összefüggésbe a Premier League legújabb doppingügyével, kétéves eltiltásra számíthat. Az esetre reagált José Mourinho, a Chelsea szakvezetője is: "Huszonnégy játékosra kell felügyelnem, de hogy a szabadidejükben mit csinálnak, az nem az én dolgom. Ennek ellenére nálunk szabályok vannak, amit mindenkinek kötelessége betartani."

A korábban alkoholproblémákkal küszködő Paul Gascoigne már "tiszta", a múltját azonban végleg feledtetni kívánja: az angol labdarúgás fenegyereke szabadulni akar a zavaros időszakaival összeforrt Gazza becenévtől. A 37 éves volt klasszis több variációt is kidolgozott azzal kapcsolatban, hogy miként szólítassa magát a jövőben. Az egyik - s a hozzá közel állók szerint a végső "győzelemre" legesélyesebb - a G8, amely vezetéknevére és régi mezszámára utal. A további lehetőségek: PG (a monogramja) és PJ (két keresztnevének, a Paulnak és a Johnnak a kezdőbetűje). Gascoigne a hírek szerint egy szerda éjszakai tv-műsorban jelenti be, hogy melyik megoldást választotta.

A botrányairól és alkoholfüggőségéről is elhíresült középpályás 57-szer szerepelt a szigetországi nemzeti együttesben, és karrierje során számos elitklubban megfordult: a Newcastle Unitedben kezdte, majd később szerepelt a Tottenham Hotspur, a Glasgow Rangers, a Middlesbrough, a Lazio, az Everton és a Burnley csapataiban is. Állítása szerint több mint egy éve - amióta önként öthetes elvonókúrára szánta rá magát egy arizonai intézetben - egyetlen korty alkohol sem csúszott le a torkán.