Élő:
Vágólapra másolva!
Az FC Sochaux az előző két szezonban amolyan példaképpé vált a francia kisklubok számára, hiszen az egyesület rendkívül tudatos munkával igyekezett csatlakozni az élcsapatokhoz, és a munka beérni is látszott az ötödik hely megszerzésével és a ligakupa megnyerésével. Az egyesületről kialakult kedvező képet aztán a nyáron villámgyorsan sikerült lerombolni, és a szakvezető, Guy Lacombe bizony meglehetősen elégedetlen volt a vezetőség munkájával.

Az FC Sochaux a helyi Reanult-gyár anyagi segítségével mintegy két éve kezdett tudatos építőmunkába, a végcél pedig az volt, hogy az egyesület egyértelműen élcsapatnak számítson hazájában, és a nemzetközi porondon is nevet szerezzen. Az előző szezonban úgy tűnt, hogy ennek meg is lesz az eredménye, hiszen tavaly nyáron sikerült megtartani a kulcsembereket, és ennek köszönhetően a gárda kiválóan szerepelt: az UEFA-kupában többek között a Borussia Dortmundot is kiverve a legjobb nyolc közé jutott, a bajnokságban pedig végül az ötödik helyet szerezte meg, ráadásul a Ligakupát is elhódította.

A nyáron azonban fordult a kocka, hiszen a szakvezetés több olyan döntést is hozott, ami bizony a korábbi előrelátó transzferpolitikával élesen ellentétben állt. Azzal nem volt semmi probléma, hogy a klub eladta két legértékesebb játékosát, a válogatott középpályás Benoit Pedrettit (ő az Olympique Marseille-be igazolt), illetve a csatár Pierre-Alain Frau-t (aki a bajnok Olympique Lyon futballistája lett), a gond inkább azzal adódott, hogy a helyükre a bajnoki rajtig senki sem érkezett.

Az első fordulóban csupán egyetlen új szerzemény lépett pályára a gárdában, mégpedig a Paris Saint-Germaintől szerződtetett védő, Lionel Potillon. Az ő igazolására is szükség volt, elvégre a veterán hátvéd, Philippe Raschke bejelentette visszavonulását, és Potillon már régóta a szerepelt Guy Lacombe mester kívánságlistáján (a focista három évvel ezelőtt már kis híján Sochaux-ba szerződött), de a két legfontosabb távozót ezzel együtt sem pótolta senki.

Pedig ez még akkor sem lett volna egyszerű feladat, ha a helyükre már a felkészülési időszak elején szerződtetnek valakit, elvégre Pedretti a France Football osztályzatai alapján a klub legjobb játékosa volt az előző szezonban (nem mellékesen ő viselte a csapatkapitányi karszalagot is), míg Frau a maga 17 találatával házi gólkirályként távozott.

Végül mindkét posztra érkezett új játékos, de csak az első fordulót követően. A középpályára a sochaux-iak az OGC Nice futballistáját, Romain Pitau-t vették meg, aki négyéves szerződést írt alá új egyesületénél, a csatársorba pedig a brazil Ilant szerződtették az Atlético Paranaensétől.

Mindketten csak a harmadik játéknapon mutatkozhattak be a klub színeiben, és a bajnoki rajt bizony nem sikerült valami jól a gárda számára, elvégre négy forduló alatt a csapat mindössze négy pontot szerzett, majd az Olympique Marseille hazai legyőzését követően újabb két vereség következett.

Egyes lapokban már arról lehetett olvasni, hogy inog a kispad a szakvezető alatt, de Lacombe nem rejtette véka alá, hogy elsősorban nem saját magát tartja felelősnek a vártnál gyengébb szezonkezdet miatt. Az edző kritizálta az elnököt, Jean-Claude Plessist, illetve a sportigazgatót, Bernard Genghinit, mert csak az utolsó pillanatban sikerült megoldaniuk a két távozó kulcsember pótlását.

"Már az év elején köztudott volt, hogy Frau távozik, nehéz tehát elfogadni, hogy a helyére három nappal a bajnokság kezdete után igazoltunk valakit. Melyik edző lenne boldog, ha két új szerzemény miatt szinte újra kellene kezdenie a csapatépítést szezon közben? Arról nem is beszélve, hogy egy nappal az első bajnokink után a tudtom nélkül adták kölcsön az EA Guingamp-nak az egyik legrutinosabb játékosomat, Maxence Flachezt" - dühöngött Lacombe, akinek ráadásul azzal a ténnyel is szembe kellett néznie, hogy az argentin középpályás, Marcelo Trapasso az első fordulóban súlyos sérülést, térdszalag-szakadást szenvedett, és így fél évre kidőlt a sorból.

Az UEFA-kupában elért jó eredmények valamelyest ugyan csökkentették a feszültséget (az együttes bejutott a csoportkörbe, ráadásul úgy, hogy a norvég Stabaeket 9-1-es összesítéssel búcsúztatta), de ha a bajnokságban nem javul a gárda teljesítménye, hamarosan újabb konfrontáció várható a tréner és az elnök között, márpedig ebből általában a szakvezető szokott vesztesen kikerülni.

Az utolsó két fordulóban szerencsére kicsit javult már a mérleg: a Sochaux előbb 2-1-re verte otthon a St. Etienne-t, majd gólnélküli döntetlennel lopott pontot Metzből, így a csapat jelenleg a 14. helyen áll.