Vágólapra másolva!
Közhely, hogy a labdarúgó edzők élete folyamatos vándorlás; nagyon kevés mester mondhatja el magáról, hogy évtizedeken keresztül ugyanannál a klubnál dolgozhat (Sir Alex Ferguson a Manchester Unitednél, Guy Roux az AJ Auxerre-nél a ritka kivétel), a mai futballvilágban az edzőváltás szinte mindennapos dolognak számít. Az mégis minimum furcsa, ami az AS Románál folyik: a fővárosiak ebben a szezonban (melyből alig egy hónap telt csak el) már másodszor cseréltek edzőt.

Alig négy héttel ezelőtt beszámoltunk arról, hogy a Románál edzőváltás történt. Akkor a klub egykori csatára, Rudi Völler munkába állása volt az írás (és a római szurkolók) fő témája, most pedig a német mester lemondása. Hiszen Völler csupán négy bajnoki és egy Bajnokok Ligája-mérkőzés (és mindössze négy hét) után úgy döntött, nem folytatja a munkát az olasz fővárosban. Hogy mi történt ez alatt a néhány nap alatt a csapattal, amitől ennyire megváltozott az ősz hajú tréner hozzáállása? Elég sok minden, és az események nagy többsége erősen kedvezőtlen fényt vet a klubra.

A gondok az első bajnokin kezdődtek, bár azt még megnyerte a csapat (Vincenzo Montella góljával sikerült 1-0-ra győzni a Fiorentina ellen az Olimpicóban), de a második félidő első percében Antonio Cassanót a játékvezető kiállította, mert a fővárosiak fiatal és igen heves vérmérsékletű támadója arcul csapta a firenzeiek játékosát, Giorgio Chiellinit. Így a csapat nélküle (és a sérült Francesco Totti nélkül) volt kénytelen kiállni a következő, FC Messina elleni bajnokira.

De előbb még egy Bajnokok Ligája-találkozó is várt a csapatra, ami szintén megnyerhetőnek tűnt, hiszen Rómában a Dinamo Kijev vendégeskedett. A mérkőzés aztán, mint ismert, az első félidő lefújása után (1-0-s vendégvezetésnél) félbeszakadt, mert a lelátóról megdobták a játékvezetőt, aki ezek után nem volt hajlandó levezényelni a második játékrészt. Az UEFA végül 3-0-s kijevi győzelemmel könyvelte el a mérkőzést, valamint kötelezte a Romát, hogy következő két hazai Bajnokok Ligája-találkozóját zárt kapuk mögött rendezze meg.

Nem a legjobb előjelekkel várta tehát a csapat a messinai bajnoki fellépést, de a szurkolók azért bíztak benne, hogy Totti és Cassano nélkül is sikerül győzni az újonc otthonában. Nos, nem sikerült, hiszen a szicíliai gárda 4-3-ra legyőzte a bordó-sárgákat, akik közül hiába szerzett mesterhármast Montella, a csapat nem sokat ért az apró termetű csatár remeklésével. A harmadik játéknapon a bajnokságot remekül kezdett Lecce vizitált az Olimpicóban, az immár legjobb összeállításában kezdő fővárosiak hamar vezetést szereztek a visszatérő Cassano révén, de győzni újfent nem tudtak, hiszen Marco Cassetti és Valerij Bozsinov góljaival fordítottak a vendégek, így Mancini találatával az egy pontot is csak nagy nehezen tudta otthon tartani Völler csapata.

Három mérkőzés után tehát négy ponttal állt a Roma a középmezőnyben, míg el nem utazott Bolognába. A piros-kékek ellen aztán minősíthetetlen produkciót nyújtottak Tottiék: a 37. percben már 3-0-ra vezetett a Bologna, mely kétegységnyit annak ellenére is meg tudott őrizni előnyéből, hogy Giacomo Cipriani és Teodorosz Zagorakisz kiállítása miatt a találkozó utolsó negyven percét kettős emberhátrányban játszotta végig. A mérkőzés után aztán robbant a bomba: Völler bejelentette lemondását!

A mester azzal indokolta döntését, hogy súlyos taktikai hibákat követett el a bajnokikon és a Dinamo Kijev elleni BL-mérkőzésen egyaránt, és mint fogalmazott: az eredményekért a játékosok is hibásak, de ő a felelős. Sensi elnök elfogadta a tréner döntését, és lázasan elkezdte keresni a csapat új (az idén már a harmadik) edzőjét. A presidente jelöltje először a felesége súlyos betegsége miatt a bajnokság rajtja előtt néhány nappal lemondott Cesare Prandelli volt, aki (mivel neje állapota továbbra sem teszi lehetővé számára a munkavégzést) köszönettel elhárította a felkérést.

Ezek után Sensi kénytelen volt szükségmegoldást választani, hiszen vészesen közeledett a Real Madrid elleni Bajnokok Ligája-találkozó. Erre az egy mérkőzésre végül a klub utánpótlásedzője, Ezio Sella kapott felkérést. A 48 éves tréner egykor jobbszélsőként szerepelt a klub ifjúsági csapatában, felnőttként pedig szerepelt az élvonalban is, többek között a Fiorentina, a Brescia és a Sampdoria színeiben. Edzői pályafutásának legnagyobb sikerét a Palermo mestereként érte el, a harmadik ligából a másodikba juttatta a szicíliai gárdát.

A Santiago Bernabéu stadionban álomszerűen kezdett az ideiglenes edző csapata, hiszen Daniele de Rossi és Cassano góljaival kétgólos előnybe került, mégis kikapott. A helyzet tehát, ha lehet, még rosszabbodott, így nem vár könnyű feladat az új trénerre, aki Luigi del Neri lett. A Chievo Verona felvirágoztatása után Portóból - mérkőzés nélkül - elzavart szakvezetővel az Internazionale elleni rangadót kétgólos hátrányból sikerült döntetlenre hozni, amit a világbajnoki selejtezők miatti szünet követett, de nagy kérdés, hogy az új szakvezetőnek sikerül-e összeráznia a meglehetősen fegyelmezetlen együttest.