Vágólapra másolva!
Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) szóvivője szerint nem fenyegetés, hanem figyelmeztetés volt Lennart Johansson elnök és Lars Olsson főigazgató szeptember 22-én kelt levele, melyben értesítették a svájci és az osztrák szövetséget, hogy nagyon csalódottak, amiért anyagi okok miatt Zürichben nem építik meg a 30 ezer férőhelyes új létesítményt a 2008-as Eb-re.

"Valóban elvehetjük a két országtól a rendezési jogot, erre még bőven van idő. A FIFA hasonlóan tett 1984-ben, amikor Kolumbia helyett Mexikónak adta az 1986-os világbajnokságot" - jelentette ki William Gaillard, hozzátéve: az osztrák és svájci illetékesek aláírtak egy szerződést, amelyet teljesíteniük kell. Ellenkező esetben a kandidálás során alulmaradottak - mint például Magyarország - számára új pályázatot írhat ki az európai szövetség.

A közös jelentkezésben vállalt zürichi stadion építése tudniillik nem kezdődött el idejében, így a munkálatok befejezése is kérdésessé vált. A beruházás 516,9 millió euróba kerülne a környéken épülő komplexummal együtt, amelyben szállodák, éttermek, irodák és lakások is helyet kapnának. Elmar Ledergerber, Zürich polgármestere szerint elegendő lenne a meglévő Letzigrund nevű atlétikai stadiont az UEFA-szabványoknak megfelelően átalakítani, ami 115 millió eurót emésztene fel. Az UEFA viszont ragaszkodik a pályázatban rögzítettekhez, és ultimátumszerűen ez év végét jelölte meg olyan dátumként, amikor minden feltétel teljesülését újra megvizsgálják.

Christian Mutschler svájci tornaigazgató azonnal próbálta menteni a helyzetet: "A pályázatunkban nyolc stadion szerepelt, ebből valószínűleg csak hét valósul meg. Az UEFA-nak reagálnia kellett a fejleményekre, s ez a levél újabb lökést adhat az erőfeszítéseinknek."

Joseph Blatter, a FIFA elnöke levélben kért segítséget Joseph Deiss svájci államfőtől az Eb kapcsán felmerült problémák kiküszöbölésére. Lennart Johansson elnök és Lars Olsson főigazgató az UEFA részéről a közelmúltban arról értesítették a svájci és az osztrák szövetséget, hogy nagyon csalódottak, amiért anyagi okok miatt Zürichben nem építik meg a 30 ezer férőhelyes új létesítményt a következő kontinenstornára. Egyben kilátásba helyezték, hogy elveszik a két országtól a rendezési jogot. Deiss hétfőn találkozott Blatterrel - akihez baráti szálak fűzik -, és közölte: lehetőségeihez mérten támogatja a szervezőbizottságot.

Az annak idején szintén jelentkező Skócia már jelezte, hogy szívesen "beugrik" a problémákkal küszködő győztes páros helyére. A 2008-as kontinenstornára rekordot jelentő hét pályázat érkezett: a győztes osztrák-svájci duó, valamint Magyarország mellett Oroszország, illetve Skócia, Görögország Törökországgal, Horvátország Bosznia-Hercegovinával közösen és az észak-európai - finn, dán, norvég, svéd - négyes ugyancsak szerette volna megrendezni az eseményt.