Vágólapra másolva!
Szombaton a Chievo-Internazionale mérkőzéssel kezdetét veszi az olasz bajnokság százkettedik idénye. Már az első forduló tartogat jónak ígérkező mérkőzéseket, elég, ha a Brescia-Juventus, Roma-Fiorentina vagy a Sampdoria-Lazio párosításra gondolunk.

Időrendi sorrendben az Inter veronai kirándulása kívánkozik az élre, ami előzetesen a fix kettes kategóriába tartozik, hiszen a milánóiak szokás szerint bevásároltak, ráadásul a mennyiség mellett a minőséget is szem előtt tartották. Davids, Ze Maria, Mihajlovic, Favalli és Veron egyből a kezdőcsapatban kaphat helyet, elöl pedig valószínűleg a mostanában minden meccsen beköszönő Adriano, és Recoba támadhat. A Chievo idén nem titkoltan a bennmaradást célozza meg, hiszen Del Neri edző mellett fontos játékosok (Sala, Santana, Perrotta, Sculli) távoztak, és kérdés, hogy az érkezőket miként építi be a csapatba az új tréner, Mario Berretta.

A szombat esti mérkőzésen a másik milánói csapat, a bajnoki címvédő Milan is bemutatkozik, méghozzá az újonc Livorno ellen. A Livorno utoljára az 1948/49-es pontvadászatban szerepelt az első osztályban, abban az idényben ugyanebben a leosztásban 2-1-es Milan-siker született. Hasonlóra lehet számítani most is, hiszen Ancelotti együttese erősödött a nyáron, Stam, Dhorasoo és Crespo érkeztével minden csapatrészbe jutott egy-egy klasszis. Igaz, a Serie B harmadik helyezettjét sem szabad leírni, pláne, hogy Lucarelli és Protti révén két rutinos gólzsák próbálja majd bevenni Dida hálóját.

A vasárnapi mérkőzések közül a Fiorentina római vendégjátéka tűnik a legütősebb párharcnak. Az egyik oldalon a Capellót, Emersont, Samuelt elvesztő Farkasok, akik a tavalyi remek szezon után ismét dobogóra vágynak, a másikon a többek között Portillót, Marescát, Jörgensent leigazoló Violák, akik két év után térnek vissza a legjobbak közé, és a keretet elnézve vígan beférhetnek az első ötbe. Rudi Völler, a fővárosiak újdonsült edzője nem számíthat a sérült Chivura, Tomassira és Midóra, illetve az eltiltott Ferrarira és Mexesre, ellenben ott lesz a pályán a csapat kapitánya és a szurkolók bálványa, a válogatott meccset kihagyó Totti. A vendégeknél Nakata és Guigou hiányzik majd az előzetesen a kezdőcsapatba pályázók közül.

A Juventus idegenben kezdheti meg a menetelést, méghozzá Bresciában, ahol tavaly kétgólos hátrányból fordított. A Zebráknak annyival mindenképpen könnyebb dolga lesz, hogy a lombardok szellemi vezére, Roby Baggio visszavonult, ráadásul a tavalyi házi gólkirály Caracciolo is kidőlt a sorból. A Juve a legjobb összeállításban várja a rajtot, és a tavalyi alapcsapatból mindössze Buffon, Thuram, Zambrotta, Nedved és Del Piero ragadt meg a kezdőben, ugyanakkor Ibrahimovic, Cannavaro és Emerson is először húzhatja magára a fekete-fehér mezt bajnokin.

A Parma erőn felül teljesítve, főleg a gólokat ipari mennyiségben szállító Gilardinónak köszönhetően, az ötödik lett az elmúlt szezonban, most várhatóan a középmezőnyben vitézkednek majd a sárga-kékek. Indulásként a Messina jutott ellenfélül, amely 39 év után jutott fel az elitmezőnybe. A Parmánál Cardone és Morfeo a lelátón, az Angliából érkező Maccarone csak a kispadon foglal helyet, de maradtak ismerős arcok, elég Frey, Bonera, az ifjabbik Cannavaro vagy Bresciano nevét említeni a már méltatott Gilardinón kívül. A szicíliaiaknál is találunk olyat, akinek nem ismeretlen az élvonal (Donati, Janagiszava, Di Napoli, N. Amoruso), de várhatóan így is a kiesés elleni harcban vár szerep a Messinára.

A Sampdoriát és a Laziót nem fenyegeti hasonló veszély, igaz az anyagi válságban lévő rómaiak kiárusítást tartottak, így olyan "pengék" hagyták el az Örök Várost, mint Stam, Lopez, Favalli, Fiore, Mihajlovic és Corradi, no meg Mancini mester. Bár a bevételi oldal sem rossz (D. Baggio, Manfredini, Rocchi, Filippini ikrek), érezhetően gyengültek a Sasok, akikre Cesar és Manfredini nélkül komoly erőpróba vár Genovában. A Samp a fontos embereket megtartotta, és ha a Bazzani, Flachi duó hasonló hatékonysággal működik, mint legutóbb, akkor a nyolcadik hely megismételhető. A rajton Novellino edző Donit és Volpit kénytelen nélkülözni.

A Leccének is a támadósora volt a legerősebb csapatrésze, idén ez valószínűleg nem így lesz, mivel az első számú gólfelelős, az uruguayi Chevanton a Monacót választotta. Bár a finn Eremenko és a bolgár Bozsinov ígéretes tehetség, a déliek már Bergamóba sem esélyesként érkeznek. Az Atalanta amolyan sötét lóként indul, akár a középmezőny második felébe is odaérhet, itt is megvannak a rutinos spílerek (Albertini, Gautieri, Taibi, Sala), de hogy ez mire lesz elég egyelőre a jövő zenéje. Mindenesetre a kék-feketék erőt meríthetnek a három évvel ezelőtti találkozóból, amikor 2-1-re diadalmaskodtak.

David di Michele személye miatt lesz különösen érdekes a Reggina-Udinese párharc, a csatár ugyanis az elmúlt két évet Reggio Calabriában töltötte, ahol góljaival rengeteg örömet szerzett a fanatikus szurkolótábornak, ezúttal azonban az udinei színekért hajt majd. Jörgensen a Fiorentinához távozott, a CSZKA Moszkvával összehozott Jankulovszki viszont maradt, Sosa és Di Natale pedig a nyáron jött, azaz minden remény megvan rá, hogy ismét nemzetközi kupát érő helyen végezzen a gárda. A statisztika is mellettük szól, 12 meccsen hatszor az udineiek vonulhattak le győztesen, és csak háromszor a déliek, akik Boriellót szerezték meg Di Michele pótlására.

A Bologna-drukkerek is a legnagyobb ászukat siratják, Beppe Signori ugyanis Görögországba ment levezetni, és ha hozzávesszük Nakatát, Dalla Bonát, Pecchiát és Rossinit, akkor láthatjuk, hogy idén igencsak fel kell kötni az alsóneműt a piros-kékeknek, akik azért magukénak tudhatják az Eb legjobbjának választott Zagorakiszt. A vendéglátó Cagliari kerete változott legkevésbé a nyáron, minden Gianfranco Zola körül forog, az apró termetű irányító a szezon végén visszavonul, alighanem rajta múlik majd legkevésbé, hogy sikerül -e megkapaszkodni a legmagasabb osztályban. A két csapat legutóbbi randevúja az 1999/2000-es bajnokságra esik, amikor a Cagliari otthonában 2-2-re végeztek.

A Palermo 31 évet várt arra, hogy újra a Serie A mezőnyét erősítse, és a szicíliai együttes tűnik a Fiorentina mellett a legerősebbnek az újoncok közül, soraiban Zaulival, Corinivel, Baronéval, és nem utolsósorban Tonival, aki már a válogatottban is letette a névjegyét, a másodosztályban pedig 30-szor szomorította a kapusokat. A rivális Siena Chiesa nélkül száll harcba a pontokért vasárnap, és a tanulóév után a nehezebbnek ígérkező idei szezonban sem lehetnek merészebb álmaik, bár a Flo, Taddei kettős kiegészülve egy egészséges Chiesával biztosíthatja a gond nélküli bennmaradást.