Élő:
Vágólapra másolva!

Új edzővel, de Eto'o nélkül rajtol a Mallorca

Az RCD Mallorca szurkolói lassan már hozzászoktak ahhoz, hogy a klubhoz nyáron új tréner érkezik: a baleári együttesnél ugyanis 1999 óta minden egyes holtszezonban edzőcsere történt, de volt, hogy a klub idény közben is szakvezetőt váltott. A tendencia most is folytatódott, hiszen Luis Aragonés szövetségi kapitányi kinevezését követően Mateo Alemany klubelnöknek megint új trénert kellett keresnie, és meg is találta Benito Floro személyében, aki azonban már nem számíthat a legnagyobb sztárra, Samuel Eto'óra.

Amikor az RCD Mallorca 1997 nyarán felkerült a legjobbak közé, az argentin Héctor Cúper ült a csapat kispadján, aki egészen 1999 maradt a klubnál, vezérletével pedig a gárda bronzérmet szerzett a Primera Divisiónban, ráadásul bejutott a KEK döntőjébe. Cúper távozása óta viszont minden egyes szezonnak új edzővel vágott neki a klub, sőt, olyan is akadt, hogy a bajnokság közben is lecserélték a szakvezetőt, de a fenti eredményt mindössze egyszer sikerült megismételni: a 2000-2001-es idényben, amikor Luis Aragonés vezérletével ismét a harmadik helyen végzett a piros-fekete társulat.

A legutóbbi pontvadászat nagy részében is a veterán szakvezető ült a kispadon, miután közvetlenül a bajnokság kezdete után menesztették a portugál Jaime Pachecót, és úgy tűnt, hogy öt év után végre nem kerül sor edzőcserére a nyáron, hiszen Aragonés munkájával maximálisan elégedettek voltak a vezetők. Közbejött azonban a spanyol válogatott leszereplése az Európa-bajnokságon: a hispánok korai kiesését követően a szövetségi kapitány, Inaki Sáez lemondott posztjáról, és utódjának Aragonést kérték fel.

A Mallorca elnöke engedett a köz akaratának, és elengedte edzőjét, akinek utódját viszonylag gyorsan sikerült megtalálni Benito Floro személyében. Floro neve szintén felmerült a válogatottnál a nyáron, de a szövetségnél végül nem neki szavaztak bizalmat, ellentétben a baleáriakkal. A tréner az előző idény nagy részében a Villarrealnál dolgozott, és nagy meglepetést okozott, amikor a bajnokság közben lemondott posztjáról, hiszen csapata jól szerepelt, tavaly például megnyerte az UEFA-Intertotó-kupát. Floro korábban egyébként irányította a Real Madridot, az Albacetét és a Sporting Gijónt is, külföldön pedig a japán Vissel Kobénél és a mexikói Monterreynél tevékenykedett.

Ami a játékoskeret változásait illeti, a legfontosabb kérdés az volt, hogy sikerül-e megtartani a csapat legjobbját, a kameruni csatárt, Samuel Eto'ót, bár erre kicsi volt az esély, hiszen a focista már tavaly is kifejtette távozási szándékát, és érdeklődőben sem volt hiány. Az egyetlen akadályt az jelentette, hogy a csatár játékjoga részben a Real Madridé volt, a királyi gárda pedig nem akarta akárkinek eladni a támadót. Végül azonban a madridiak kénytelenek voltak belemenni abba, hogy Eto'o az FC Barcelonába igazoljon 24 millió euróért, így a Mallorca elveszítette első számú góllövőjét, aki az előző két idényben összesen 31 gólt ért el.

A kamerunin kívül "komoly" távozó volt még az Atlético Madridhoz visszatért középpályás, Gonzalo Colsa, illetve a szintén a fővárosba igazolt argentin kapus, Leo Franco - tovább folytatódott tehát az a tendencia, hogy a Mallorca előszeretettel üzletel az Atléticóval. A többi távozó nem tartozott a kulcsemberek közé az előző pontvadászatban.

Az érkezők listáján elsőként egy nagy hiány tűnik fel: a klub ugyanis eddig nem szerződtetett egyetlen vérbeli gólvágót sem, aki megpróbálhatná pótolni Eto'ót. Tulajdonképpen csak egy támadó érkezett Luis García személyében, akit a Real Murciától vettek meg közel hárommillió euróért, és bár ő a legutóbbi pontvadászatban tíz gólig jutott, ezzel együtt a mallorcaiak csak reménykedhetnek abban, hogy ezt a teljesítményt meg tudja majd ismételni. A csatársort tekintve tehát kissé szűkösnek tűnik a kínálat (különösen, hogy az uruguayi Fernando "Petete" Correának egy évet ki kell hagynia doppingügye miatt), mindenesetre az előző szezonban kevésbé eredményes Jesús Pererára és Andrija Delibasicra fokozottabb nyomás nehezedik majd.

A többi csapatrészben viszonylag jónak tűnik gárda, különösen az új igazolások fényében. A védelemben például az Európa-bajnokságon is látott svájci Patrick Müller kaphat kulcsszerepet, aki hároméves szerződést kötött a Mallorcával azután, hogy három bajnoki címet követően távozott az Olympique Lyontól, de az FC Barcelona hátvédje, Mário is jó fogásnak tűnik. A középpályán a Sevillától megszerzett Marcos Vales, illetve az Internazionalétól kölcsönkapott Francisco Farinós növelheti a versenyszellemet, a fő kérdés azonban az, hogy sikerül-e pótolni Eto'ót.

Floro a Mallorca új edzője/sport/focivilag/20040707sanz.html?pIdx=2