Vágólapra másolva!
A Chievo Verona az elmúlt három szezonban végig a várakozások felett szerepelt, hiszen a klub, amely 2001-es feljutását megelőzően sohasem játszott a legjobbak között, egyszer sem végzett a tabella második felében. A nyáron azonban távozott a sikeredző, Luigi de Neri, és a játékoskeret is alaposan kicserélődött, így aztán a veronai gárdának nagyon nehéz dolga lesz, ha meg akarja ismételni korábbi remeklését.

Amikor a Chievo 2001-ben feljutott a Serie A-ba, mindenki biztos kiesőjelöltnek tartotta a gárdát, azonban a veronai klub az olasz labdarúgás újkori történetének egyik legnagyobb szenzációját szolgáltatta. A csapat sokáig az élen állt a pontvadászatban, és végül az ötödik helyet szerezte meg, amivel kiharcolta a nemzetközi kupában való szereplés jogát.

A következő két évben a Chievo tartani tudta pozícióját a campionato középmezőnyében, még ha fokozatosan egyre lejjebb is csúszott a tabellán, hiszen az ötödik helyezést egy hetedik, majd legutóbb egy kilencedik követte, miközben az egykori sikercsapat játékosai sorra hagyták el a gárdát. A jó szereplés fő letéteményese, a tréner Luigi del Neri azonban maradt, noha őt is több klub hívta, és személye garancia volt arra, hogy a csapat megőrzi helyét az élvonalban.

Az idén nyáron azonban Del Neri is távozott, és ezzel véget ért egy korszak a Chievónál. Az edzőt a Bajnokok Ligája friss győztese, az FC Porto csábította el, és a portugálok ajánlatának a szakvezető nem tudott ellenállni. Mint utólag kiderült, jobban tette volna, ha megint nemet mond, hiszen Portóból alig egy hónap után menesztették, anélkül, hogy akár csak egyetlen tétmérkőzésen is leülhetett volna a kispadra.

Sokakban felmerült, hogy Del Neri esetleg visszatérhetne a veronaiakhoz, de a Chievo vezetősége ekkorra már megtalálta az új trénert, és döntésén nem akart változtatni. Az egyesület szakvezetője Mario Berretta lett, aki korábban még sohasem dolgozott az élvonalban, sőt, a másodosztályban sem sokat. A milánói születésű mester 24 éves korában kezdte edzői pályafutását, és éveken keresztül dolgozott a Monza különböző korosztályos csapatainál, majd először 1994-ben került felnőttgárdához, mégpedig az amatőr Corsicóhoz.

Ezt követően fokozatosan lépkedett egyre feljebb a képzeletbeli ranglétrán: előbb a negyedosztályú Pro Patria edzője volt, majd a harmadosztályú Saronno, a Como, a Lumezzane és a Varese következett. Az újabb ugrás 2002 nyarán jött el, amikor a Serie B-s Ternana irányítását vette át, és az előző idény közepéig dolgozott ott, amikor is menesztették. Berrettával egyéves szerződést kötöttek a veronaiak, és a tréner tisztában van vele, hogy rendkívül nehéz feladatot vállalt, ám bízik benne, hogy Del Neri örökébe léphet.

A klub elnöke, Luca Campadelli mindenesetre bízik benne: "Biztos vagyok benne, hogy Berretta legalább olyan kellemes meglepetést okoz majd, mint Del Neri. Nagyon jó edző, és ezt meg is fogja mutatni" - nyilatkozta a presidente. A játékoskeret mindenesetre alaposan megváltozott a nyáron, és papíron nem éppen az előnyére.

Az előző idényben meghatározó szerepet kapott focisták közül elment a válogatott középpályás, Simone Perrotta, aki az AS Romába szerződött; az utánpótlás-válogatott középhátvéd, Andrea Barzagli, akit az újonc Palermo csábított el; szintén a Palermóba igazolt az argentin középpályás, Mário Alberto Santana, valamint Stefano Morrone, és érzékeny veszteségnek számít az előző idényben kevesebb játéklehetőséget kapott, de jó stabil élvonalbeli focistának tartott Luigi Sala és Giuseppe Sculli távozása is.

Három játékos viszont meghosszabbította szerződését: a kapus Luca Marchegiani még egy évre írt alá, a középpályás Andrea Zanchetta, illetve a védő Salvatore Lanna egyaránt 2007-ig kötelezte el magát. Lanna egyébként egyike azon játékosoknak, akik az emlékezetes 2001-2002-es idényben is már a Chievóban futballoztak: rajta kívül ezt még a jelenlegi keretből Fabio Moro, Lorenzo d'Anna, Federico Cossato, az egykoron Eriberto néven futballozott Luciano, valamint Daniele Franceschini mondhatja el magáról.

Utóbbi játékos most érkezett vissza a klubhoz, hiszen az előző szezont kölcsönben Leccében töltötte, és hasonló státuszból tért vissza még John Mensah (Modena FC) és Ivone de Franceschi (Bari) is. A többi új szerzemény közül elsősorban a Torinótól leigazolt csatárt, Simone Tiribocchit érdemes kiemelni, aki az élvonalban eddig ugyan nem sokat szerepelt, de a második osztályban rengeteg gólt szerzett, az előző idényben például tízszer volt eredményes.

Az igazolások közül még ketten jöttek a Serie A-ból, de mindketten attól az Anconától érkeztek, amely rendkívül simán esett ki a legjobbak közül: a kapus Sergio Marcon, illetve a védő Marco Esposito. A hátvéd Davide Mandelli a Serie B-s Torinóban az előző idényben 39 találkozón szerepelt, és rendkívül megbízható bekknek tartják, vele is erősödött a csapat, a harmadosztályú Lancianótól szerződtetett Davide Marchini, illetve a negyedik vonalban szerepelt Cremonesétől leigazolt Mattia Marchesetti viszont egyelőre zsákbamacskának számít.