Vágólapra másolva!
A Reggina már két éve folyamatosan megcáfolja a szakértőket azzal, hogy sorozatban képes megőrizni élvonalbeli tagságát; a kiscsapat a legutóbbi pontvadászatban is csak az utolsó fordulókban biztosította be bennmaradását. A klub a következő idényben persze megint az első számú kiesőjelölt, főleg, hogy a nyáron szinte teljesen kicserélődött a játékoskerete, és a kispadra is új szakvezető került.

A Reggio Calabria-i klub a legutóbbi pontvadászatban elsősorban rengeteg döntetlenjével, na meg rendkívül kevés szerzett góljával hívta fel magára a figyelmet: az együttes összesen 16 alkalommal játszott döntetlent, vagyis mérkőzéseinek majd felén ikszelt, amit a szezon során egyetlen másik alakulat sem tudott felülmúlni. A gólok számával már nem sikerült rekordot dönteni: a 34 mérkőzésen elért 29 találat elképesztően kevés, de még ez is elég volt a bennmaradáshoz, hiszen a kiesők közül hárman is "képesek" voltak még ennél kevesebbet szerezni.

A nyári átigazolási időszak rendkívül eseménydúsan telt az Oreste Granillo stadionban, hiszen összesen 11 játékos távozott (többségükben meghatározó labdarúgók), érkeztek viszont 15-en, és a kispadon is váltás történt. A bennmaradást kiharcolt szakvezetővel, Giancarlo Camolesével ugyanis nem tudtak megegyezni a szerződéshosszabbításról, így a tréner elhagyta az egyesületet. Utódját viszonylag gyorsan sikerült megtalálni; a Reggina mestere az a Walter Mazzarri lett, aki az előző pontvadászatban a másodosztályú Livornót vezette a legjobbak közé. A 42 esztendős szakembernek vezetőedzőként még nincsen tapasztalata a Serie A-ban, de pályaedzőként már dolgozott a legjobbak között a Napolinál és a Bolognánál is, később pedig a harmadosztályú Acireale és Pistoiese mestere volt, mielőtt a Livornóhoz igazolt volna.

Mazzarrinak teljesen új csapatot kellett építenie, hiszen a keret szinte teljesen kicserélődött. Olyan kulcsemberek távoztak a városból, mint a cseh válogatott védő, Martin Jiránek, akit a Szpartak Moszkvának adtak el; Andrea Sottil a Genoába, Davide Baiocco a Messinába, Gianluca Falsini a Sienába szerződött; de elment a két legeredményesebb játékos, David di Michele és Francesco Cozza is, akik fejenként nyolc-nyolc gólt szereztek. Összességében véve az előző idény 29 találatából húsz távozott, ami nem akármilyen veszteség.

A legfőbb kérdés tehát az, hogy ki fogja a gólokat szállítani a következő idényben, és a szurkolók csak abban bízhatnak, hogy a frissen igazolt támadók közül valaki elkapja a fonalat. A legnagyobb esélye erre a rutinos Davide Dioniginek van, aki korábban már két szezont is lehúzott a Reggina színeiben, az előző idényben pedig a másodosztályú Napoliban szerepelt - ő korábban már bizonyította, hogy az élvonalban is megállja a helyét. A másik két új csatár esetében ez egyelőre kérdőjeles: a Lumezzanétól megvett Davide Sinigaglia a legutóbbi szezonban a harmadik vonalban 15 gólt szerzett (ő egyébként az FC Internazionale nevelése), Massimo Ganci pedig a Treviso színeiben a B ligában volt 15-ször eredményes. Sokat vártak még az AC Milantól kölcsönkapott Marco Borriellótól, ám a támadó a felkészülés során térdsérülést szenvedett, és a jelek szerint hosszabb pihenőre kényszerül.

Persze nemcsak a csatársor gyengült meg, hanem a védelem is (elvégre Jiránek, Sottil és Falsini is elment az alapemberek közül), és ide azért sikerült valamivel rutinosabb focistákat igazolni. A portugál Pacos Ferreirától szerződtetett 24 esztendős Ricardo Esteves mindenesetre nagyon fogadkozik, hogy nem szalasztja el élete nagy lehetőségét, míg Jacopo Balestrinek (ex-Modena FC), Gaetano de Rosának (Bari) és Marco Zamboninak (Napoli) egyaránt van élvonalbeli rutinja, így számukra nem lesz olyan nagy minőségbéli ugrás a legjobbak között való szereplés.

Sok tifosó a Juventus FC-től kölcsönkapott fiatal középpályást, Viktor Budjanszkijt is nagy fogásnak tartotta, de egyelőre nem tudni, hogy a torinóiak játékosa egyáltalán folytatja-e pályafutását. Az ukrán ugyanis nem jelentkezett a Reggina edzőtáborában, és eleinte semmilyen módon nem tudták őt elérni. Aztán kiderült, hogy Budjanszkij szomorú okok miatt nem utazott el Reggio Calabriába: édesanyja súlyosan megbetegedett, és egyelőre az ő ápolása fontosabb a számára, mint futballkarrierje.