Vágólapra másolva!
A szerda esti Sparta Praha-Ferencváros (2-0) Bajnokok Ligája-selejtező visszavágója után a ferencvárosi futballisták könnyes szemmel és szótlanul üldögéltek a prágai öltözőben. A játékosok és a szakvezetés az elúszott nagy lehetőség, valamint a szenzációsan szurkoló háromezres Fradi-tábor miatt keseregtek. László Csaba vezetőedző sem titkolta, hogy életük egyik legnagyobb esélyét szalasztották el, ám a Fradi edzője másnaptól már igyekezett futballistáiba lelket önteni, no meg csütörtökön délelőtt már edzést is vezényelt, mivel a zöldek vasárnap az Üllői úti, MTK elleni örökrangadóra készülnek.

Jóllehet a szuperlelkes Fradi-tábor az elmúlt húsz évben megjárta Európa több stadionját, többek között Koppenhágát, Antwerpent, Bécset, Brémát, Portót, ám a prágai hangulathoz hasonlóra még a régi zöld-fehér hívek sem emlékeznek.

A Toyota Arénában ugyanis háromezer ferencvárosi drukker biztatta Szűcs Lajosékat, nem véletlen, hogy a lefújást követően az FTC futballistái hálásan köszönték meg a híveknek a hosszú utat és a nagyszerű szurkolást. Ezek után érthető, hogy a ferencvárosi labdarúgók és László Csaba vezetőedző a 120 perces csata elemzése mellett kitért a drukkerekre is.

Lipcsei Péter az [origo]-nak elmondta, hogy szörnyű volt számára a lelátóról nézni a hatalmas küzdelmet. "Nincs rosszabb a tehetetlenségnél. Minden játékosunk elismerést érdemel, hiszen a szívét tette ki a pályára a csapat, mint ahogy hálásak lehetünk szurkolóinknak is, akik felejthetetlen buzdításban részesítették a fiúkat. A tavalyi koppenhágai kieséshez hasonlóan ezúttal sem állt mellénk a szerencse, ráadásul a sérülések is rosszkor jöttek, innentől kezdve viszont nem szabad siránkoznunk, hanem előre tekintenünk, mert rengeteg feladat vár még ránk ősszel."

A hét végén mindjárt egy örökrangadó. "Az örökrangadón, úgy érzem, még nem léphetek pályára, ugyanis Prágában már megpróbálkoztam gyorsabb futással is, de a nyolcadik körnél kisebb fájdalmat éreztem a combomban, és gyorsan abba is hagytam a tréninget. Ezért aztán abban maradtam László Csabával, hogy csak százszázalékos állapotban vállalom majd a játékot."

Prágában, a mérkőzés utáni doppingvizsgálatra kisorsolt egyik labdarúgó Szűcs Lajos volt, a mintaadáson könnyen tette túl magát a ferencvárosi hálóőr, a vereségen azonban annál nehezebben. "Szívvel-lélekkel küzdött a csapat, mégis bosszús vagyok, mert nem tudom, mikor lesz még egyszer ilyen nagy esélyünk a Bajnokok Ligája-főtáblára kerülésre. Semmivel sem voltunk rosszabbak a cseheknél, a szerencse elpártolt tőlünk, főként az első gól előtti szituációra gondolok itt, a vége felé pedig már arra gondoltam, legalább a tizenegyesekig húzzuk ki. Sajnos nem sikerült, szégyenkeznünk azonban, azt hiszem, nem kell, viszont nem tudjuk eléggé meghálálni a Fradi-szurkolóknak azt a szeretet, amit Prágában kaptunk tőlük."

László Csaba is a drukkerekkel kezdte, majd utána tért át a meccs elemzésére: "Büszke vagyok játékosaimra és szurkolóinkra is, hiszen utóbbiak nem kis anyagi áldozatot meghozva, nagyon hosszú utat tettek meg értünk, és csodálatosan buzdították a csapatot. Sajnos nem teljesült be az álmunk, ráadásul a sérülések miatt nem tudtam azokat a cseréket végrehajtani, amit szerettem volna. A kétórás küzdelem fizikai fáradalmait kipihenjük, az MTK ellen inkább lelkileg kell felrázni a játékosokat. Az örökrangadón ugyanis ismét komoly feladat vár ránk, kilencvenperces koncentrálásra lesz szükség, arról nem is beszélve, hogy az UEFA-kupában pénteken már sorsolnak, s nyilván újabb nehéz párharc vár ránk."

A csütörtöki cseh lapok mellesleg a hazaiak szerencséjét emlegették leggyakrabban, a Prágában megjelenő Sport című napilap például ezzel a főcímmel jelent meg: "Szerencsés Sparta". A cseh csapat játékosai közül Sivok, Blazek kapus és a gólszerző Homola szerint is alaposan meg kellett küzdeniük a továbbjutásért, amihez a szerencsére is szükségük volt.

A Fradi csütörtökön hajnali két órakor érkezett vissza Budapestre, délelőttre azonban László Csaba már edzést vezényelt a gárdának. Ezen az átmozgató tréningen a Prágában megsérült Gyepes és Kapic nem vett részt, s Lipcsei továbbra is külön készült a többiektől. Az MTK ellen említettek közül talán Kapic játékára van esély, mindenesetre a zöldek az elveszített kupacsata után igyekeznek az örökrangadóra koncentrálni.

Bánki József