Vágólapra másolva!
A magyar bajnokságon kívül további tíz kezdődött el a hét végén Európában, vagyis végérvényesen megkezdődött a 2004-2005-ös idény. A topligákon kívüli pontvadászatok közül a franciáknál a bajnokesélyesel közül csak a PSG bukott a nyitányon; a skótoknál az előző idényhez hasonlóan a Rangers máris hátrányba került a Celtic-kel szemben; a belgáknál pedig egyik nagycsapat sem tudta begyűjteni a három pontot.

A belga bajnokság kezdete előtt általános volt a vélekedés, hogy az aranyéremért három csapat lehet versenyben: a címvédő Anderlecht, az FC Bruges és a Stadard Liege. Ehhez képest az első fordulóban a fenti együttesek közül egyik sem tudott nyerni, sőt, az Anderlecht rögtön vereséggel kezdett.

A brüsszeliek persze sejthették, hogy nem lesz könnyű dolguk, hiszen az előző szezon negyedikje, az Excelsior Mouscron otthonába kellett látogatniuk. Ahhoz a csapathoz, amelytől a nyáron elcsábították a csatár Jérome Mpenzát, aki ott volt a vendégek kezdő tizenegyében - így aztán a hazaiak fokozott elánnal vágtak neki a meccsnek. A Mouscron elsősorban kontratámadásokra rendezkedett be, és az Anderlecht hiába birtokolta sokkal többet a labdát, nem tudott igazi helyzetet teremteni a remekül védekező Excelsior kapuja előtt.

A hazaiak ellentámásaiban már inkább benne volt a gól, és közvetlenül a lefújás előtt ennek meg is lett az eredménye: a másodosztályú Oostendétől megvett Patrick Dimbala tökéletesen érkezett egy beadásra, és kapásból a hálóba bombázott. A szünetben az Anderlecht kettős cserét hajtott végre, pályára lépett Walter Baseggio és Nenad Jesztrovics, de hiába volt immár három csatár is a pályán, ez gólban nem nyilvánult meg. Sőt, egy kapushibát követően megint Dimbala volt eredményes, kettőre növelve a hazaiak előnyét, ami ki is tartott a lefújásig.

A Bruges és a Standard ehhez képest jól járt, hiszen mindkét együttes szerzett egy pontot idegenben. A Debrecen volt UEFA-kupa ellenfele a Beveren otthonában szerepelt, és bár már a második percben hátrányba került, Bosko Balaban négy percre rá egalizált. A hátralévő időben főleg a vendégek veszélyeztettek, de a 11 elefántcsontparti focistával pályára lépő (!) bevereniek megúszták újabb bekapott gól nélkül. A sztárcsapatok közül a liege-iek álltak a legközelebb a győzelemhez, hiszen viszonylag sokáig vezettek a Lierse SK ellen (az első félidő közepén a nemrég szerződést hosszabbító kongói Mohammed Tchite volt eredményes), ám a második játékrészben a hazai együttes egyenlíteni tudott. Az első forduló után egyébként némi meglepetésre a La Louviere áll az élen, amely idegenben egy ötöst rúgott a Charleroi-nak.

Érdemes még megemlíteni, hogy a St. Trond együttesében Hajnal Tamás végigjátszotta a RAEC Mons elleni mérkőzést, amely gól nélküli dönetlent hozott.