Vágólapra másolva!
A viharos edzőváltást követően július közepe óta László Csaba irányítja a Ferencváros edzéseit. A zöldek vadonatúj vezetőedzője a csapatról és terveiről is beszélt.

- Mennyire elégedett az erősítésekkel, főként annak tükrében, hogy korábban Stark, Bodnár, Tóth András érkezéséről is szó volt?
- Gera, Tököli, Dragóner és Kriston távozásával négy alapemberét veszítette a csapat, őket nehéz pótolni, ám megértettem, hogy a klub anyagi helyzete eleve behatárolta a lehetőségeket. Remélem, végül így is erős kerettel vághatunk neki az őszi szezonnak.

- Nem zavarja, hogy lekicsinylően beszélnek edzői múltjával kapcsolatban, hozzátéve, hogy csak a befektetői körnek köszönheti a kinevezését?
- Nem zavar, mivel büszke és életerős fiatalembernek tartom magam, és kizárólag a munkára, a minél jobb eredményekre akarok koncentrálni. A bemutatkozásomkor a játékosoknak is mondtam az öltözőben, hogy komoly nyomásra és elvárásokra kell felkészülnünk, ami nem meglepő, mivel a Fradi valóban kirakatcsapat, olyan, mint a Bayern München Németországban.

- A bajnoki cím és a kupagyőzelem után nem nyomasztó az elvárás az ismétléseket illetően?
- Garami József és Pintér Attila eredményeit valóban lehetetlen túlszárnyalni, idehaza ennél többet nem lehet elérni, mégsem szabad más céllal nekivágnunk a szezonnak, mint az aranyérem reményével. Ezenkívül nagy célom még, hogy két év alatt a nemzetközi szinten is komoly eredményeket érjünk el.

- Összeegyeztethető lesz a Fradi mellett a válogatott pályaedzői tisztsége?
- Egyelőre nem látok gondot ez ügyben. Tökéletesen megbízom ugyanis a segítőimben, Keller József, Józsa Miklós, Simon Balla István neve garanciát jelent arra, hogy a csapat a távollétemben is a megszokott munkát végezze el. Persze, igazából az élet dönti majd el, hogy működik-e majd ez a kettősség a feladataimban, amennyiben nem, ráérünk akkor elgondolkodni a mostani döntésünkön, az azonban nem lehet kétséges, hogy miattam a Ferencváros szakmai munkája semmiben sem szenvedhet hiányt.

- Szakmailag mi az ars poeticája?
- A támadófutball híve vagyok, és akár három csatárral is el tudom képzelni a csapat játékát. Persze mindez a keret összetételétől is függ, és az ausztriai edzőtábort azért kezdeményeztem, mert ott erős csapatok ellen készülhettünk fel az őszi szezonra. Sok időnk nem volt, hiszen július végén már Bajnokok Ligája selejtezőn kellett pályára lépnünk. Természetesen bízom a sikeres őszi szereplésben, a legfontosabbnak azt tartom, hogy a játékosok az eddiginél nagyobb önbizalommal lépjenek pályára, ne féljenek a hibázástól, bátran kockáztassanak, igaz, ehhez előbb az eredményeknek kell jönniük.

A Fradihoz kapcsolodó hír még, hogy a pozsonyi Új Szó információja szerint Marek Penksa megfelelő ajánlat esetén szívesen távozna a zöld-fehérektől. A 31 éves csatár a cseh Sport című napilapnak nyilatkozott, és elmondta, hogy akár egy cseh ajánlatot is elfogadna, de, ha marad, akkor szívesen játszana a Sparta Praha ellen a Bajnokok Ligájába jutásért.

Bánki József