Vágólapra másolva!
Egy nagy klubnál az elnökválasztás szinte teljesen úgy zajlik, mint a politikai voksolások: a hosszú, gyalázkodástól sem mentes kampányidőszakban a jelöltek fűt-fát (jelen esetben nem adócsökkentést és jólétet, hanem sztárjátékosokat) ígérnek a socióknak megválasztásuk esetére, amit aztán vagy betartanak, vagy nem. Legutóbb a Real Madridnál választottak presidentét, a befutó kiléte nem okozott különösebb meglepetést, a győzelem mértéke viszont annál inkább.

A Real Madrid több mint 70 ezer bérletese július 11-én választott elnököt, a voksolás szokás szerint nem volt mentes sem az ígérgetésektől, sem a botrányoktól. Három jelölt pályázott eséllyel a posztra: az eddigi elnök, Florentino Perez, a korábbi vezető, Lorenzo Sanz, valamint a magát először megmérető Arturo Baldasano, az egyik legnagyobb spanyol vállalat alelnöke.

Természetesen mindhárman világklasszis játékosok szerződtetését ígérték a választóknak sikerük esetére, és mivel a voksolásra egy héttel az Európa-bajnokság döntője után került sor, elsősorban a kontinenstorna sztárjainak nevei röpködtek. Lorenzo Sanz például két cseh és egy portugál futballista nevét "dobta be": az Eb-gólkirály Milan Baros és az ezüstérmes Maniche azonnali, valamint Tomás Rosicky egy éven belüli szerződtetését ígérte, ha elegen szavaznak rá.

Florentino Perez pedig megígérte, hogy folytatja a négy éve megkezdett játékosvásárlási politikát, azaz minden nyáron vesz egy "galaktikust". Az előző választás után Luis Figo, 2001-ben Zinedine Zidane, 2002-ben Ronaldo, tavaly pedig David Beckham szerződtetése sem csupán ígéret maradt, az idén pedig Ruud van Nistelrooy megszerzését tűzte ki célul Perez. Ez azonban nem sikerült, mert a holland csatár úgy döntött, nincs az a pénz, amiért elhagyja a Manchester Unitedet (vagy legalábbis a Real nem kínált annyit neki).

Az elnöknek tehát új sztár után kellett néznie, és hamar meg is találta, mégpedig szintén Angliában. Persze aki látta az Európa-bajnokságot, nem csodálkozik, hogy Wayne Rooneyról van szó, az ifjú angol csatár ugyanis sokakat elvarázsolt Portugáliában mutatott játékával, köztük Perez urat is. Az Everton FC azonban nem szívesen engedné el legnagyobb kincsét, a liverpooli gárda a minap mesés szerződést ajánlott sztárjának, aki a hírek szerint el is fogadja klubja ajánlatát.

Perez következő jelöltje Patrick Vieira, az Arsenal FC francia középpályása volt, aki többször is hangoztatta, hogy szívesen kipróbálná magát Spanyolországban. Ráadásul Perez többször is konzultált Zidane-nal Vieiráról, azaz a langaléta labdaszerző iránti érdeklődés több, mint egyszerű átigazolási pletyka.

Néhány nappal a nagy nap előtt aztán kirobbant a szokásos botrány: Lorenzo Sanz ugyanis bírósághoz fordult, mondván, Florentino Perez inkorrekt módon, már a kampányidőszak előtt, postai úton begyűjtött néhány szavazatot. A bíróság végül nem látta megalapozottnak Sanz beadványát, így elutasította.

A spanyol lapok Perezt tartották a legesélyesebbnek a győzelemre, de arra, hogy ekkora fölénnyel nyeri majd el újabb négy évre az elnöki posztot, senki sem számított. Július 11-én 23 401 bérletes adta le voksát a választás helyszínén, a Raimundo Saporta-csarnokban (a választásra jogosultak csaknem 36 százaléka, a klub történetében még sohasem szavaztak ennyien), 11 200-an pedig levélben fejezték ki véleményüket.

A helyszínen leadott voksok közül Perez kapta a legtöbbet, a klub előző elnöke egészen döbbenetes fölénnyel utasította maga mögé vetélytársait: a szavazatok csaknem 93 százalékát szerezte meg, több mint 20 ezerrel voksoltak rá többen, mint a második helyen végzett Sanzra.

A győzelem éjszakáján a régi-új elnök természetesen nem fukarkodott a nagy szavakkal: "Ma a Real Madrid és a jövő győzött - mondta Perez. "Pontosan tudom, hogy a siker után milyen után milyen kihívásokkal kell szembenéznem, tisztában vagyok azzal, hogy miről álmodnak a szurkolók, és minden erőmmel és igyekezetemmel azon leszek, hogy ezeket az álmokat valóra váltsam."

Természetesen megkérdezték Vieiráról is: "Az én politikámnak az a lényege, hogy minden posztra megpróbálom a világ legjobb játékosát megszerezni, már ha az illető még nem játszik nálunk. És véleményem szerint posztján Patrick Vieira a világ legjobbja." A francia játékos menedzsere fenti nyilatkozat hallatán sietve hűtötte le a Real Madrid híveinek kedélyeit. Steve Kutner szerint "az elnöki kampány során bedobott nevek nem jelentenek semmit. Szó sincs arról, hogy Vieira Madridba szerződne, legalábbis engem senki nem keresett meg ebben az ügyben."

Azóta viszont már változott egy kicsit a helyzet, és egyes spanyol lapok máris készpénzként kezelik, hogy Vieira a Real játékosa lesz, noha maga a játékos az utóbbi napokban még csak nyilatkozni sem volt hajlandó az ügyben. Javában tart tehát a játékoskeret átalakítása (Walter Samuel érkezése és Esteban Cambiasso távozása már régóta köztudott), és elkezdődött a stadioné is.

A Santiago Bernabéu nevét viselő létesítmény korszerűsítése (például mozgatható tető építése) csaknem 40 millió euróba kerül, de mint tudjuk, Florentino Pereznél (aki egyébként építési vállalkozó, tehát az új projekt igazán szakmájába vág) a pénz nem akadály.