Vágólapra másolva!
Hétfőn, rendkívüli sajtótájékoztató keretében Humberto Coelho, a koreai labdarúgó-válogatott portugál szövetségi kapitánya bejelentette, négy hónappal szerződése lejárta előtt távozik posztjáról.

Miután Korea labdarúgó-válogatott - első ázsiai csapatként - világbajnoki elődöntőt játszhatott, s a sikeredző Guus Hiddink távozott, a szövetség a portugál Humberto Coelhót nyerte meg szakvezetőnek. Az eredmények azonban messze lemaradtak a várakozástól, így Coelho négy hónappal szerződésének lejárta előtt bejelentette távozását.

A korai labdarúgás során eddig négyszer fordult elő, hogy külföldi szakember állt a nemzeti csapat élén, Coelhót megelőzően a már említett holland Hiddink, a német Dettmar Cramer és az orosz Anatolij Bisovec próbálkozott, több-kevesebb sikerrel.

"Tisztázni szeretném, nem lemondok, hanem befejezem kölcsönös együttműködésemet a Koreai Labdarúgó Szövetséggel. Egész egyszerűen nem érzem a támogatást, amióta itt vagyok, 14 hónap alatt mindössze 72 órát dolgozhattam együtt a csapattal. Márpedig a futballban idő kell a célok eléréséhez" - nyilatkozta Coelho a Korean Timesnak, aki hozzátette, biztos abban, hogy Korea képes lesz nyerni az augusztusi Ázsia-kupán.

Átmenetileg az eddigi másodedző Park Szung-hva veszi át az együttes irányítását, de a szövetség vezérkarának meggyőződése, csak külföldi szakemberrel lehet sikert elérni. A hírek szerint a kiszemeltek között van Bruno Metsu, aki a világbajnokságon Szenegált irányította, illetve az elbukott Eb-selejtezők miatt lemondott egykori török kapitány, Senol Günes is.

Coelho irányításával Korea kilenc siker és három döntetlen mellett hat vereséget szenvedett, a legkínosabb az Ázsia-kupa selejtezőin Omán és Vietnam elleni zakó volt. A portugál szakember azután döntött távozás mellett, hogy a válogatott a 2006-os vébé-selejtezőkön gól nélküli döntetlent ért el a Maldív-szigetek nemzeti együttese ellen.