Vágólapra másolva!
Magabiztos és megérdemelt győzelmet aratott a lett labdarúgó-válogatott Rigában, ahol 2-0-s félidő után 3-1-re győzött Magyarország ellen. Ezzel a baltiak feljöttek a csoport második helyére, s mivel Svédország 2-0-ra győzött a legyelek otthonában, a továbbjutás kérdés a két győztes együttes kezébe került.

4. csoport
Lettország - Magyarország 3-1 (2-0)
Riga, 4000 néző
vezette: Larsen (dán)
Lettország: Kolinko - Zemlinskis, Zirnis, Blagonadezdins, Stepanovs - Bleidelis, Lobanovs, Rubins - Astafjevs - Verpakovskis (Kolesnicenko, 88.), Rimkus (Semjonovs, 75.)
Magyarország: Király - Lipcsei, Dragóner, Juhár - Fehér Cs., Dárdai, Lisztes, Lőw (Böőr, 46.) - Gera, Szabics, Fehér M. (Kenesei, 46.)
sárga lap: Fehér Cs. (19.)
gól: Verpakovskis (38., 51.), Bleidelis (42.), illetve Lisztes (52.)

4. perc: Fehér Csaba távoli lövését Kolinko bravúrral tolta a lécre. A szögletet követően Lisztes középre csavart labdáját Szabics nagy helyzetben hosszan tette maga elé, s felszabadítottak a védők.

11. perc: Lisztes ezúttal a bal oldalról ívelhetett középre szögletet, Gera csúsztatása pedig centikkel kerülte el a kaput.

38. perc: Gyakorlatilag első valamirevaló helyzetét kihasználta Lettország. Lisztes végezhetett el szabadrúgást a hazai tizenhatos bal oldali csücskénél, ám Stepanovs kifejelte a beívelést. A labda Verpakovskishoz került, aki saját térfelének közepéről nekiiramodott, hatalmas vágta után kicselezte Lipcseit, majd a talán kicsit bizonytalanul kiinduló Király mellett elgurítva a bal alsó sarokba lőtt (1-0).

42. perc: Kettőből kettő: jobb oldali lett szögletet követően Astafjevs szenzációsan csúsztatta meg a labdát, Király pedig csak nézte, ahogy a gólvonal előtt egy lépéssel ácsorgó Bleidelis a hálóba fejelt (2-0).

Nyilatkozatok
Aleksandrs Starkovs, a lett válogatott szövetségi kapitánya: "Igen erős magyar válogatott ellen tudtunk nyerni. Bármelyik
csapat dolgát megnehezítenék, ami fokozza az örömömet. A győzelemmel
ráadásul sikerült feledtetnünk a lengyelek elleni vereséget.
Elégedett vagyok a csapat teljesítményével, s örülök annak, hogy az
utolsó fordulóban tétmeccset játszunk Svédországban."
Gellei Imre, a magyar válogatott szövetségi kapitánya: "Gratulálok a lett válogatottnak, olyan mérkőzést nyert meg, amelyen mi támadtunk többet. Megpróbáltuk uralni a játékot, de nem éltünk a lehetőségeinkkel. A hazaiak legveszélyesebb fegyverükkel, gyors ellentámadással szerezték első góljukat, a másodikkal pedig komoly előnyhöz jutottak. A harmadik hazai találat után ugyan sikerült a szépítés, de azt követően már csak erőlködtünk. Az a legbosszantóbb, hogy tudtuk, mi a lettek legveszélyesebb fegyvere, mégsem voltunk képesek megakadályozni őket abban, hogy használják."
47. perc:

51. perc: Lehet, minden eldőlt: Juhár, Dragóner és Lipcsei csak tétlenül nézték, ahogy Astafjevs indította Lobanovst, akinek remek kiugratását követően az ötösön becsúszó Verpakovskis Király hasa alatt megszerezte önmaga második, csapata harmadik gólját (3-0).

52. perc: Lisztes a tizenhatos vonalánál Kenesei elé fejelte a labdát, ő tovább csúsztatta Szabics elé, aki letette lövésre a brémai karmesternek, Lisztes pedig 8 méterről a léc alá bombázott (3-1).

57. perc: Lisztes lövését Kolinko könnyen védte.

62. perc: Lobanovs 15 méterről bikázott a kapu fölé.

65. perc: Fehér Csaba egy csel után befelé húzott, majd a tizenhatos jobboldali csücskétől a jobb felső sarok fölé nyeste a labdát.

74. perc: Kenesei 18 méteres szabadrúgása elzúgott a bal kapufa mellett.

80. perc: Bleidelis egyedül lépett ki a védők közül, de lövését Király mesteri vetődéssel tenyerelte szögletre.

82. perc: Ismét Bleidelis száguldott el a jobbszélen, ám ezúttal nem vállalta el, hanem középre tálalt, az érkező cserecsatár, Semjonovs pedig estében a léc fölé lőtt.

Remekül kezdte a találkozót a magyar válogatott, Fehér nagy lövését a negyedik percben csak a kapufa segítségével tudta védeni a lett kapus, ám hiába rúghatott negyedóra alatt hat szögletet Lisztes, nem sikerült gólt elérni.

A félidő közepére ellaposodott a játék, a lettek szokásos betömörülő védelmükkel komoly fejtörést okoztak Szabicséknak, s úgy telt el 38 perc, hogy a hazai támadók egyetlen egyszer sem veszélyeztették Király Gábor kapuját.

Akkor aztán jött egy gyors kontra, a villámléptű Verpakovskis átrohant a magyar védelem helyén, s ha már ekkora ziccerbe került, nem is hibázott. Megzavarodott a gárda, öt perccel később a lettek már kispályás iskolagólt értek el, reménytelen helyzetbe sodorva együttesünket.

A szünetben Gellei Imre kicsit alakított a csapaton, Fehér Miklós helyett a mozgékonyabb Keneseit küldte harcba, míg Lőw helyén a villámgyors Böőr kezdett. A váltás jelezte, a csapat nem adja fel a küzdelmet, ám egy kapitális védekezési hiba révén a 25. válogatottságát ünneplő Verpakovskis újabb gólt szerzett.

Még sajnálkozni sem maradt idő, Lisztes máris szépített - a jajszó csak annak szólhatott, miért kellett azt a harmadik gólt is bekapni? Hiába hajtott a gárda, a lett védelmet nem lehetett átjátszani, a lövések pedig rendre Kolinko kapus kezében haltak el, már ha eljutottak a kapuig.

Győzelmével Lettország feljött a csoport második helyére, s amennyiben nyer az utolsó fordulóban a svédek ellen idegenben, ott is végez. Azaz a magyarok sorsa már nem saját kezükben van...