Vágólapra másolva!

Képgaléria a döntőről

Három év alatt a második Bajnokok Ligája-sikerét érte el a Real Madrid labdarúgócsapata s vele együtt az edző, Vicente Del Bosque is. A szakember egyetértett azzal, hogy két kulcsmomentuma volt a Bayer Leverkusen elleni mérkőzésnek: Zidane álomgólja és a cserekapus, Iker Casillas meccsvégi parádéja.

"Senki sem mondhatja, hogy nem érdemeltük meg a trófeát. Klubunk századik születésnapja miatt különlegesen fontos volt számunkra ez az évad, és azt hiszem, végül méltóképpen ünnepelhetünk. Zidane gólja pedig örök emlék. Róla el lehet mondani, hogy teljesen mindegy, miként játszik. Jól vagy rosszul, esetleg átlagosan, de mindig akad egy briliáns megoldása, és ez az, ami számít" - vélekedett Del Bosque.

Zidane Zidane saját maga vette kezébe a szerencséjét. A Bajnokok Ligája története során kétszer már döntőt játszó, ám a Juventusszal mindkét mérkőzést elvesztő középpályás a nyáron rekordösszegnek számító 64,9 millió dollárért szerződött Madridba, ám sem bajnoki címhez, sem kupagyőzelemhez nem tudta segíteni a királyi gárdát. A szerdai BL-fináléban aztán megoldotta a krízist, és remek kapásgóllal beállította a 2-1-es végeredményt.

"A két vesztes döntő után nagyon fontos volt, hogy harmadszorra ne bukjak el. Tényleg szép gól volt, egyszerűen ösztönösen, gondolkodás nélkül belebikáztam a labdába. Szerződésem van a Reallal, és szeretném ebben a fantasztikus klubban befejezni a pályafutásomat" - nyilatkozta Zidane, aki a találkozót követően megkapta a meccs hősének járó ajándékot.

"Ez az érem más, mint a többi. Bebizonyítottuk, hogy mi vagyunk a legjobbak Európában. Egész éjjel, de még holnap is ünnepelni fogunk" - mondta boldogan az első gól szerzője, Raúl, aki immáron harmadik BL-győzelmét könyvelhette el. Szintén harmadszor nyert csapattársa, a két gólpasszt adó Roberto Carlos is. "A harmadik, de nem az utolsó kupát nyertem. Ez a Real még többre is képes. A Bayer meggyötört bennünket, nehéz küzdelemre kényszerültünk, ezért még szebb a győzelem" - lelkendezett a brazil válogatott játékos.

Iker Casillas könnyes szemekkel mondott köszönetet családjának. "Hihetetlen! A győzelmet édesanyámnak és a családomnak ajánlom, akik mellettem álltak a nehéz időszakban. Sajnálom, hogy Cesarnak sérülés miatt kellett lejönnie a pályáról, és örülök, hogy segíthettem a csapaton."

Szomorúan nyilatkozott az elveszített Bajnokok Ligája-döntő után Klaus Toppmöller, a Bayer Leverkusen vezetőedzője, de összességében pozitívan értékelte csapata egész idényben mutatott teljesítményét. "A futball néha nagyon kegyetlen tud lenni" - mondta Toppmöller. "Hiába küzdesz, adsz bele mindent, mégsem sikerül győznöd. Ugyanakkor annak ellenére, hogy három sorozatban, a BL-ben, a bajnokságban és a német kupában is csak a második hely jutott nekünk, azt hiszem, büszkék lehetünk a teljesítményünkre. Természetesen fájó a vereség, de nem vallottunk szégyent. Jól játszottunk, főleg az első félidőben. Csodálatos élmény volt, és nem tudom eléggé megköszönni játékosaimnak, akik megmutatták, hogy a legnagyobbakkal is képesek felvenni a versenyt."

A dicséretek mellett Toppmöller kitért a hibákra is. "Az első gólt elkerülhettük volna, hiszen videón rengetegszer elemeztük Roberto Carlos hatalmas bedobásait. A szünet után pedig keveset kezdeményeztünk, és csak az utolsó tíz percben volt egyenlítési esélyünk. Sajnos jövőre nagyon nehéz lesz pótolni olyan klasszis játékosokat, mint Ballack vagy Ze Roberto. Úgy tervezzük, több fiatal játékost is a kerethez veszünk, azaz jövőre rengeteg munkánk lesz a csapatépítéssel. Szinte lehetetlen versenyezni a Bayern München szintű csapatokkal, ahol jobbak az anyagi lehetőségek."

A Leverkusen menedzsere, Reiner Calmund megígérte, csapata még megfizet a vereségért. "Rossz érzés, hogy végül cím nélkül zártuk ezt a remek szezont, de felszárítjuk könnyeinket, és jövőre frissen újrakezdjük. Szomorú, de egyben büszke vagyok. Jókívánságaimat küldöm Klaus Toppmöller edzőnek, aki nagyszerű munkát végzett. Remélem, még visszaadjuk a kölcsönt a Realnak" - mondta Calmund.

Michael Ballack, aki jövőre már a Bayern Münchent erősíti, úgy értékelt, a Real megérdemelte a győzelmet. "Megmutatták, hogy képesek kihasználni azokat a hibákat, amelyeket elkövettünk. Szeretettel kell búcsút mondanom a csapatnak, ahol három csodálatos évet töltöttem el."

"Teljesen frusztrált vagyok. Hülye gólt kaptunk az elején, egy olyan szituációból, amelyre edzőnk ezerszer felhívta figyelmünket. Szerencsére tudtunk egyenlíteni, és utána jól is játszottunk. Zidane világklasszis gólja ellen tehetetlenek voltunk. Három lehetőségünk adódott a szezonban, de nem volt szerencsénk. Bosszantó, hogy mindháromszor másodikak lettünk" - célzott a csapat szélsője, Bernd Schneider arra, hogy a bajnoki ezüstérem után a Bayer elvesztette a Schalke elleni német kupadöntőt.

Pincési László

Ajánlat:

Korábban:

A Real Madrid nyerte a Bajnokok Ligáját

Fórum:

Real Madrid Fan Club