Vágólapra másolva!

A Manchester United és a Bayern München már egy héttel korábban bebiztosította helyét a negyeddöntőben, ám az sem mindegy, hogy első vagy második helyen teszik ezt, hiszen a csoportelsők a többi csoport másodikjai közül kapnak ellenfelet, márpedig a Panathinaikosz vagy az FC Porto ellen mindenki szívesebben játszik, mint a Real Madrid ellen.

Az elsőség megszerzésre a németeknek van nagyobb esélyük, hiszen hazai pályán fogadják az FC Nantes-ot, és Ottmar Hitzfeld, a Bayern mestere, nem győzte hangsúlyozni az összecsapás fontosságait játékosainak. A francia Willy Sagnol azonban nem hallgathatta a mester szavait, mivel ő Franciaországba utazott, hogy egy kisebb térdműtéten essen át, vagyis ő biztosan nem léphet pályára. Hiányozni fog még a nem teljesen egészséges Mehmet Scholl is, a keretben viszont ott lesz a majd fél évet kihagyni kényszerült Hasan Salihamidzic, és ha az eredmény úgy alakul, akkor minden bizonnyal pályára is lép majd.

Ami a franciákat illeti, ők mindenképpen ünnepelhetnek majd, hiszen a müncheni összecsapás lesz a klub történetének századik európai kupameccse, kérdés, hogy a Kanárik mennyire igyekeznek emlékezetessé tenni a nevezetes eseményt. Valószínűleg olyan nagyon nem erőltetik majd a dolgot, számukra most már a francia bajnokság sokkal fontosabb.

Valószínűleg a Manchester edzője, Sir Alex Ferguson is úgy gondolkozhat, hogy a Bayern begyűjti a három pontot, de mivel azonos pontszám esetén az egymás elleni eredmény dönt, így a Vörös Ördögök mindenképpen megelőzik a bajorokat, ha ők is nyernek a Boavista otthonában. Az angolok azonban meglehetősen tartalékosan utaztak el Portugáliába, nem tartott a csapattal Roy Keane, Ruud van Nistelrooy és Juan Sebastián Verón sem - utóbbi kisebb sérüléssel bajlódik, és Manchesterben attól félnek, hogy hosszabb időre is kidőlhet a sorból. A MU játékoskerete persze így is pokoli erős, legalább bekerülhet a kezdő tizenegybe Paul Scholes és Nicky Butt is - utóbbi a hét végén a West Ham United elleni bajnokin parádés gólt szerzett. A portugálok szeretnének szépen búcsúzni a BL-től, így minden bizonnyal nem fogják könnyedén venni a találkozót.

Fotó: EPA
Fotó: EPA
A római fővezér, Fabio Capello kemény csatára számít az Anfield Roadon
LiverpoolAS Romát

A Vörösöknél a fő kérdés az, hogy a legnagyobb sztár, Michael Owen vállalni tudja-e a játékot. A támadót a hét végén a Middlesbrough elleni bajnokin pihentette Phil Thompson edző, de míg ott Nicolas Anelka tökéletesen helyettesíthette, addig a BL-ben a francia nem léphet pályára, márpedig Owen nélkül a 'Pool nem ugyanaz. Dietmar Hamann biztosan nem játszhat a Roma ellen, mivel három sárga lapja miatt eltiltását tölti, a helyét a cseh Smícer foglalhatja el.

Az olaszoknál Cafú nem szerepelhet hasonló okokból, Totti viszont vállalta a játékot, noha még nem teljesen egészséges. A talján drukkerek elsősorban Vincenzo Montellában bízhatnak, aki remek formában van, és a római sikerre szüksége is lenne az olasz labdarúgásnak, hiszen ha a fővárosiak nem jutnak be a legjobb nyolc közé, akkor az a csúfság áll elő, hogy egyetlen olasz gárda sem lesz a BL negyeddöntőiben, akárcsak tavaly.

A Liverpooléhoz hasonló a helyzete a Galatasaraynak is: a törökök csak akkor juthatnak be a legjobb nyolcba, ha legyőzik az FC Barcelonát hazai pályán, míg a katalánok már egy iksszel a negyeddöntőben érezhetnék magukat. Az isztambuliak egyébként még mindig a múlt heti, Roma elleni találkozót követő tömegverekedés miatt panaszkodnak, és nagyon fogadkoznak, hogy megmutatják: ott a helyük a legjobb nyolc között. A török szövetség is a Galata segítségére sietett, a gárda hét végi, Trabzonspor elleni bajnokiját elhalasztották, hogy zavartalanul készülhessenek a katalánok ellen. A Galatsaray 1999 októbere óta nem kapott ki hazai pályán a nemzetközi kupákban, de az eddigi egyeneredményük, a döntetlen ezúttal nem lenne elég a számukra.

Ami az FC Barcelonát illeti, a spanyoloknál a Real Madrid elleni, hét végi döntetlent követően nem a legjobb a hangulat, különösen, hogy Rivaldo térdsérülése megint kiújult, és semmiképpen sem vállalhatja a játékot Isztambulban. Helyére Rexach mester egy középpályást, Thiago Mottát jelölt a kezdő csapatba, vagyis a Barca mindössze két csatárral játszik majd, azt egyelőre azonban nem tudni, hogy Kluivert mellett Saviola vagy Overmars szerepel majd.

Ajánlat:

Korábban: