Vágólapra másolva!

Fotó: EPA
Fotó: EPA
Csatajelenet I: Giggs és R. Kovac

Elsősorban a vendégek voltak azok, akik leginkább csak a védekezéssel törődtek - az első játékrészben elvétve veszélyeztették a hazaiak kapuját, viszont szinte tökéletesen semlegesítették a Manchester életveszélyes támadóit. Robert Kovac levette a pályáról Ruud van Nistelrooyt, és David Beckhamnek sem volt sok értékelhető megmozdulása. A MU-ból egyedül Ryan Giggs okozott némi veszélyt Oliver Kahn kapujára, a walesi balszélső többször is megbolondította mozgásával Emmanuel Kuffourt. Az első játékrészben azonban lövése, ha centikkel is, de elkerülte a kaput, a szünet után pedig hiába kígyózott át a németek védelmén, Kahn bravúrral védte löketét.

Azért Fabien Barthez is megmutathatta, hogy milyen képességekkel rendelkezik, előbb Paulo Sergio fejesénél, majd pedig Jens Jeremies távoli lövésénél. Nem sokkal később Van Nistelrooynak mégiscsak sikerült helyzetbe kerülnie, de nem tudott túljárni Kahn eszén. Végül tehát maradt a gólnélküli döntetlen, ami azt jelenti, hogy a MU az Old Traffordon már több mint harminc éve nem tudott nyerni német csapat ellen, de Alex Fergusont ez most nem különösebben érdekelte. Számára a legfontosabb a továbbjutás volt, akárcsak kollégájának, Ottmar Hitzfeldnek.

A két gárda legjobb nyolc közé kerülése azzal vált biztossá, hogy a Boavista csupán egy döntetlent játszott az FC Nantes otthonában. A franciák számára a meccsnek már nem volt tétje, és ennek megfelelően több kulcsemberüket is pihentették, de az első félidőben ennek ellenére ők játszottak jobban, bár a vezető gólhoz a vendégek hatalmas hibája is kellett. A szünetben aztán a Boavista mestere, Jaime Pacheco behozta Erwin Sánchezt és Martelinhót is, akik felélénkítették a portugálok játékát, és a brazil csatár meg is szerezte az egyenlítő találatot. Ez felbátorította a luzitánokat, akik akár a győzelmet is megszerezhették volna, ám Duda két nagy lehetőséget is elhibázott, így a Boavista elbúcsúzhatott továbbjutási reményeitől. A portugálok persze így sem lehetnek nagyon elégedetlenek, hiszen kevesen gondolták volna a szezon elején, hogy ilyen sokáig jutnak.

A csoport állása

A B csoportban a szerdai meccsek előtt bonyolult volt a helyzet, és a találkozók után szemernyit sem változott, hiszen mind a két összecsapáson döntetlen született. Az unalmasabb mérkőzést a Barcelona-Liverpool párviadal hozta, ami már nem is jelent meglepetést, hiszen a két gárda tavaly az UEFA-kupában a mostanihoz hasonlóan gól nélküli döntetlent játszott a Camp Nouban. Akkor a Liverpool szinte meg sem próbálkozott a támadásokkal, most viszont legalább az első félidőben igyekezett bevenni a hazaiak kapuját, ám Steve Gerrard fejese, ha centikkel is, de mellé szállt, Emile Heskey lövését pedig Bonano védte.

A másik oldalon Javier Saviola okozott sok problémát a védelemnek, de az angolok két középhátvédje, Stéphane Henchoz és Sami Hyypiä állta a rohamokat. A második játékrészben aztán már csak a Barca előtt adódtak lehetőségek, de a szerencse is elpártolt mellőlük, hiszen Philippe Christanval fejese a kapufáról pattant vissza, és a kipattanót Philip Cocu közvetlen közelről sem tudta a gólvonal mögé juttatni. A katalánoknál a sérüléssel bajlódó Rivaldo végig a pályán volt, de ismét bebizonyosodott, hogy semmi értelme nincsen őt félig egészségesen a pályára küldeni, hiszen így nem sok hasznára van a csapatnak.

Fotó: EPA
Fotó: EPA
Csatajelenet II: Cafú, Zebina és Victoria

A csoport másik mérkőzése is döntetlent hozott, de a római találkozó még sokáig emlékezetes marad, ha elsősorban nem is a pályán látott események miatt. A hazaiak egy győzelemmel bebiztosíthatták volna a helyüket a legjobb nyolc között, és ennek megfelelően az első percekben nekirontotta ellenfelüknek, ám azt a kevés helyzetüket, amit kidolgoztak, nem tudták kihasználni. A törökök a félidő utolsó negyedórájában előrébb merészkedtek, és Victoria szabadrúgásával tesztelték a kapufát, majd Jonathan Zebina nagy hibáját követően Ümit Karan remek egyéni teljesítményével megszerezték a vezetést.

Szünetben Fabio Capello lehozta a francia védőt, és a helyére a veterán Aldairt küldte be, aki a napokban jelentette be, hogy az idény végén távozik a klubtól. Nos, a világbajnok hátvéd megmutatta, hogy még mindig kiváló futballista, hiszen nem sokkal az újrakezdés után közel negyvenméteres indítással ugratta ki honfitársát, Cafút, akinek emelése méltó volt a passzhoz. A rómaiak a hátralévő időben mindent megtettek a győzelemért, de helyzetkihasználásuk továbbra is pocsék volt, így az eredmény nem változott. A meccs viszont egyre jobban eldurvult, és Anders Frisk játékvezető nem tudta visszafogni az indulatokat.

Amikor a hosszabbítás perceiben Totti beleszállt Victoriába, a bíró jobbnak látta, ha lefújja a meccset, de már nem tudta elkerülni a botrányt. A törökök minden bizonnyal "beszóltak" az olaszoknak, balszerencséjükre azonban a rómaiak brazilja, Lima korábban futballozott Törökországban, és megérthette a mondatot, elégtételt követelt, tömegverekedés tört ki. Különösen a Galata futballistái voltak vérszomjasak, némelyiket alig lehetett visszafogni, és még a rohamrendőröknek is nekimentek. A két edző megpróbálta szétválasztani a verekedőket, Mircea Lucescu például a fülénél fogva lökdöste az öltöző felé egyik focistáját, de jó néhány percnek el kellett telnie, amíg rendeződött a helyzet.

Az UEFA vizsgálatot indított a verekedés kapcsán. Az illetékes testület a játékvezető, az ellenőr és a létesítmény-igazgató jelentésének tanulmányozása, illetve az egyéb rendelkezésre álló bizonyítékok értékelése után hozza meg a döntését, várthatóan március 28-án. A római tömegverekedés diplomáciai botránnyá fajult - írta csütörtöki számában a Corriere della Sera, amely a többi olasz napilaphoz hasonlóan részletesen próbálta rekonstruálni a történteket. "Hihetetlen, de igaz: valóságos nemzetközi üggyé dagadt egy labdarúgó-mérkőzés, amelynek beláthatatlan következményei lesznek." A cikkben utalás van arra is, hogy a török kormány tiltakozó jegyzéket készül intézni az olasz külügyminisztériumhoz a rendőrség állítólagos túlkapásai miatt. Minden olasz napilap egyetért abban, hogy a kupa történetének elmúlt tíz esztendejében nem volt példa ilyen botrányra.

Három erőszakoskodó liverpooli szurkolót tartóztattak le Barcelonában. A 25, 36 és 37 éves erősen ittas férfi az egyik bár mosdójába hurcolt egy prostituáltat. A rendőrséget egy pincér értesítette, miután a nő segítségért kiáltott. Amikor a rendfenntartók a helyszínre érkeztek, a randalírozók megpróbálták eltorlaszolni a WC ajtaját, de ez csak átmenetileg sikerült nekik.

A csoport állása

Ajánlat:

BL-matek: nyolcan pályáznak négy helyre

Korábban:

Továbbjutott a Bayern és a MU

Fórum:

Ki lesz a BL-győztes?