Vágólapra másolva!

Fotó: EPA
A francia védő, Mikael Silvestre első nemzetközi kupában szerzett góljával segítette a Manchestert
Manchester Unitedet

A Vörös Ördögök az FC Nantes-t fogadták a tegnapi napon, és Alex Ferguson végül is maga is belátta, hogy a kétcsatáros formáció sokkal eredményesebb lehet együttese számára, hiszen Ruud van Nistelrooy mellett Ole-Gunnar Solskjaert is a pályára küldte.

Ennek ellenére az első negyedórában némi meglepetésre a vendégek futballoztak jobban, és alaposan megrángatták az oroszlán bajszát. Argentin középhátvédjük, Rodrigo Cetto már a második percben kapufát fejelt, majd a 17. percben a hazai védők figyelmetlenségét kihasználva a vezetést is megszerezték.

A MU játékosai csak nézték, amint a Nantes gyorsan elvégez egy bedobást, és így Pierre-Yves André teljesen tisztán adhatott be, középen pedig Frédéric da Rocha hasonlóan egyedül érkezett. A vendégek előnye azonban nem tartott sokáig, mert egy perccel később a másik oldalon David Beckham a kapuba csavart egy szabadrúgást, és ezt követően a MU eggyel nagyobb sebességi fokozatba kapcsolt. Ennek még a félidő előtt újabb két gól lett az eredménye, igaz, a Nantes előtt is adódott lehetőség a gólszerzésre, de Da Rocha a kapufát találta telibe.

A szünet után tovább folytatódott a rendkívül nyílt játék, a Kanárik nem álltak be a saját kapujuk elé, aminek köszönhetően a találkozó továbbra is rendkívül élvezetes volt. Gólt azonban ekkor is csak a hazaiak szereztek, előbb Van Nistelrooy szerezte meg a maga szokásos találatát, majd Solskjaer volt eredményes - a norvég támadó tehát két góllal ünnepelte 29. születésnapját. A vereség azt jelenti, hogy a Nantes már biztosan nem juthat tovább, a MU viszont szinte biztosan ott lesz a legjobb nyolc között.

A csoport másik mérkőzésén a Boavista a Bayern Münchenhez látogatott, és a portugálok az első félidőben szinte tökéletesen semlegesítették a hazai támadókat. A németek egyetlen lehetősége Mehmet Scholl előtt adódott, ám a középpályás emelésénél a vendégek portása, Ricardo résen volt. A Boavista akár vezetést is szerezhetett volna Martelinho révén, de a támadó kapásból fölé passzolta a remekül kanyarodó beadást. A második játékrész hasonlóan kezdődött: a bajorok nem tudtak mit kezdeni a kiválóan védekező portugálokkal, csatáraik rendre lesre futottak, míg a másik oldalon csak a csereként beállt Alexadre Goularton múlott, hogy a Boavista nem szerzett vezetést: az egyedül kilépő támadó ugyanis a kapufát találta el.

Ottmar Hitzfeld az utolsó fél órára átállt a háromcsatáros játékra, beküldte Claudio Pizarrót, és a németek csak ekkor pörögtek fel igazán. A középpályát gyakran kihagyva, felívelt labdákkal próbálták zavarba hozni a portugálok védelmét, és ez sikeresnek bizonyult. Sokáig azonban úgy tűnt, hogy a Bayern képtelen gólt szerezni, a legnagyobb helyzetek sorra kimaradtak, ám végül Roque Santa Cruz fejesénél a labda utat talált a hálóba, és ez elég volt ahhoz, hogy a három pont a hazaiaké legyen. A Boavista nem érdemelt volna vereséget, de ezzel az eredménnyel már csak matematikai esélye maradt a továbbjutásra.

Fotó: EPA
Owen itt ugyan lerázta Akmant, a Liverpool azonban megint csak döntetlenre volt képes
LiverpoolGalatasaray

A győzelem már most is kötelező lett volna az angolok számára, de végül még örülhettek az egy pontnak, hiszen a hazai gárda szerezte meg a vezetést, és Emile Heskey tizenegy perccel a lefújás előtt egyenlített. A sok gólhelyzetet hozó találkozón az angolok legnagyobb problémáját az jelentette, hogy a középpályán sem Vladimir Smícer, sem Danny Murphy nem tudta összefogni a gárdát, a csapat játékából hiányzott a kreativitás.

A Liverpool csak az utolsó negyedórában élénkült meg, amikor a finn Jari Litmanen is a pályán volt. A másik oldalon azon kesereghetnek, hogy a BL csoportmérkőzéseinek második fázisában immár harmadszor voltak képtelenek megőrizni előnyüket, és engedték ki a kezükből a győzelmet. Pedig ha a négy döntetlenből valamelyiket megnyerték volna, akkor most sokkal nyugodtabban várhatnák a folytatást.

A Galata helyzete még így sem reménytelen, mivel az AS Roma megtette azt a szívességet a törököknek, hogy hazai pályán legyőzte a Barcelonát. Pedig az első félidőben nem sok minden utalt arra, hogy a Farkasok ilyen simán nyerni fognak, hiszen ebben a játékrészben a vendégek védelme remekül látta el a feladatát, és a hazaiak jóformában helyzetet sem tudtak kidolgozni. A szünetben aztán Fabio Capello behozta a pályára Vincenzo Montellát, és ezzel azonnal megélénkült a rómaiak támadójátéka. A csatár gyorsan be is talált a hálóba, de azt a gólt les miatt a játékvezető teljesen jogosan érvénytelenítette. A 61. percben azonban már középre mutatott, és a rómaiak vezetése teljesen megérdemelt volt, még ha a gól szerencsés körülmények között esett is: Vincent Candela lövése ugyanis Emerson lábán megpattanva került a hálóba. A második és a harmadik hazai találatba azonban már a futballínyencek sem találtak semmi kivetnivalót.

Bajnokok Ligája, 2. csoportkör, 4. forduló:
A csoport:
Bayern München - Boavista 1-0 (0-0)
München, 24 000 néző
vezette: Hauge (norvég)
Bayern München: Kahn - Sagnol, Kuffour, R. Kovac, Lizarazu - Hargreaves, Effenberg, Jeremies (Pizarro, 61.)- Santa Cruz, Elber (Fink, 83.), Scholl (Paulo Sergio, 76.).
Boavista: Ricardo - Bosingwa, P. Emanuel, Loja, Erivan - J. Silva, Avalos, Sánchez - Martelinho, Silva (Goulart, 46.), Pinto (Duda, 66.).
gól: Santa Cruz (81.)

Manchester United - Nantes 5-1 (3-1)
Manchester, 66 000 néző
vezette: Mejuto González (spanyol).
Manchester United: Barthez - Irwin, Blanc (Johnsen, 69.), G. Neville, Silvestre - Beckham, Verón, Keane (Butt, 75.), Giggs - Van Nistelrooy (Forlan, 69.), Solksjaer.
Nantes: Landreau - Deroff, Cetto, Fabbri, Armand, Ateba Bilayi (Vahirua, 63.) - da Rocha, Berson, Djemba (Savinaud, 57.), Ziani (Quint, 77.) - André.
gól: Beckham (18.), Solskjaer (31., 78.), Silvestre (38.), Van Nistelrooy (64., 11-esből), illetve Da Rocha (17.)

B csoport:
Galatasaray - Liverpool 1-1 (0-0)
Isztambul, 19 200 néző
vezette: Meier (svájci)
Galatasaray: Mondragon - Perez, Fleurquin, Korkmaz, Victoria - Göktan, Penbe, Akhman, Sas - Niculescu (Aykut, 80.), Erdem.
Liverpool: Kirkland - Xavier, Henchoz, Hyypia, Carragher - Murphy, Smicer (Litmanen, 74.), Hamann, Riise - Heskey, Owen.
gól: Niculescu (71.), illetve Heskey (79.)

Roma - Barcelona 3-0 (0-0)
Róma, 82 900 néző
vezette: Milton Nielsen (dán).
Roma: Antonioli - Panucci, Samuel, Zebina, Cafú, Candela - Emerson, Lima, Totti (Cassano, 87.) - Delvecchio (Montella, 46.), Batistuta (Tomassi, 72.).
Barcelona: Rejna - Puyol, Christanval, F. de Boer, Sergi (Xavi Hernández, 78.) - Gerard, Cocu, Motta (Overmars, 64.) - Rivaldo, Luis Enrique (Rochemback, 82.), Kluivert.
gól: Candela (62.), Montella (74.), Tomassi (92.)

Ajánlat:

Korábban:

Fórum:

Ki lesz a BL-győztes?