Vágólapra másolva!

"Számunkra egyértelmű volt, hogy meg kell ismételni a meccset" - mondta Martin Kerscher, az FC Tirol elnöke. "A bíró elismerte a tévedését, az UEFA-ellenőr jelentésében is szerepelt az eset, bizonyítékként pedig mellékeltük a televíziós felvételt. Még egyeztetnünk kell a moszkvaiakkal, de valószínűleg szeptember 5-én vagy 8-án rendezzük meg a mérkőzést."

"Fel vagyunk háborodva, úgy látszik az UEFA nem akarja, hogy orosz klubok is játszanak a Bajnokok Ligájában" - mondta Jurij Szjomin, a moszkvai klub vezetőedzője. "Tiltakozásunkat a megadott határidőig, jövő hétfőig eljuttatjuk az európai szövetséghez."

A Lokomotiv a moszkvai 3-1 után Ausztriában 1-0-ra nyert, és bejutott a Bajnokok Ligája 32-es mezőnyébe. A csütörtöki sorsoláson a Real Madriddal, az AS Romával és az RSC Anderlechttel került egy csoportba, az FC Tirolnak az UEFA Kupában a cseh Viktoria Zizkov jutott. Ha a megismételt találkozón az innsbruckiak kiharcolják a továbbjutást, akkor helyet cserélnek a Lokomotiv Moszkvával.

Osztrák és orosz csapatok az elmúlt húsz évben egyszer-egyszer kerültek a mostanihoz hasonló helyzetbe: 1984-ben a Rapid Wien a Kupagyőztesek Európa Kupájának második fordulójában hazai 3-1-es sikere után 3-0-ra kikapott Glasgow-ban a Celtictől, de megóvta a mérkőzést, mert egyik játékosát egy pénzérmével fejbe dobták. A sérült futballista nem tudott tovább játszani, és mivel az osztrákok korábban valamennyi cserelehetőségüket kihasználták, emberhátrányban kellett folytatniuk a meccset. Az UEFA semleges pályán újrajátszást rendelt el: a Rapid Manchesterben 1-0-ra nyert és a KEK döntőjéig menetelt, ahol azonban 3-1-re kikapott az Evertontól.

A másik ügyben a Lokomotiv Moszkva volt az érintett: 1997-ben a Sion hazai 1-0-ás veresége után a Luzsnyiki-stadionban 2-2-t ért el. A visszavágót követően a svájciak tiltakoztak, mert szerintük a kapuk az előírtnál kisebbek voltak. Az UEFA újrajátszást rendelt el, a megismételt mérkőzésen a moszkvaiak 5-1-re győztek.

Az előző idényben a Sturm Graz-Feyenoord BL-selejtezőn fordult elő, hogy a játékvezető az egyik osztrák futballistának kétszer adott sárga lapot, de nem mutatta fel a pirosat. A hollandok azonban nem óvtak, mert az eset az utolsó percben történt és ők jutottak tovább.

Korábban: