Vágólapra másolva!

A moszkvai talákozón elszenvedett 3-1-es vereség után a tiroliak természetesen rögtön az első perctől kezdve támadólag léptek fel, de mezőnyfölényüket nem tudták gólra váltani. Azt a néhány helyzetet, amit sikerült kidolgozniuk, ugyanazzal a lendülettel el is puskázták, így az első félidőben nem született gól. A második játékrészben aztán a vendégek középpályása, Vladimir Maminov eldöntötte a továbbjutás kérdését, mivel egy 25 méteres szabadrúgása védhetetlenül vágódott a hálóba.

Úgy tűnt tehát, hogy az oroszok jutottak be a legjobb 32 közé, ám később kiderült, hogy ez egyáltalán nem biztos. Az osztrákok szerint ugyanis a találkozó holland játékvezetője, Mario van der Ende Ruszlan Pimenovnak kétszer is sárga lapot mutatott fel, a pirosat viszont elfelejtette. A Tirol menedszere, Robert Hochstaffl mindezt a televíziós felvételek alapján állítja, de mivel a játékvezetői jelentés szerint a második sárga lapot nem Pimenov, hanem Maminov kapta, így a Tirol óvását minden bizonnyal elutasítják.

Az Ajax Amsterdam két héttel ezelőtt hazai pályán kapott ki 3-1-re a skót Celtictől, így a visszavágón nem sok esélyt adtak a hollandoknak, akik azonban minden mindegy alapon nekiestek a Keltáknak. Aktivitásuknak már a huszadik percben meglett az eredménye, amikor is a brazil Wamberto kényszerítőzött Sota Arveladzével, majd a grúz által visszasarkalt labdát a kapuba gurította. A viszonylag gyors gól reményt adott a vendégeknek, akik az egész mérkőzést végigtámadták, de a Celtic védelme állta a sarat, így újabb gól már nem született.

Hasonló forgatókönyv alapján zajlott a Lille-AC Parma összecsapás is, ahol az olaszoknak kellett volna legalább két gólt szerezniük ahhoz, hogy legalább a hosszabbítást kiharcolják. Az első húsz percben még nem nagyon tudtak mit kezdeni a franciák védelmével, de a helyzet a 27. percben megváltozott, amikor is a Matías Almeyda felvágásáért megítélt szabadrúgást Néstor Sensini mesterien csavarta el a sorfal mellett a kapu bal oldalába. A hazaiak portása, Grégory Wimbée mindezt kövé dermedve nézte a gólvonalon állva. A Parma egyre inkább fölénybe került, és a szünet előtt Alain Boghossian fejesénél kis híján ismét gólt ért el.

A második játékrész elején a Lille percei következtek, de a franciák nem tudták egyenlíteni, így az utolsó húsz percben izgulniuk kellett. A vendégeknél pályára lépett Szavo Milosevics is, aki hatalmas csatát vívott a hazaiak középhátvédjével, Pascal Cygannal. A Lille a találkozó végén már saját tizenhatosáról sem nagyon jött ki, de Cygan emberfeletti munkát végezve mindig ki tudta segíteni csapattársait. A Parmának így is megvolt a lehetősége arra, hogy ledolgozza hátrányát, de Sabri Lamouchi hatalmas helyzetben a kapusba lőtt. A lefújást követően nagy ünneplés kezdődött a Grimonprez Jooris-stadionban, amelynek központjában a Lille bosnyák edzője, Vahid Halilhodzic állt, aki a mérkőzés végét jelző hármas sípszó után könnyekben tört ki.

Simának tűnt a visszavágó a Borussia Dortmund számára, hiszen a Bundesligát százszázalékos tejesítménnyel vezető együttes az első meccsen idegenben verte 2-0-ra az ukrán Sahtar Donyecket. A BVB mestere, Matthias Sammer azonban óva intette játékosait attól, hogy könnyedén vegyék a találkozót, és hamar kiderült, hogy igaza volt, mert a vendégek a nigériai Julius Aghahowa révén már a hetedik percben vezetést szereztek. Az ukránok ezt követően is rendkívül veszélyesen játszottak, és Sammer minden bizonnyal alaposan leteremtette együttesét a félidőben, mert a szünet után egy teljesen más Dortmund futott ki a pályára. A hazaiak négy perc aatt kiegyenlítették az állást, miután Tomás Rosicky szögletét honfitársa, Jan Koller fejelte a hálóba, majd negyedóra elteltével Márcio Amoroso rúgott szépségdíjas gólt a bal felső sarokba. A dortmundi győzelmet Koller tette teljessé, aki a Rosicky szabadrúgása után a kapufáról kipattanó labdát bólintotta a hálóba.

A svéd Halmstads BK is alaposan megszorongatta ellenfelét, a belga RSC Anderlechtet, amely ugyan az első találkozót idegenben nyerte meg 3-2-re, de a visszavágón Brüsszelben már a 12. percben hátrányba került, amikor Tommy Jonsson szabadrúgása a sorfalon irányt változtatva került a kapuba. A svédeknek tehát már csak egy gól hiányzott ahhoz, hogy kivívják a továbbjutást, ám igazából helyzetbe sem tudtak kerülni a labdát sokkal többet birtokló Anderlecht ellen. A hazaiak a szünetben kettős cserét hajtottak végre, bejött a horvát Ivica Mornar és az egyiptomi Tarek el-Szadi (utóbbinak ez volt az első mérkőzése az Anderlecht színeiben), és az 52. percben néhány pillanatig úgy tűnt, ki is egyenlítettek, ám Gilles de Bilde találatát a játékvezető nagy meglepetésre nem adta meg les címén. A brüsszeli drukkerek így tovább izgulhattak, és csak a 82. minutában nyugodtak meg, amikor Glenn de Boeck a kapuba fejelte El-Szaid szögletét.

Korábban:

Törökök csatlakoztak a BL-mezőnyhöz