Vágólapra másolva!
Lothar Matthäus, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya az MLSZ székházában tartott csütörtöki sajtótájékoztatóján elárulta, hogy több német klub képviselője magyar játékosok iránt érdeklődött tőle a Németország felett aratott vasárnapi 2-0-s diadal után. A szakvezető elárulta, szerinte hat-hét játékos sérülésre hivatkozva, de valódi ok nélkül mondta le a két találkozót, s leszögezte: ha kell, szívesen segít a magyar játékosok külföldi szerződésében, amivel a magyar klubok is jól járnának.

Bozóky Imre, az MLSZ elnöke sajnálkozásának adott hangot amiatt, hogy a sajtóban a kapitány törökországi - mint utóbb kiderült, kútba esett - szerződése mellett szinte eltörpült a válogatott két mérkőzése. A vezető szerint túlzó és méltánytalan volt az a nyilatkozat, amelyben az egykori válogatott labdarúgó a sportnapilapban kritikával illette a válogatási elveket, és kétségbe vonta a jó szándékot.

Puhl Sándor alelnök szerint is megzavarta a két mérkőzésre való felkészülést a Besiktas-ügy, ám az egykori játékvezető szerint ezen nincs mit csodálkozni, hiszen nagy szenzáció lett volna, ha Matthäus a török csapat kedvéért elhagyja a magyar válogatott kispadját. Puhl később egy megdöbbentő adattal is szolgált, miszerint az MLSZ éves költségvetése másfél milliárd forint, amiből az állami támogatás mindössze 12 millió forint.

Ezt követően Lothar Matthäus kért szót: "Szeretném egyszer és mindenkorra lezárni a törökországi szerződésem ügyét, már csak azért is, mert sok hülyeség is megjelent ezzel kapcsolatban. Sohasem tagadtam például, hogy találkoztam a Besiktas elnökével, aki jól felhasználta a választási kampányában a nevemet. Semmilyen erkölcstelenséget nem követtem el, elvégre az ajánlatokat mindenkor meghallgatja az ember, feltehetően az újságírók és a fotóriporterek is így vannak ezzel, ha más lapoktól megkeresik őket. Az elmúlt három hétben lényegesen fontosabb volt számomra a Kína és a Németország elleni mérkőzés, hogy a lehető legjobban felkészülhessünk az első vb-selejtezőnkre, amire Horvátország ellen kerül sor Zágrábban. Bevallom, meglepett és csalódott voltam, hogy több mint húsz játékos sérültet jelentett, persze tudom, hogy sokan közülük valóban sérültek, ám nem mindannyian. Biztos forrásból tudom ugyanis, hogy néhányan ok nélkül hivatkoztak sérülésre, és inkább nyaralni mentek, ráadásul olyan is akadt, akinek a klubjánál javasolták, hogy jobban jár, ha a válogatott helyett pihen a szabadsága alatt."

Rákérdeztünk a kapitánynál, hogy konkrétan hány olyan játékos van, aki szerinte ok nélkül hivatkozott sérülésre: "Hat-hét játékosról van szó. Meggyőződésem, ha a klubjukban kellett volna játszaniuk, akkor pályára léptek volna. Egyelőre nem írtam le őket, kapnak még egy utolsó esélyt, ám a Kína és Németország ellen szerepelt futballisták jelenleg előnyt élveznek. Ha egy játékos nem büszke a válogatott mezre, nem is érdemli meg a szereplést. Ráadásul korrektebbnek tartom Sándor Tamás cselekedetét, aki lemondta a válogatottságot, s noha sajnálom a hiányát, mert jó képességű futballista, mégsem ál indokkal maradt távol a nemzeti csapattól."

Az [origo] újabb kérdésére, miszerint segítene-e a magyar labdarúgók külföldre szerződtetésében, Matthäus így felelt: "Mindig tudnék ebben segíteni nekik, mint ahogy ha lehet, meg is teszem ezt. Németországból már hívtak is telefonon olyan edzők, akikkel együtt futballoztam annak idején, és néhány magyar játékos képességeiről, továbbá jelleméről is kérdezgettek."

A kapitány konkrét nevekkel is szolgált: "Klaus Augenthaler, a Leverkusen és Ewald Lienen, a Hannover edzője faggatott néhány magyar játékosról, de más német klubok is érdeklődnek a labdarúgók felől. Elsősorban Gera, Huszti, Torghelle, Juhász Roland és Bodnár nevét említhetem ez ügyben, azaz a németországi győzelem valóban remek figyelem felhívásnak bizonyult, ráadásul a játékosok eladása után a rossz anyagi körülmények között lévő magyar klubok is jól járnának. Ezért is van szükség a klubokkal való jobb együttműködésre, mert a nagy célt csak közösen valósíthatjuk meg. Márpedig én azzal a céllal jöttem Magyarországra, hogy a válogatottat kijuttassam a 2006-os németországi világbajnokságra. Erre jobb esélyünk van, mint azt jelenleg sokan gondolják. Öröm, hogy Kínában és Németországban is szívvel lélekkel képviselték Magyarországot a játékosok, nagy szívvel és öntudatosan futballoztak, ráadásul örömmel, amit fontosabbnak tartok, mint a németek elleni győzelmet. Ezért is mondom azt, ha nekem kellene képviselnem a klubok érdekét, mindent megtennék, hogy minél több válogatott játékosom legyen, akiknek eladásából aztán az egyesületek is profitálnának. A legjobb példa erre, hogy a kaiserslauterni fellépés után rögtön felszökött néhány magyar futballista ára."

Bánki József