Vágólapra másolva!
A labdarúgó-bajnokság tavaszi szezonjában az Újpest szerezte eddig a legtöbb pontot, szám szerint huszonkettőt, így aztán még a bajnoki címre is esélyes Mészöly Géza együttese.

- Hogyan sikerült ilyen felszabadulttá tenni a csapat játékát? - kérdeztük Mészölyt az Újpest szerdai edzése után.
- A megszabott taktikai feladatok mellett szabadságot adtunk a játékosoknak a pályán, ugyanakkor kifejezetten megköveteljük tőlük egyéni képességeik, a kreativitásuk kibontakoztatását; és bár Véber Gyurival a kritikákat sem hallgatjuk el, azért feleslegesen nem bíráljuk a futballistákat, ami szintén hozzájárul ahhoz, hogy bátrabban lépjenek pályára. Persze, a siker nekünk, fiatalnak számító edzőknek és a játékosoknak is sokat jelent, megnőtt az önbizalmunk, ami nélkül hosszabb távon nem lehet eredményt elérni.

- Az öltözőben baráti hangot igyekeznek megütni?
- Feltétlenül, ám a három lépés távolságot azért megtartjuk a játékosokkal. A jó hangulat mellett fegyelem is van az öltözőben, e nélkül szintén nem érhetjük el a céljainkat. A szakmaival párhuzamosan ezért is tartjuk legalább olyan fontosnak a pedagógiai felkészítést, mivel mentálisan rendben kell lenniük a játékosoknak, hogy felvegyék a ritmust és kellő gyorsasággal reagáljanak a pályán. Ezért szükséges nekünk is higgadtan viselkedni a kispadon. A Fradi elleni győzelmünkben az említetteknek is nagy szerepe volt. Azért is örülök annyira az Üllői úti három pontnak, mert ezzel bebizonyítottuk, hogy nem a véletlen műve a jó tavaszi szereplésünk.

- Hét végén, az MTK ellen újabb hazai fellépés következik, márpedig eddig idegenben jobban szerepeltek. Nem tart a felállt védelem elleni küszködéstől?
- Valóban szenvedtünk idehaza néhány meccsen, ám most az MTK-nak is nyernie kell, ha versenyben akar maradni a bajnoki aranyéremért, és ugyanez vonatkozik ránk is, így nagyon jó meccsre van kilátás. Igazat adok Egervári Sándornak: amelyik csapat a bajnoki hajrában mentálisan és fizikálisan legjobban bírja a szerda-szombat ritmust, az lesz a bajnok. A kékek ellen szombaton annyiban nehezebb mérkőzésre számítunk, mint amikor legutóbb 1-0-ra idegenben legyőztük az MTK-t, hogy ezúttal Füzi, Torghelle és Janjic is játszhat ellenünk, míg nálunk Farkas Balázs három sárga lapja miatt hiányzik majd a középpályáról. Ettől függetlenül nekünk nem lehet más célunk, mint a győzelem, ugyanis nagy lehetőség előtt állunk, mivel egy jó szériával a dobogóra is odaférhetünk. Ezért aztán nyerni kell az MTK ellen.

Bánki József