Vágólapra másolva!
Az, hogy az SC Freiburg újonc létére a tizedik pozíciót foglalja el a Bundesligában, még a csapat szurkolóit is meglepte egy kicsit, hiszen a gárda játékereje alapján a kiesés elleni küzdelem valószínűbbnek tűnt a szezon elején. A viszonylag jó szereplés elsősorban a remek hazai szereplésnek köszönhető, ami még akkor is igaz, ha a tavasszal már a Dreisam-stadionban sem megy olyan jól az együttesnek.

A Freiburg háza táján egyértelműen a szakvezető, Volker Finke a legnagyobb sztár, aki immár 1991 óta ül a klub kispadján, és az elmúlt 13 esztendő alatt háromszor is kiharcolta a feljutást a csapattal. Ez egyedülálló rekordnak számít a német labdarúgásban, mint ahogyan az is csak a Freiburgra jellemző, hogy a tréner futballfilozófiája ennyire meghatározza a csapat játékát. Finke nem kedveli a sztárokat, viszont annál szívesebben neveli ki őket, így aztán a Dreisam-stadionban szinte mindig rendkívül fiatal csapatot láthatott a közönség, amely igyekszik látványos támadófutballt nyújtani, és az eredmények azt mutatják, hogy az esetek többségében ez elég is ahhoz, hogy a középmezőnyben szerepeljen a gárda.

Nincsen ez másképpen a jelenlegi szezonban sem, pedig a feljutást követően a játékoskeretet nem erősítették meg különösképpen, csupa ingyen igazolható futballista érkezett, akik közül egyik sem volt idősebb 25 évesnél. Mindez azonban egyáltalán nem akadályozta meg a gárdát abban, hogy várakozáson felül szerepeljen: az együttes az ősszel stabilan megkapaszkodott a középmezőnyben, volt, hogy egészen a nyolcadik pozícióig előrenyomult, és hogy az évet végül "csak" a tizedik helyen zárta, az annak volt köszönhető, hogy az utolsó őszi fordulóban hazai pályán súlyos vereséget szenvedett a Bayern Münchentől.

A bajorok 6-0-ra diadalmaskodtak a Dreisam-stadionban, és ez a Freiburg történetének legnagyobb különbségű veresége volt a Bundesligában. A nagy fiaskó leginkább azért érte váratlanul a drukkereket, mert a csapat elsősorban a remek hazai teljesítményének köszönhette jó helyezését az ősszel. A Freiburg az összes győzelmét házigazdaként aratta, idegenben mindössze két pontot gyűjtött - mintha a várost elhagyva egy másik csapat szerepelt volna.

A tendencia tavasszal is folytatódni látszott, hiszen az első idei mérkőzést hazai pályán megnyerte a gárda, majd idegenben sima vereséget szenvedett a Rostocktól. Ezt követően azonban váratlanul otthon is kikapott az együttes, ráadásul a kiesés ellen küzdő Herthától, és ez rögtön felborította az addigi "menetrendet". Az idegenbeli forma ugyanis továbbra sem javult, bár a Mönchengladbach és az 1860 München otthonából azért sikerült egy-egy pontot elrabolni, de nyerni továbbra sem tudott házon kívül a gárda.

Ezzel együtt túlságosan nagy veszély azért nem fenyegeti a csapatot, a kiesést jelentő pozíciótól ötpontnyi távolságban van, és túlságosan feljebb sem léphet az együttes, maximum a nyolcadik hely lehet elérhető a számára. Finke mindezzel tökéletesen elégedett is, és a vezetőségben is hasonló módon gondolkoznak, hiszen nemrégiben újabb egy évvel meghosszabbították a szakvezető szerződését. Mindez azt jelenti, hogy 2004 nyarán Finke immár a 14. élvonalbeli szezonját kezdi Freiburgban, és ha esetleg be is fejezi azt, akkor beállíthatja Otto Rehhagel rekordját - a jelenlegi görög szövetségi kapitány ugyanis ennyit húzott le a Werder Bremen kispadján.

A jövő már csak azért is biztató lehet a freiburgiak számára, mert a híresen alacsony költségvetéssel dolgozó klub a következő szezontól kicsit több pénzből gazdálkodhat majd, köszönhetően egy új szponzori szerződésnek. A vezetőség ugyanis a minap megegyezett a Suzukival, hogy a japán cég, amelynek a közeli Bensheimben van üzeme, évi hárommillió euróval támogatja az egyesületet egészen 2007-ig. A menedzser, Andreas Bornemann szerint ez kedvező jel a további partnerek számára, míg Finke egyenesen azt nyilatkozta: "Ez új dimenziókat nyit meg előttünk."

Arra persze továbbra sem lehet számítani, hogy a piros-feketék innentől kezdve szórni fogják majd a pénzt, de hogy könnyebben tudnak majd új játékosokat igazolni, annyi biztos. Könnyen lehet, hogy a nyáron az első számú kiszemelt egy kapus lesz, ugyanis a jelenlegi első számú portás, Richard Golz szerződése a szezon végeztével lejár, és a folytatásról egyelőre nem sikerült megegyezni, noha mindkét fél állítja, hogy szívesen hosszabbítana még egy esztendővel, Golz az utóbbi időben egyre sérülékenyebb, és lehet, hogy ez elgondolkoztatja a freiburgi vezetőséget.