Vágólapra másolva!
Az olasz bajnokságban évről évre legalább akkora érdeklődés kíséri a kiesés elkerülése érdekében folytatott harcot, mint a bajnoki címért vagy a nemzetközi kupaszereplésért folyó küzdelmet. Ebben a szezonban különösen szoros a verseny az alsóbb régiókban: négy fordulóval a zárás előtt a már biztosan búcsúzó Anconán kívül még nyolc klubnak van matematikai esélye arra, hogy a következő idényt a B ligában kezdje.

Nyáron a liga módosította a bajnokság versenykiírását, melynek egy klub nagyon fog örülni az utolsó forduló után. Az új szabály szerint ugyanis az eddigi négy, egyenes ágon kieső csapat helyett csak az utolsó három helyezett száll alá automatikusan a B ligába, a 15. helyen végzett gárda kap még egy esélyt: a másodosztály hatodik helyezettje elleni osztályozón megmenekülhet. Ettől még nem lett kisebb a csata a kiesés (és az osztályozó) elkerüléséért, sőt!

30 forduló után, négy játéknappal a zárás előtt még nem sok dolog jelenthető ki biztosan. De az például igen, hogy az Ancona jövőre másodosztályú lesz. Az újonc ugyan április 10-én a Bologna FC ellen megszerezte szezonbeli első győzelmét, s így pontszáma immár kétjegyű, de a piros-fehérek hátránya 17 pont a jelenleg osztályozós helyen álló Modena FC mögött, ami öt mérkőzés alatt ledolgozhatatlan.

Az is biztos, hogy egy másik újonccsapat, a Sampdoria megkapaszkodik a Serie A-ban. A genovaiak 30 forduló után 45 ponttal a hetedik helyen álltak, és annyi csapat már nem előzheti meg őket, hogy bajba kerüljenek. A nyolcadik Udinesétől lefelé (és az Anconától fölfelé) azonban még bármelyik klub kieshet.

A legkedvezőbb helyzetben a Chievo áll, a veronaiak sorsa a saját kezükben van: ha a hátralévő fordulókban hozzák a papírformát, és nem kapnak ki a táblázaton mögöttük található csapatoktól, biztosan bentmaradnak. Mindez igaz a Bresciára és a Sienára is, bár a két gárda egymással is találkozik még, és a sienai mérkőzés vesztesét még megcsaphatja a kiesés szele.

Emberi számítás szerint azonban az osztályozó résztvevője és a két kieső a Reggina, Lecce, Empoli FC, Modena FC, AC Perugia ötösből kerül ki. Közülük a legrosszabbul még mindig az umbriai gárda áll, bár Serse Cosmi csapata sokat javított helyzetén az utóbbi hónapokban.

Az őszi szezon zárásakor, 17 forduló után ugyanis a Perugia győzelem nélkül, mindössze kilenc ponttal állt, a helyzet reménytelennek tűnt. A nagy téli bevásárlásnak köszönhetően (januárban 13 új labdarúgó érkezett a Renato Curi stadionba) jelentősen javultak az eredmények, de az ősszel összeszedett óriási hátrányt még nem sikerült ledolgoznia a csapatnak. Erre azonban még van esély, bár a hátralévő fordulókban még az AS Romával és a Juventus FC-vel is összecsapnak a piros-fehérek, akiknek pedig minden pontra égető szükségük van.

A maradék négy érintett esetében nem könnyű esélyeket latolgatni. Köztük minimális a különbség a táblázaton, így számukra az utolsó fordulókban minden egyes gólnak, pontnak fokozott jelentősége lehet.

A Reggina jelenleg nem áll kieső helyen, de ez a helyzet könnyen megváltozhat. A bordó-feketék ugyanis még a Lazio vendégei is lesznek, valamint fogadják az AC Milant és az AC Parmát, és bizony meglepő lenne, ha Giancarlo Camolese csapata ebből a három mérkőzésből egynél többet meg tudna nyerni. Az utolsó játéknapon, május 16-án pedig Leccébe látogat a Reggina, és könnyen lehet, hogy azon a 90 percen dől el, melyik csapat marad benn.

A piros-sárgák ugyanis már nincsenek olyan jó formában, mint az év elején. Delio Rossi fiai február végétől egészen a legutóbbi játéknapig nem nyertek bajnokit, és ugyan Ernesto Javier Chevantón továbbra is általában betalál, a védelem rendre gólképesebbnek bizonyul a csatársornál. Ráadásul a következő két mérkőzésüket a Juventus és az Internazionale ellen vívják a déliek, ahol szintén nem ők az esélyesek.

A Modena FC ugyan valamelyest magára talált a márciusi edzőváltás óta, de a döntetlenek még akkor sem sokat érnek, ha az AC Milan ellen születnek, győzelemnek pedig utoljára február elején tapsolhattak az Alberto Braglia stadionban.

Az Empoli FC sem kényezteti el szurkolóit az utóbbi időben, de az együttes legalább a Perugiát meg tudta verni, ami nagyon sokat érhet a végelszámolásnál. Feltéve, hogy a Bologna elleni hazai, illetve az Ancona elleni idegenbeli meccseken legalább négy pontot szerez Attilio Perotti csapata. Ha ez nem sikerül, akkor a bennmaradáshoz szükséges pontokat az AS Roma otthonában, illetve az Internazionale ellen kell megszerezni, ami azért picit nehezebb feladatnak tűnik.

Óriási csatára van tehát kilátás a hátralévő fordulókban, és minden bizonnyal jó néhány meglepő eredményre is. Olaszországban ugyanis az élcsapatok vagy a középmezőnyben megkapaszkodott gárdák, melyek számára már nincs tétje az utolsó mérkőzéseknek, hajlamosak tartalékos összeállításban, a motiváció teljes hiányával pályára lépni, és képesek kikapni bárkitől. Különösen az élethalálharcot vívó, utolsó leheletükig küzdő kiesőjelöltektől.

Bajnoki hajrá alsóház módra

31. forduló32. forduló33. forduló34. forduló
Bologna FCSiena (o)Empoli (i)Lecce (o)Chievo (i)
Chievo VeronaAncona (i)Modena (o)Udinese (i)Bologna (o)
BresciaPerugia (o)Siena (i)Lazio (o)Milan (i)
SienaBologna (i)Brescia (o)Modena (i)Juventus (o)
RegginaParma (o)Lazio (i)Milan (o)Lecce (i)
LecceJuventus (i)Inter (o)Bologna (i)Reggina (o)
Modena FCSampdoria (o)Chievo (i)Siena (o)Lazio (i)
Empoli FCRoma (i)Bologna (o)Ancona (i)Inter (o)
AC PerugiaBrescia (i)Juventus (o)Roma (i)Ancona (o)