Vágólapra másolva!
A bolognai drukkerek kevéssel a szezon kezdete előtt elérték céljukat: az első számú közellenségnek számító mestert, Francesco Guidolint a vezetőség a nagy népszerűségnek örvendő Carlo Mazzonéval cserélte fel, és a csapatkapitány, Giuseppe Signori is maradt a klubnál. Az eredmény: az előző években biztos középcsapatnak számító gárda tíz forduló után kieső helyen áll a Serie A-ban.

A bolognaiak az elmúlt három évben Francesco Guidolin irányítása alatt rendre jól szerepeltek a bajnokságban, egyre feljebb léptek a tabellán, de a drukkerek valahogyan mégsem kedvelték meg a szakembert. Való igaz, hogy a mester gyakran valóban kissé defenzív taktikával küldte pályára együttesét, ráadásul a fanatikusok által bálványozott csatárt, Giuseppe Signorit is a kispadra ültette, ha éppen azt érezte szükségesnek.

Amíg jöttek az eredmények addig ezzel nem is volt semmi gond, ám a csapat a legutóbbi szezonban a biztató kezdet után csak a 11. helyen végzett, és emiatt sokan a szakember távozását követelték. A vezetőség először kiállt a tréner mellett, ám később nagyot fordult a kocka: előbb meghosszabbították Signori szerződését, majd pár héttel a pontvadászat kezdete előtt eladták a csapat két kulcsemberét, a védő Marco Castellanit (bár a helyére azonnal szerződtették a Juventus FC-től Emiliano Morettit), valamint a csatár Julio Ricardo Cruzt. Guidolin vette a lapot, és lemondott posztjáról, utódja pedig az a Carlo Mazzone lett, aki korábban már dolgozott a klubnál, vagyis a szurkolók minden kívánsága teljesült.

Az olasz edzői kar doyenjének nem volt könnyű dolga, hiszen nem elég, hogy csak egy héttel a bajnokság kezdete előtt érkezett a csapathoz, ráadásul a keret a nyáron alaposan kicserélődött, éppen egy csapatra való új futballista érkezett, miközben összesen négy meghatározó ember távozott.

Az új szerzemények közül csak egy jött kifejezetten Mazzone kérésére, aki az FC Internazionalénak eladott Cruz helyére egykori klubjától, a Bresciától magával hozta az albán támadót, Igli Tarét. Ehhez képest az első fordulókban a csapat viszonylag jó eredményeket ért el, hiszen a nyitányon hazai pályán 2-2-es döntetlent játszott az AC Parmával, majd egy szoros találkozón kikapott az AC Milan otthonában, a harmadik körben pedig sima, 2-0-s győzelmet aratott az Udinese ellen a Renato Dall'Ara stadionban.

Azóta viszont mintha el lenne átkozva a gárda: hét mérkőzésből egyet sem tudott megnyerni, döntetlent is csak kétszer ért el, ráadásul a legutóbbi három összecsapáson már a gólszerzés sem jött össze. Mindennek köszönhetően a Bologna FC a kieső helyek egyikére esett vissza a tizedik fordulót követően, márpedig ilyen rossz pozícióban időtlen idők óta nem állt a gárda.

Szó se róla, Mazzonénak nincs szerencséje a sérülésekkel, hiszen több meghatározó játékosa is kidőlt a sorból. A kreatív részleg például alaposan megsínylette, hogy a játékmester Tomas Locatelli részleges izomszakadást szenvedett, ráadásul az őt pótolni képes fiatal francia Mourad Meghni, akit hazájában csak az új Zidane-ként aposztrofálnak, egyelőre szintén a sérültek listáját gyarapítja, ő egyetlen találkozón sem lépett eddig pályára. A védelemből először Marco Zanchi sérült meg: a védő a nyáron műtéten esett át, majd felépülését követően a Lazio ellen az utolsó tíz percre cserélte be őt Mazzone, de ez is elég volt ahhoz, hogy a focista ismét kidőljön a sorból.

A legnagyobb vérveszteséget azonban a csapatkapitány Signori sérülése okozta: a támadó az ötödik forduló óta nem lépett pályára, és nélküle a támadórészleg rendkívül haloványnak tűnik. Pedig papíron nincsenek rossz csatárai a csapatnak, azonban sem Claudio Bellucci, sem Tare, sem pedig Fausto Rossini nem találja góllövő cipőjét: hármójuk közül egyedül Rossini volt eddig eredményes, ő is csak egyszer.

A hírek szerint a klub vezetősége a téli igazolásokat illetően szabad kezet adott Mazzonénak, és az utóbbi napokban több focistával is kapcsolatba hozták az egyesületet, érdekes módon azonban csupa hátvédet emlegetnek az olasz lapok. Felmerült a klub nélküli chilei bekk, Jorge Vargas leigazolása, ő azonban inkább az Empolit választotta; a bolognaiak állítólag tárgyalásban állnak az Aston Villától elküldött török középhátvéddel, Alpay Özalannal is, akit azonban több német gárda is csábít; de az sem elképzelhetetlen, hogy az egyesület megkapja kölcsönbe a Juventus FC-től Salvatore Fresit, aki korábban éveken keresztül erősítette a csapatot.

Mazzone azonban bevallása szerint egyelőre még nem az új igazolásokban gondolkozik. "A legelső, hogy javítsunk az eredményeken, aztán minél több fiatalt be kell építeni a csapatba, és a sérültek felépülése is nagyon fontos" - jelentette ki a mester. Az biztos, hogy nem ártana pár mérkőzést nyerni a gárdának, különben nagy bajba kerülhet.