Vágólapra másolva!
Hivatalosan december 22-én hozza nyilvánosságra a francia France Football, hogy az újságírók választása alapján ki lett az esztendő legjobb labdarúgója, azaz ki érdemli ki az Aranylabdát. Összeállításunkban bemutatjuk a lehetséges jelölteket, a sort Giovane Élberrel és Luis Figóval folytatva.

A Sporting Lisboa volt az első klubja, a kiváló utánpótlással rendelkező lisszaboni egyesületben már 17 esztendősen bemutatkozhatott a felnőttek között. Egészen 1995-ig maradt itt, időközben ifivilágbajnok lett a portugál gárdával, és a nagyválogatottban is alapember lett.

Két olasz klubhoz is előszerződést írt alá, így a Serie A-ba való igazolástól eltiltották, a Barcelona legnagyobb szerencséjére. A Barcában hatalmas népszerűségnek örvendett, csapatkapitánynak és tiszteletbeli katalánnak is megválasztották, éppen ezért okozott hatalmas szenzációt és botrányt, hogy az ősi rivális Real Madridba igazolt 2000 nyarán. Ez a transzfer is kellett ahhoz, hogy abban az évben Aranylabdát nyerjen.

Az elmúlt időszakban a portugál középpályást sokat kritizálták, hogy már nem képes olyan kiemelkedő teljesítményre, mint a Realba igazolása után, de a számok ennek az ellenkezőjéről tanúskodnak, hiszen a legutóbbi pontvadászat volt a legeredményesebb idény karrierje során, legalábbis ami a rúgott gólokat illeti, A 2002-2003-as bajnokságot tíz találattal zárta, amiből ötöt ebben a naptári évben szerzett.

Különösen az év elején ment neki a játék, januárban az Atlético Madrid ellen kétszer talált be, februárban az Espanyol és a Betis, március elején pedig a Santander ellen rúgott gólt, és a Manchester elleni hazai BL-negyeddöntőn is eredményes volt. A Juve elleni meccsen azonban sorsdöntő pillanatban tizenegyest rontott (ezt korábban egyébként az Atlético ellen is megtette), ami jelentősen hozzájárult a Real kieséséhez. Ami a jelenlegi szezont illeti, a bajnokságban eddig egyetlen meccset sem hagyott ki, és két gólt ért el, de kivette a részét a Marseille elleni BL-győzelemből is - igaz, találatai nagy részét tizenegyesből szerezte. A válogatottban is eredményes volt: noha a brazilok elleni meccset kihagyta, győztes gólt ért el a macedónok ellen, és az albánok kapuját is bevette. Egy nyilatkozatában kijelentette, hogy a jövő évi Eb után visszavonul a nemzeti csapattól, de később visszavonta ezen állítását.