Vágólapra másolva!
Mint korábban beszámoltunk róla, a norvég Tromsö magyar csatárát az angol másodosztályban szereplő Sunderland a hét elején háromnapos próbajátékra invitálta. A támadó dolgát megnehezíti, hogy 2004 májusáig - Magyarország EU-csatlakozásáig - biztosan nem szerződhet a szigetországba, ám addig már csak pár hónap van hátra, így Kovács joggal reménykedhet. Főleg úgy, hogy a Sunderland mellett két igazi sztárcsapat, a skót Glasgow Rangers és városi riválisa, a Celtic is figyeltette korábban a hórihorgas csatárt, és még egyikük sem mondott le róla.

Persze a 25 esztendős csatár beérné a Sunderlanddel is, korábban már többször úgy nyilatkozott, hogy élete álma egy angliai szerződés. Ámde az angolok nemcsak a közlekedésükben és államformájukban "különcök", Európai Unión kívüli futballista ugyanis csak akkor kap munkavállalási engedélyt a szigetországba, ha a kontraktus megkötése előtti két évben a válogatott meccsek legalább 75 százalékán pályára lépett. Mivel Kovács még soha nem volt tagja a nemzeti tizenegynek, májusig várnia kell, ám akkor már gond nélkül Angliába, avagy Skóciába igazolhat.

A Sunderland mestere, az egykori ír válogatott szövetség kapitány Mick McCarthy jelenleg több játékost is figyeltet, ám nem tervez azonnali igazolást. Az [origo] érdeklődésére a klub egyik munkatársa megerősítette, hogy Kovács Péter jelenleg is a Sunderland edzésit látogatja. McCarthy, kihasználva a norvég bajnokság téli szünetét, Angliába hívta a centert, aki a hét végén - hogy ígéretekkel, avagy előszerződéssel, az egyelőre nem tudható - vissza is utazik az északi országba.

A norvégiai újságok szinte kivétel nélkül rövid, hírügynökségektől átvett hírrel említik Kovács angliai próbajátékát. A legnagyobb írást a trondheimi Adresseavisen közölte, amelyben minden érintettet megszólaltat. "Egyelőre csak próbajátékon vagyok, abból, hogy a szerződtetésem realitássá váljon, legkésőbb a jövő szezonban lehet esélyem. Pontosabban május elseje után" - célzott a csatár Magyarország uniós csatlakozásának pontos dátumára.

"Egyelőre semmilyen konkrét megkeresés nem érkezett, nem tárgyaltunk az angolokkal, így csak hipotetikus fejtegetésekbe bocsátkozhatunk" - nyilatkozta szűkszavúan Tore Rismo, a Tromsö klubigazgatója. A lap egyébként úgy tudja - a Sunderland Echo című újsághoz hasonlóan -, a klub 5 millió norvég koronát, azaz 500 ezer (és nem 400 ezer) angol fontot szeretne a magyar támadóért.

A Sunderland Echo, az angol város helyi újságja egyébként a Sky Sporthoz hasonlóan már hétfőn hírt adott Kovács próbajátékáról, ám egyéb érdekességet is közölt. A lap "magasan jegyzett" csatárnak nevezi a magyar támadót, aki valóban magas (197 cm), de ami ennél fontosabb, Norvégiában jól ment neki idén a játék, nyolc góllal járult hozzá a Tromsö biztos bennmaradásához. Az újság szerint Kovács felépítése alapján a korábbi Sunderland-csatár Niall Quinn méltó utódja lehet. A klub nem tervezi, hogy azonnal ajánlatot tegyen a magyar játékosért, de - a Sunderland Echo cikkírókja szerint - ő lehet az a futballista, aki valóban érdekli McCarthyt.

A Tromsö egyébiránt anyagi nehézségekkel küzd, és 24-ről 18-ra akarja csökkenteni első csapata játékoskeretét, ezért engedték el oly' könnyű szívvel a norvég vezetők Kovácsot az angliai próbajátékra. A helyi újság úgy tudja, a két skót sztárklub, a Glasgow Rangers és a Celtic is már többször is elküldte kémjeit Norvégiába, hogy megfigyeljék a támadót, de egyelőre egyik gárda sem döntött Kovács leigazolása mellett.

A magyar center Magyarországon a Salgótarján, az Újpest és az Érd együttesében is megfordult, majd mielőtt Norvégiába igazolt, Finnországban a Lahtit és a Hakát erősítette, utóbbi színeiben - az UEFA-kupában - még a Liverpool ellen is eredményes volt.