Vágólapra másolva!

A hét világválogatottja (2003. október 6-12.)

Az elmúlt héten a világ labdarúgásának középpontjában az Eb-selejtezők utolsó fordulója volt, nem csoda, hogy álomcsapatunk nagy része is a kvalifikációs mérkőzéseken szerepelt játékosokból került ki. A kivételt a skót utánpótlás-gárda egyik erőssége, illetve három brazil labdarúgó alkotja, utóbbiak közül ketten hazájuk bajnokságában, a harmadik pedig a válogatottban nyújtott olyan teljesítményt, hogy bekerült a tizenegy kiválasztott közé.
David James (Anglia): Meglehetősen ritka dolog, hogy egy válogatott kapusa az ország másodosztályába szerepeljen, de az angol együttes portása, David James ezúttal is bebizonyította, hogy bár a másodosztályú West Hamben véd, nem érdemtelemül kapott meghívót a nemzeti csapatba. A britek számára létfontosságú, törökök elleni meccsen mindenesetre hibátlanul védett.
Edú Dracena (brazil, Cruzeiro): A brazil pontvadászat listavezetője, a Cruzeiro a múlt héten sem hibázott, hiszen mindkét találkozóját megnyerte. A csapat mind a Flamengo, mind az Atlético Mineiro elleni mérkőzését kapott gól nélkül abszolválta, ami jelzi, hogy az együttes védelme remek formában szerepelt, a nyáron Európából hazatért Edú Dracena pedig az első meccsen még gólt is szerzett.Jean-Alain Boumsong (Franciaország): A gall gárda számára az Izrael elleni selejtezőnek csupán az volt a tétje, hogy a csapat meg tudja-e őrizni százszázalékos mutatóját, ám mivel a védelem meglehetősen tartalékos volt, így a drukkerek kicsit féltették az együttest. A hátsó alakzat tengelyében szereplő Boumsong azonban bizonyította, hogy lehet rá számítani, és védőmunkája mellett arra is volt energiája, hogy gólt fejeljen.John Terry (Anglia): Ahogyan azt várni lehetett, az angol védelemre hatalmas nyomás hárult a törökök ellen, és Rio Ferdinand távollétében a Chelsea fiatal hátvédjére, John Terryre várt a feladat, hogy útját állja a török rohamoknak. A játékos azonban remekül megoldotta a dolgot, és a háromoroszlánosok egyik legjobbja volt Isztambulban.Roberto Carlos (Brazília): A brazil gárda a hét végén Jamaica ellen játszott barátságos mérkőzést, mégpedig Angliában, de nem kápráztatta el a drukkereit. Hogy a selecao mégis nyerni tudott, az a balhátvédnek, Roberto Carlosnak köszönhető, aki a tőle megszokott módon egy rendkívül látványos távoli bombával vette be a Reggae Boyz kapuját.
Pavel Nedved (Csehország): A cseh futballista hétről hétre bizonyítja, hogy jelen pillanatban nem sok olyan középpályás akad, aki nála hasznosabban tudna futballozni. Nedved ezúttal a válogatott motorja volt az osztrákok ellen, tulajdonképpen tét nélküli selejtezőn, és hatalmas munkát végzett a középpályán, arról nem is beszélve, hogy mind a három cseh találat az ő passzából született.Michael Ballack (Németország): A Bayern München focistája ugyan majdnem mindig sérüléssel bajlódik a válogatott meccsek előtt, de amikor nagyon szükség van rá, akkor mindig képes kiváló teljesítményre a Nationalelfben. Az Izland elleni selejtezőn már a meccs elején fontos gólt szerzett, és később is kiválóan futballozott, igazi vezéregyéniség volt.Stephen Hughes (Skócia): A skótok nagyválogatottja csak második lett a németek mögött, az utánpótláscsapat viszont megelőzte a germánokat csoportjában, köszönhetően az utolsó játéknapon a litvánok ellen aratott 3-2-es győzelemnek. Ez nem akármilyen diadal volt, hiszen a skótok 0-2-ről fordítottak, mégpedig úgy, hogy a Rangers középpályása, Stephen Hughes az utolsó öt percben két gólt is szerzett.Andreas Ivanschitz (Ausztria): Az osztrák gárda ugyan csak harmadik lett csoportjában Hollandia és Csehország mögött, de a sógorok nincsenek teljesen elkeseredve, már csak azért sem, mert egy újabb fiatal tehetség tűnt fel a válogatottjukban. A Rapid középpályása, Andreas Ivanschitz ugyan csak a napokban tölti be huszadik életévét, de a csehek elleni meccsen már ő volt a csapatkapitány, és teljesítményére sem lehetett panasz: gólt szerzett és gólpasszt adott.
Andrzej Niedzielan (Lengyelország): Valószínűleg alaposan megjegyeztük a lengyel támadó nevét, aki szinte egymaga elintézte a magyar csapatot a Puskás Ferenc stadionban. A csatárnak két helyzete volt a szombati találkozón, de mindkettőt magabiztosan értékesítette: ennél többet nem is nagyon lehet várni egy támadótól.Ilan (brazil, Atlético Paranaense): A brazil pontvadászatban a múlt héten is két fordulót rendeztek, és a két évvel ezelőtti bajnok jól jött ki a dupla játéknapból, hiszen négy pontot gyűjtött. Mindez elsősorban a fiatal csatárnak, Ilannak volt köszönhető, aki a Ponte Preta elleni idegenbeli találkozón egy, a Curitiba elleni otthoni meccsen pedig két gólt ért el.


Az egeret a figurák fölé helyezve olvashat a hét legjobbjairól.