Vágólapra másolva!
Szerda estére sem hárult el az angol válogatott kilátásba helyezett sztrájkjának veszélye, miután a szövetség és a labdarúgók közötti tárgyalások Rio Ferdinand felfüggesztett játékjogáról egyelőre nem vezettek eredményre - ez derült ki az FA szerda, esti londoni sajtóértekezletéből.

Szerdán tudódott ki, hogy a döntő fontosságú, szombati, törökországi Eb-selejtező előtt álló csapat tagjai az előző napon egyöntetűen a sztrájkra szavaztak arra az esetre, ha a szövetség, az FA nem helyezi vissza jogaiba Ferdinandot, a Manchester United és a válogatott védőjét. Ha ezt a fenyegetést beváltják, akkor nem utaznak el csütörtökön az isztambuli meccsre.

A világ legdrágább védőjének nevezett, 30 millió fontért (11 milliárd forintért) Manchesterbe igazolt, heti 100 ezer fontot (37 millió forintot) kereső Ferdinand válogatottbeli szereplését azért tiltotta meg az FA, mert a játékos egy két héttel ezelőtti klubmérkőzés után nem jelent meg az előírt doppingvizsgálaton, jóllehet később pótolta a mulasztást. Ferdinand a késést azzal indokolta, hogy éppen költözködött, és elfelejtette az időpontot. A szabályzat szerint ilyen esetben a vétkes játékos felfüggeszthető, sőt két évre el is tiltható.

Paul Barber, az angol szövetség sajtófőnöke szerda este - a játékosok képviselőivel tartott egész napos tárgyalás után - azt jelentette be a sajtónak, hogy nem született megállapodás. Barber leszögezte, hogy az FA nem hajlandó feloldani a Ferdinandra kirótt válogatási tilalmat. Elismerte azt is, hogy a válogatott keret által "életben tartott számos opció egyike továbbra is a sztrájk", vagyis hogy nem mennek el a törökországi mérkőzésre. Barber közölte: ebben az esetben az angol válogatottat az UEFA kizárja az Európa-bajnoki küzdelmekből.

A sajtófőnök hozzátette ugyanakkor, hogy a tárgyalások folytatódnak, és a válogatott szerdán "igen kemény edzéssel készült" a szombati Eb-selejtezőre. Nem hivatalos vélemények szerint ha a csapat valóban sztrájkol, a kizárást úgy lehetne elkerülni, hogy a 21 éven aluliak válogatottja áll ki a törökök ellen szombaton. Az olimpiai együttes pénteken játszik a hasonló korosztályú török válogatottal.

A török válogatott tagjai vidáman fogadták a legfrissebb híreket. Senol Günes szövetségi kapitány együttese a Besiktas edzőközpontjában készül, s a szerda délelőtti tréning után a meghívott családtagokkal együtt grillpartit rendezett. "Kit érdekel? Ha nem jönnek, még jobb, hiszen akkor úgy kapunk három pontot, hogy el sem fáradunk" - viccelődött Sergen Yalcin középpályás.

A szakvezető viszont nem érti a szigetországiak "lázadását": "Angliának erős csapata van, meg sem éreznék Ferdinand hiányát. Ha mégis megérkeznek, reméljük, egy rosszkedvű és szétesett csapat lép majd pályára ellenünk" - jelentette ki, majd békülékenyen hozzátette: a meccs után valamikor akár együtt is piknikezhetne a két gárda.