Vágólapra másolva!
Miután az U21-es labdarúgó-válogatott Lettországban 2-0-s vereséget szenvedett, a továbbiakban már nem (csak) Róth Antal csapatán múlik, hogy a csoportmeccsek után folytathatja-e az olimpiai részvételért zajló küzdelmet. Ehhez ugyanis le kellene győzni a már csoportelső lengyel válogatottat, de megeshet, még az sem lesz elég, mivel csak a legjobb hat második helyen végzett együttes jut tovább a tízből.

"Mivel a svédektől adminisztrációs okokból elvették a San Marino elleni győzelem három pontját, még fájóbb számunkra a rigai kudarc" - kezdte az U21-es válogatott szakvezetője. "Ugyanakkor nem tartom helyénvalónak, ha más csapatok eredményeit és nem a saját teljesítményünket vesszük elsősorban figyelembe. Örök igazság, csak magunkkal szabad foglalkoznunk."

- Most már azonban nem biztos, hogy ez elég lesz...
- Ezért is készültünk arra, hogy Lettországban egy győzelemmel a saját kezünkbe vesszük a sorsunkat. Nem sikerült. A játékosokkal a vereség után megbeszéltem, saját bőrükön tapasztalhatták meg, hogy a külső körülmények nem számítanak, nem szabad arra hagyatkozni, az ellenfél mit hoz ki belőlünk. Mindig a maximumra kell törekedni, a profik ezért tudnak olyan sikeresek lenni.

- Buzsáky, Czvitkovics és Pusztai hiánya mennyire játszott közre a vereségben?
- Tény, egy csapat akkor jó, ha vannak vezéregyéniségei, s ezúttal az eltiltott vagy sérült labdarúgók valóban segíthettek volna, ám könnyű lenne csak erre fogni a vereséget.

- Akkor mi a magyarázat?
- Sajnos a csapat Rigában a valós tudása alatt teljesített. A csapatjátékunk és az egyéni produkciók is hiányoztak a sikerhez. Most már viszont minden erőnkkel a csoport élén végzett lengyelek elleni meccsre kell koncentrálnunk, s bizony bravúr szükséges a győzelemhez. Ráadásul még ekkor sem biztos, hogy pótselejtezőt játszhatunk. Ezért kár, hogy kiengedtük a saját kezünkből a döntést.

Bánki József