Vágólapra másolva!
Az Európa Labdarúgó Szövetség fegyelmi bizottsága is foglalkozik a Macedónia-Anglia Eb-selejtezőn történtekkel. Az angol szövetség ugyanis rádiós és televíziós felvételeket jutatott el az UEFA illetékeseihez, bizonyítandó a csapatot ért rasszista megnyilvánulásokat. David Beckham közben azt nyilatkozta, leköpték és megfenyegették őket a hazai játékosok.

Akármerre jár az angol labdarúgó válogatott, valamilyen ok miatt mindig az érdeklődés középpontjába kerül, legyen az a szurkolóik vagy sztárjaik viselkedése. Sven-Göran Eriksson legénysége szombaton Macedóniában lépett pályára, s nem kis szerencsével, büntetővel nyerték meg az Európa-bajnoki selejtezőt. Az angol szurkolók ezúttal nem hallattak magukról, ám David Beckham, a Real Madrid középpályása az Independent című napilapnak elmondta, több atrocitás is érte őket a pályán. Egyrészt leköpdösték őket a macedón labdarúgók, másrészt halálosan megfenyegették.

"Engem kétszer-háromszor is leköptek a macedónok, de kijutott a jóból csapattársaimnak is. A csúcs az volt, amikor az ellenfél egyik játékosa azt mondta nekem: nem jutunk ki élve a stadionból" - sérelmezte az állapotokat Beckham.

A macedónok részéről a West Bromwich Albion játékosa, Artim Szakiri nyilatkozott, s nevetségesnek titulálta az őket ért vádakat. "Angliában minden játékos káromkodik, jószerével minden második szavuk trágár. Ha azt mondja valaki, megöllek, akkor nem arra gondol, hogy ez valóban meg is teszi. Miért, szombaton a találkozó után történt valami David Beckhammel?" - mondta felháborodottan a játékos.

A csereként pályára lépő Emile Heskey viszont kapott hideget-meleget, a színes bőrű csatárra "huhogtak" a szurkolók, s megalázó kifejezéseket kiabáltak a pályára. Miután mindez a brit rádiós és a tévés közvetítésbe is behallatszott, az Angol Labdarúgó Szövetség az európai szövetséghez (UEFA) fordult. Az UEFA részről Mike Lee kommunikációs igazgató jelezte is, a fegyelmi bizottság foglalkozik majd az esettel.

"Meg fogjuk nézni a mérkőzés videofelvételét, s meghallgatjuk a rádiós közvetítést is. Én láttam a mérkőzést, s amire az angolok hivatkoznak, igaz" - mondta Lee. Legutóbb tavaly októberben, Szlovákiában érte hasonló atrocitás az angolokat, az ottani rasszista megnyilvánulás miatt a szlovák válogatott áprilisban zárt kapuk mögött volt kénytelen fogadni Liechtenstein nemzeti csapatát. Ugyanilyen okok miatt viszont már az angolok is bűnhődtek: a törökök elleni botrányos viselkedés 70 ezer fontjába került az FA-nek.

Forrás: EPA
A képek bizonyítják: nem volt rend a lelátón

Az eset kapcsán Eriksson kapitány is kérte a szurkolókat, a csoportelsőség szempontjából fontos október 11-i, Törökország elleni Európa-bajnoki selejtező mérkőzésére ne utazzanak el Isztambulba. Nemrégiben török biztonsági szolgálatok felszólították a török futballszövetséget, hogy ne biztosítson jegyet a brit fanatikusoknak, ám ennek ellenére Ankarából néhány ezer belépőt küldenek a szigetország drukkereinek az október 11-i összecsapásra.

"Természetesen én is szeretném, ha a szurkolóink elkísérhetnének minket, ám ha valóban baj van a biztonsággal, akkor szerencsésebb, ha otthon maradnak, hiszen nem lenne jó, ha bárki is megsérülne" - mondta Eriksson.

Lee egyébként kritikával illette az angol játékosokat is, akik a csapatkapitány Beckham vezetésével megtapsolták a Macedóniába utazó angol drukkereket. "Azt hiszem, nem volt a legjobb dolog, főleg a török elleni, sunderlandi eset után" - jegyezte meg Lee, aki hozzátette, a szigetországi szurkolók annak ellenére utaztak el a szombati Eb-selejtezőre, hogy az FA nem igényelt részükre jegyet, s nem támogatta szkopjei részvételüket.