Vágólapra másolva!
Claude Makelele, a Chelsea vadonatúj szerzeménye - aki a hétfőn, nulla órakor lezárult átigazolási időszak vége előtt percekkel írt alá a londoni klubhoz - azonnal nyilatkozott a The Sun című lapnak terveiről. Állítja: a kékek már idén jobbak lesznek a Real Madridnál, sőt, a Chelsea lesz a világ legjobb csapata.

Makelele érkezésével 116 millió fontra (42 milliárd forint) duzzadt a Chelsea költekezése az átigazolási szezonban. Ez több mint tizenhétszerese annak a pénznek, amennyiért Várszegi Gábor 2001-ben megvásárolta az FTC 80 százalékos tulajdonrészét.

A 30 éves francia válogatott középpályás egyébként összességében 24 millióba kerül, ugyanis négyéves szerződése alatt évi kétmillió fontot (heti negyvenezret) keres majd. Ezzel megháromszorozza a Realnál húzott fizetését.

"A Chelsea már ebben a bajnokságban jobb csapat lesz a Madridnál, mert egységesebbek vagyunk. A Madrid játéka inkább az egyéniségekre épül. Nem csupán a pénz miatt cseréltem klubot, hanem azért is, mert meggyőződésem: az elkövetkező években a Chelsea fogja uralni az európai futballt. Szerintem a világ egyik legerősebb csapata állt össze a Stamford Bridge-en, Európát és Dél-Amerikát is beleszámítva. Már most kiegyensúlyozottabb a gárda, mint a Manchester United vagy az Arsenal, különösen a középpályán" - mondta Makelele.

Makelele úgy véli, a 16 millió, amit Abramovics kifizetett érte, valójában aprópénz - annak ellenére, hogy sok újságíró ennek az ellenkezőjéről van meggyőződve. Márpedig Makelelének tudnia kell, hiszen - könyvelő a tanult mestersége: "Én vagyok a földkerekség egyik legjobb középpályása, mert megvan a fizikai és a lelki erőm ahhoz, hogy mindenkit legyőzzek. Ha a szerződések összegét a pályán lefutott kilométerekhez igazítanák, akkor én keresném a legtöbbet a világon."

Bármennyire is túlteng Makelele önbizalma, egyvalami azért nagyon fáj a labdarúgónak, aki négyéves korában hagyta el Kongót Franciaország kedvéért: "Az én korosztályom megnyerte az 1998-as franciaországi világbajnokságot és két évvel később a hollandiai Eb-t. Sajnos, én mindkettőről lemaradtam, s ez roppantul fáj. Az is fáj, hogy 93 spanyol bajnoki meccsen egyetlen gólt sem szereztem, és 38 Bajnokok Ligája-mérkőzésemen is csupán egyet".

Makelele távozása szomorúságot váltott ki társai körében. Zidane azt mondta, most már nem lesz meg a szabadsága, mert nincs ott mögötte az a játékos, aki betömi a réseket. Iván Helguera pedig egyenesen kijelentette: "Claude pótolhatatlan!"

Ch. Gáll András