Vágólapra másolva!
Győzelemmel kezdte Premiership-szereplését a Division One tavalyi győztese, a Portsmouth, miután hazai pályán, a Fratton Parkban 2-1-re legyőzte a meglehetősen visszafogott teljesítményt nyújtó Aston Villa csapatát. Az Arsenal kínkeservesen verte az Evertont, míg a címvédő MU kiütötte a Boltont.

Igazi futballünneppel kezdődött az angol labdarúgó-bajnokság 2003-2004-es szezonja. Az élvonalba 15 évnyi szünet után visszatérő Porsmouth a nagy múltú, ám az utóbbi években jobbára a kiesés ellen küzdő Aston Villát fogadta a Fratton Parkban. Az Anglia déli tengerpartján fekvő kikötővárosban napokkal az első bajnoki összecsapás előtt elfogyott az össze belépőjegy, így telt ház, mintegy 21 ezer néző fogadta a csapatokat.

Egy újonctól elvárható határtalan lelkesedéssel vetette magát küzdelembe első Premiership-összecsapásán a hazai csapat, és mivel a birminghamiek sem hagyták magukat, a mérkőzés meglehetősen paprikás hangulatban kezdődött. A játékosok sem magukat, sem az ellenfelet nem kímélték, a kemény belemenéseket pedig Barber játékvezető sárga lapokkal - 22 perc alatt hárommal - igyekezett megfékezni. A hazai együttes határozottságát leginkább Gavin McCann bánta, aki rögtön a mérkőzés elején egy csinos kis turbánt kapott a fejére.

Ahogyan egyre több idő telt el a mérkőzésből, mindinkább megnyugodott a hazai csapat - amely egy csütörtöki edzésen történt sérülés miatt hosszú időre elvesztette házi gólkirályát, Szvetoszlav Todorovot -, és átvette a játék irányítását. Ennek ellenére nem igazán volt benne a gól a mérkőzésben, a 42. percben mégis megszerezte a vezetést a Pompey: a Liverpooltól ingyen megszerzett cseh Patrik Berger nagyszerűen lódult meg a balösszekötő helyén, remek átadással ugratta ki Ayiegbenit, aki ugyan a kirobbanó Sörensenbe püfölte a labdát, a kipattanót azonban a veterán Sheringham a kapu közepébe bombázta. Érdekesség, hogy a Tottenhamtől elküldött egykori válogatott csatár előző csapata gólképtelennek bizonyult, és 1-0-s vereséget szenvedett a másik birminghami csapat, a City otthonában.

A második játékrészben már egyértelműen Harry Redknapp csapata irányította a játékot, és a 63. percben újabb góllá érett a hazai fölény: egy előreívelt labdát Ayiegbeni mellel szenzációsan tett le Berger elé, aki egy remek csellel elhúzott védője mellett, majd mintegy tíz méterről a kifutó Sörensen lába között a jobb alsó sarokba gurított.

Ekkor úgy tűnt, hogy semmi sem veszélyezteti a hazaiak sikerét, hiszen David O'Leary együttese semmi olyat nem mutatott, ami aggodalomra adott volna okot a hazai híveknek, gyakorlatilag igazi helyzetig sem jutott a Villa. És mégis, a 83. percben a semmiből szépített a vendégcsapat: Barry tört be a tizenhatoson belülre, majd a földbe rúgott, Barber játékvezető pedig tizenegyest ítélt, amit a sértett magabiztosan értékesített.

Óriási offenzívát indítottak az egyenlítésért Alpayék, azonban mielőtt igazából beleélhették volna magukat a pontszerzés lehetőségébe, megfogyatkoztak: a szépítő gól szerzője, Barry nem tudta elviselni a rendkívüli feszültséget, megjegyzést tett a partjelzőre, amiért Barber játékvezető azonnal kiállította.

A hátralévő időben már nem tudott valamirevaló helyzetet kialakítani a vendégcsapat, így a Portsmouth győzelemmel kezdte meg története első Premiership-szereplését, míg az Aston Villára a látottak alapján minden eddiginél nehezebb szezon vár a bentmaradásért vívott harcban.