Vágólapra másolva!
Úgy tűnik, Alex Ferguson, a Manchester United menedzsere Tim Howard személyében megtalálta a legendás Peter Schmeichel utódját. A 23 éves, barna bőrű amerikai kapus - akinek anyai ágon magyar felmenői vannak - káprázatosan védett a United tengerentúli túráján, kiváltképp a Juventus és a Barcelona ellen.

Sir Alex négy éve keresi a dán óriás méltó örökösét. Schmeichel - aki novemberben tölti be a negyvenet - 1991 és 1999 között nyolc szezonon át őrizte a United hálóját, s megannyi bajnoki cím, FA-kupa és az 1999-es BL-diadal hőse volt. Négy éve távozott el a Sporting Lisboa csapatához, de ma sem tudják feledni a Vörösök szurkolói.

Nem, mert akik azóta megfordultak a United kapujában, nem hagytak maradandó benyomásokat maguk után. Mark Bosnich és az olasz Massimo Taibi csak futó epizód volt a klub történetében, s a harmadik éve védő francia Fabien Barthez is messze van Schmeichel klasszisától. A dán kereken 400 meccsen védett a MU mezében, s jóformán nem is hibázott - mindez korántsem mondható el a felettébb sokat bizonytalankodó franciáról.

A 191 centis, 95 kilós Howard már termetével is az ugyanilyen magas, de 98 kilós Schmeichelt idézi. Reflexei káprázatosak, hatalmasat rúg, és ugyanúgy ordítozik védőivel, mint annak idején Schmeichel. Ha mindehhez hozzátesszük, hogy mindössze 2,3 millió fontba került, érthető Sir Alex elégedettsége.

Ugyan a MU utolsó előkészületi meccsén, csütörtökön Lisszabonban, a Sporting ellen Barthez áll majd a kapuban, Ferguson mégsem tagadja, hogy "jól áll" nála a fiatal amerikai.

"Csak annyit mondhatok, hogy Tim lenyűgöző teljesítményt nyújtott az Egyesült Államokban. Ami a kapusposztot illeti, Tim messze felülmúlta várakozásaimat, s nem tagadhatom, hogy nagyon jók a fiú esélyei. Óriási benne a győzni akarás, s ilyen rövid idő is elég volt ahhoz, hogy kiderüljön: roppant szilárd jellem. Márpedig a Manchester United kapuját csak egy ilyen tulajdonságokkal rendelkező kapus védheti" - mondta Ferguson.

Howard óvatosan fogalmaz: "Fabien Barthez nagyszerű kapus, nem véletlenül volt az 1998-as francia világbajnok válogatott erőssége. Nyílt a versenyfutás az 1-es mezért, én nem fogok meghátrálni, az biztos."

Howard a kommunikatív kapusok közé tartozik, szakértők véleménye szerint ideálisan megtalálta az összhangot a két középső védővel, Rio Ferdinanddal és John O'Shea-vel. A Barcelona elleni győzelem alkalmával két feledhetetlen védése is akadt: először, amikor Kluivert szólóját hatástalanította, majd pedig Xavi pipába tartó szabadrúgásánál.

Ugyancsak manchesteri hír, hogy a United kivetette hálóját a West Ham két ifjú csillagára, a 20 éves Jermain Defoe-ra és az egy évvel idősebb Joe Cole-ra. Előbbiért 10, utóbbiért 5 millió fontot kínál Ferguson.

Ch. Gáll András