Vágólapra másolva!
Közönségszórakoztató, jó kis bemutató-népszerűsítő "amerikai" futballmeccsen tizenegyespárbajt követően nyert a spanyol Barcelona az olasz Juventus ellen Bostonban. Az angol Manchester United 3-1-re verte Los Angelesben a mexikói Club Américát.

A 30 éves török Rüstü Recberen és a 23 esztendős brazil Ronaldinhón kívül az újak közül a portugál Ricardo Quaresma (19) és az Atléticóból érkező Luís García (26) is pályára lépett Frank Rijkaard Barcájában, a mexikói, 24 esztendős Rafael Márqueznek kicsit arrébb, az Arany-kupán akadt dolga (meg az orvosoknak a térdével - megsérült). A holland mester honfitársát, a vízum híján otthon maradó Patrick Kluivertet sem vethette be. Thiago Motta is Mexikóvárosban igyekezett.

A "katalánoknak" szerdán a Milan következik Washingtonban, meg majd augusztus 3-án a Manchester United Philadelphiában, csütörtökön a Juve is meccsel az angolokkal (New Yorkban). Ugyancsak a Giant Stadium ad otthont a Milan elleni olasz szuperkupának, vasárnap.

Marcello Lippi Juventusában amúgy kábé száznegyvenen kaptak lehetőséget, a Zebrák játéka az első tömeges csereberével lett élénk, szellemes (csupán Buffon és Appiah izzadt több mint kilencven percet). Ezzel együtt sokáig úgy tetszett, még az első félidőből Saviola találataival gond nélkül győz a Barca, de a Camoranesi, Di Vaio, Miccoli tartaléktrió összehozott egy ikszet, jöhettek a büntetők. És Buffon egyet sem tudott fogni, Vítor Valdés kettőt is, Puyol döntött, 6-5 a katalánoknak. Senki nem szomorkodott.

Az olasz bajnok torinóiak mondjuk vesztettek egy kicsivel fontosabb büntetőpárbajt nem is olyan rég, meg hát - szintúgy a Bajnokok Ligájában - elintézték a Primera Divisiónban épphogy UEFA-kupás helyre jutó Barcelonát, amikor nagyon kellett. Tény, hogy a soros bajnoki pontvadászatokban (is) mindkét alakulat aranyeséllyel indul, a Rijkaard-csapaton sokat dob ez a Ronaldinho, már látszik.

Barcelona - Juventus 2-2 (2-0) büntetőkkel 6-5
Boston, Gillette Stadium, 30 912 néző
Juventus: Buffon - Birindelli, Legrottaglie, Iuliano, Zambrotta, Appiah, Tacchinardi, Davids - Nedved - Trezeguet, Del Piero. Csere: Camoranesi, Di Vaio, Miccoli, Maresca, Pessotto, Conte, Ferrara, Fresi, Montero
Barcelona: Rüstü - Puyol, Andersson, Reizeger, Oscar Lopez - Gerard, Xavi - Quaresma, Luis Enrique, Overmars - Saviola. Csere: Vítor Valdés, Ronaldinho, Dani, David Sánchez, Luis García, Iniesta, Ramón Ros
gól: Saviola (28., 41., az elsőt 11-esből), illetve Di Vaio (86.), Miccoli (87.)

A Celtic elleni győzelem után második amerikai meccsét is simán nyerő Manchesterben Carroll, Gary Neville, Giggs, Keane és Solskjaer helyett ezúttal Verón, Richardson, Forlán, Ricardo és Bellion kezdett, utóbbi először. Szintén debütált - kapitányként - Rio Ferdinand. Az ellenfélből - többek között - az uruguayi Abreut, Forlán honfi-, válogatott csatártársát ismerhetjük.

Gól nélküli első félidő után a második játékrészben hamar lerendezte a találkozót a MU: Forlán passzából előbb Nistelrooy volt eredményes (a holland támadó pár napja a skótok kapuját is bevette), majd a kiszolgáló következett. Később Forlán ismét betalált, a hajrában már csak szépíteni tudtak a mexikóiak a csereként beálló Patino góljával.

Manchester United - Club América 3-1 (0-0)
Los Angeles Coliseum, 57 365 néző
MU: Ricardo - P. Neville (Lynch, 61.), Ferdinand, O'Shea, Fortune (Giggs 61) - Bellion (Fletcher 61), Butt, Verón, Richardson (Pugh, 61.) - Van Nistelrooy (Solskjaer, 74.), Forlán
Club América: Rios - Castro, Rojas, Ortiz, Salinas - Torres, Villa, Oviedo, Mendoza - Blanco, Abreu
gól: Van Nistelrooy (49.), Forlán (50., 79.), illetve Patino (87.)