Vágólapra másolva!
Az észak- és közép-amerikai térség legjobb futballválogatottjainak részvételével idén is megrendezik az Arany-kupát (Gold Cup). A tornát ezúttal két országban, az Egyesült Államokban és Mexikóban bonyolítják le. A legnagyobb esélyesnek a két rendező számít, annál is inkább, mert a két dél-amerikai meghívott, Kolumbia és Brazília elsősorban kísérletezésre akarja felhasználni a viadalt - a brazilok például az U23-as csapatukat küldték el.

A térség válogatottainak versengését 1941-ben rendezték meg először, de mostani nevén csak 1991 óta fut a sorozat. Az első Arany-kupát tizenkét évvel ezelőtt némi meglepetése az Egyesült Államok válogatottja nyerte, azt követően azonban hatalmas mexikói fölény volt jellemző, hiszen a következő három kiírást az El Tri (ez a mexikói nemzeti tizenegy beceneve) sikerével zárult.

Pedig 1996-tól már meghívott válogatott is szerepelt a tornán, ám Brazília kis túlzással szinte több gondot okozott a szervezőknek, mint hasznot, hiszen a dél-amerikaiak egyszer sem az első számú csapatukkal érkeztek - a statisztikusok máig vitatkoznak azon, hogy az 1996-os tornán az olimpiai vagy a felnőtt válogatottjuk kapott ki Mexikótól -, és ezért nem is tudták megszerezni az első helyet. A legutóbbi két tornára a brazilok már nem is kaptak meghívót, helyettük azonban mindig szerepelt legalább két (2000-ben pedig három) olyan válogatott is a kupán, amely földrajzilag nem Észak- vagy Közép-Amerikához tartozik.

Ebből a szempontból az idei viadal sem lesz kivétel, hiszen ismét van két, nem a CONCACAF-zónába tartozó együttes. Mindkettő Dél-Amerikából érkezett, és Brazília esetében ismét felmerül a kérdés, hogy hivatalos válogatott mérkőzésnek lehet-e tekinteni majd találkozóit, hiszen a selecao deklaráltan az U23-as csapatával érkezett.

A 2003-as kiírás abból a szempontból viszont különlegesnek számít, hogy a tornát két országban, jelesül az Egyesült Államokban és Mexikóban rendezik. Ez nem unikum, hiszen a 1993-as Arany-kupa is így zajlott le, mint ahogyan az sem újdonság, hogy július 12-én, illetve 16-án a foxborói Gillette Stadiumban egyszerre három mérkőzésre kerül majd sor (a két-két csoportmeccs mellett egy-egy MLS-bajnokit is játszanak), hiszen a legelső kontinensviadalon 1991. július 3-án négy mérkőzést is rendeztek egymás után.