Vágólapra másolva!
A Serie A elmúlt szezonjának az egyik legnagyobb meglepetése a Lazio negyedik helye volt, hiszen a római együttes nagy anyagi gondokkal fejezte be az idényt, és éppen ezért valószínűnek tűnt, hogy a nyári átigazolási időszakban "szétszedik" a csapatot. Ebből azonban egyelőre semmi sem valósult meg, és a minap, a felkészülés elkezdésekor a gárda edzője, Roberto Mancini kijelentette: szeretne előrébb lépni a bajnokságban.

A Lazio gárdája úgy játszotta végig a bajnokság második felét, hogy végig felette lebegett Damoklész kardja: a klub csődközeli helyzetbe került, és a focisták hónapokon keresztül nem kaptak fizetést. Mindez a pályán azonban egyáltalán nem látszott meg, hiszen a gárda tartotta magát az élcsoportban, és végül a negyedik helyet szerezte meg a tabellán, amivel kvalifikálta magát a Bajnokok Ligájára, ráadásul az UEFA-kupában egészen az elődöntőig menetelt az együttes, ahol csak a későbbi győztes FC Porto verte ki. Miközben a focisták a pályán küzdöttek a minél jobb helyezésért, addig a vezetőség azon dolgozott, hogy megmentse a csődtől az egyesületet. Ez végül sikerült is, és ehhez a focisták is nagyban hozzájárultak: a BL-be való bejutás egyrészt megnövelte a lehetséges bevételi forrásokat, másrészt a labdarúgók többsége belement abba, hogy módosítsák szerződésüket, és csökkentsék fizetésüket, ráadásul annak egy részét (összesen 13,2 millió eurót) a klub részvényeiben kapják meg.

Ebbe az üzletbe összesen 18 futballista ment bele, két kulcsember, a holland Jaap Stam és az argentin Claudio López azonban nem fogadta el a Lazio ajánlatát, és a közvélemény szinte biztosra vette, hogy ők a nyáron távoznak a fővárosból, de két másik meghatározó játékos, a szerb Dejan Stankovic és az olasz Bernardo Corradi eladása is valószínűnek tűnt annak érdekében, hogy az egyesület anyagi helyzete tovább javuljon. López iránt egykori egyesülete, a Valencia érdeklődött, azonban a Laziónak meg kellett várnia a spanyoloknál esedékes elnökválasztást, hogy kiderüljön, kivel is kell tárgyalniuk. Miután a Valencia első embere az a Jaime Ortí lett, aki kampányában Claudiót is beígérte a drukkereknek, így megkezdődhettek a tárgyalások, amelyek azonban egyelőre nem vezettek eredményre. A két egyesület gyorsan megegyezett egymással, azonban a focista ügynöke, Fernando Hidalgo minél jobb szerződést szeretett volna kiharcolni védence számára, így megállapodás még nem született. A felek a napokban is Spanyolországban egyezkednek, ám a Lazio időközben megkezdte a felkészülést az új idényre, és még López is a rómaiakkal edz.

Jaap Stam ugyan nincsen ott a többiek között, de csak azért, mert családi okok miatt július 11-ig kimenőt kapott Mancinitől. Őt eleinte az Arsenallal hozták kapcsolatba, de a kopasz bekk gyorsan kijelentette, hogy esze ágában sincsen visszatérni Angliába, ahol korábban a Manchester Uniteddel szerepelt, és ha klubot vált, akkor azt csak Olaszországon belül teszi. Ekkor a Juventust és az AC Milant kezdték emlegetni, és a rossonerók alelnöke, Adriano Galliani el is ismerte, hogy amennyiben a Lazio hajlandó eladni a focistát, akkor ők lesznek az elsők, akik felhívják a rómaiak ügyvezető igazgatóját, Luca Baraldit. Ennek azonban kicsi a valószínűsége, Baraldi ugyanis így kommentálta a dolgot: "Galliani azt nyilatkozta, hogy Stam szerepel a célkitűzései között? Nos az én céljaim között pedig Naomi Campbell található meg..."

A két legvalószínűbb távozó tehát egyelőre még a Lazio focistája (bár Claudio maradására azért nem érdemes fogadni), és ugyanez a helyzet Stankoviccsal és Corradival is, akik elsősorban a tréner, Roberto Mancini személye miatt maradnak a fővárosban. Corradi ügynöke, Moreno Roggi még május végén (amikor azt rebesgették, hogy a csatár iránt a Juventus érdeklődik) kijelentette: "Corradit szerződése 2006-ig köti a Lazióhoz, és esze ágában sincsen klubot váltani. Az egyesület teljesítette a focista kérését akkor, amikor meghosszabbította Mancini kontraktusát". Stankovicot is a Juventusszal (na meg a Manchester Uniteddel) hozták kapcsolatba, de a szerb középpályás is a maradás mellett döntött, mivel úgy érzi, hogy Mancini ki tudja hozni belőle a maximumot.

Egyelőre tehát három focista távozott a Laziótól, közülük ketten kapusok: Concetti a Perugiába, Marchegiani pedig a Chievóba szerződött, míg a szerb Lazetics visszatért a Comóba, ahonnan kölcsönvették. Az érkezők száma sem valami hosszú: Baronio, Manfredini, Mendieta és Ola is kölcsönből tért vissza, az egyetlen igazi új szerzemény a Bari védője, Duccio Innocenti. Kiszemeltekben persze nincs hiány, de a klub elsősorban csak játékos cserékben gondolkozhat anyagi helyzete miatt. Egy ilyen cserebere már majdnem megvalósult, a rómaiak az Udinesétől Martin Jörgensent és David Pizzarrót szerették volna megkapni, és cserébe Fabio Liveranit és Lucas Castrománt adták volna, ám a transzfer Liveranin (aki nem akart az udineiekhez szerződni) megbukott. Az olasz lapok szerint a rómaiak még olyan focistákat akarnak igazolni, mint Julio Cruz, Gabriel Milito, Zé Maria, Adrian Mutu vagy Marco Materazzi, de valószínűbb, hogy Mancini többé-kevésbé a tavalyi kerettel dolgozhat majd. Az a csapat negyedik lett a bajnokságban, de a tréner szerint a Lazio az új bajnokságban ennél is előrébb végezhet majd.