Vágólapra másolva!
Azok után, hogy a Sparta Praha tavaly nyáron öt, egymást követő bajnoki arany után csak második lett a bajnokságban, majd ősszel nem sikerült bejutnia a BL-be, sőt, még az UEFA-kupából is idejekorán búcsúzott, a prágai egyesületnél ismét komoly terveket szőnek. Az aranyérem visszahódítása után a cél a BL-ben minél messzebb jutni, és ennek érdekében az együttes a nyáron nem kevesebb, mint nyolc új focistát igazolt.

Noha a Sparta a bajnokság felénél is vezette a tabellát, a vezetőség a télen mégis úgy döntött, hogy edzőt vált, és Jozef Jarabinsky utódja Jirí Kotrba lett. Neki sikerült megőriznie az első helyet, ám a bajnoki cím megszerzése alapkövetelménynek számít a prágaiaknál, a fő cél továbbra is a Bajnokok Ligájába való bejutás. A Spartának majd az utolsó selejtezőkörben kell pályára lépnie, és Kotrba a csapat megerősítése érdekében egy meglehetősen hosszú listát nyújtott be az elnökségnek. A vezetőség becsületére legyen mondva, eddig szinten mindenben eleget tettek a tréner kívánságainak, és június folyamán összesen nyolc labdarúgót szerződtettek le.

A legelső érkező az a Patrik Jezek volt, aki hatéves külföldi szereplés után tért vissza hazájába. A középpályás korábban az FC Tirollal három bajnoki címet nyert Ausztriában, majd az innsbrucki egyesület csődjét követően a német másodosztályú Karlrsuher SC-be igazolt, és a legutóbbi pontvadászatot itt töltötte. Szerződése azonban az idény végeztével lejárt, és örömmel fogadta a Sparta megkeresését.

Vele egy időben írt alá a bajnokcsapathoz a Sigma Olomouc 23 esztendős védője, Radoslav Kovác akit a minden bizonnyal távozó Zdenek Grygera helyére szerződtettek (bár egyelőre Grygera is a Spartával edz). Kovác tagja volt a tavaly nyáron U21-es Európa-bajnokságot nyert cseh válogatottnak, és fiatal kora ellenére több, mint száz élvonalbeli találkozó áll a háta mögött.

Nem sokkal később alaposan megdobbant a Sparta drukkereinek a szíve, amikor híre ment: a klub leigazolta Rosickyt. A szurkolók legnagyobb bánatára azonban nem a Borussia Dortmund játékmesteréről, Tomásról volt szó, hanem öccséről, Jiríről, akit egykoron szintén hatalmas tehetségnek tartottak, és a Spartánál kezdte pályafutását, de még ifistaként leigazolta őt az Atlético Madrid. A spanyoloknál azonban csupán a B csapatban szerepelt, majd egy térdsérülés miatt két évet ki kellett hagynia. 2000 nyarán az osztrák SW Bregenzbe szerződött, és egészen mostanáig itt futballozott, szerződése lejártával azonban hazatért nevelőegyesületéhez, amelynek első csapatában korábban sohasem játszott. A Hradec Kralové 23 esztendős középpályása, Pavel Krmas is megfordult annak idején a Sparta ificsapatában, amikor a fővárosban tanult, és mostantól kezdve a felnőttek között is kipróbálhatja magát a bajnokcsapatnál, miután négyéves szerződést írt alá az egyesülethez.

A Sparta azonban nem csak visszahívott saját nevelésű játékosokat, hanem el is küldött egyet: a tavaly szintén utánpótlás Európa-bajnoki címet nyert támadót, Michal Pospisílt ugyanis elcserélték a Slovan Libereccel a válogatott védőre, Petr Johanára. Pospisíl a bajnokság első felében, Jarabinski keze alatt még meghatározó játékos volt a prágaiaknál, és hét gólt szerzett, tavasszal azonban többnyire a kispadon kucorgott. Így sem nagyon akarta elhagyni a gárdát, de a Liberec edzője, Ladislav Skorpil meggyőzte arról, hogy érdemes a tavalyi bajnokhoz igazolnia, hiszen itt rendszeresen játéklehetőséghez jut majd. A Sparta pedig cserébe megkapta Johanát, aki 12-szeres cseh válogatottnak számít, ám tavaly térdsérülés miatt két hónapot kellett kihagynia, és ezt követően nem sikerült visszaverekednie magát a nemzeti csapatba. Most abban bízik, hogy a Spartából ez könnyebb lesz a számára.

A cseh bajnokcsapat nem csak otthonról, hanem külföldről is igazolt, és ebből a szempontból a szerb Igor Gluscevic számított a legnagyobb fogásnak. A 29 esztendős csatár ingyen érkezett az FC Utrechttől, ahol sikerült szépen búcsúznia, hiszen a holland kupa döntőjében június végén két gólt szerzett a Feyenoord ellen. A támadó korábban játszott Primera Divisiónban, az Extremadurában és a Sevillában, illetve Görögországban, az Arisz Szalonikiben, és most is volt ajánlata Spanyolországból és Olaszországból is, ám a Spartát választotta, valószínűleg a BL-szereplés miatt. Nem ő lesz az egyetlen szerb-montenegrói focista a klubnál, mert a prágaiak a Vojvodina egyszeres válogatott védőjével, Mirko Poledicával is szerződést kötöttek. A 26 éves balbekk a legutóbbi idényben kölcsönben a lengyel Lech Póznanban játszott, és legszívesebben hazatért volna, azonban egyetlen szerb gárda sem tartott igényt rá.

Úgy tűnt, hogy a cseh bajnok ezzel befejezte az erősítést, ám június végén robban a bomba: a klub megszerezte a válogatott egykori csapatkapitányát, a veterán Jirí Nemecet, aki tíz évvel ezelőtt hagyta ott a Spartát a német Schalke 04 kedvéért, és kilenc éven keresztül futballozott Gelsenkirchenben. 2000 nyarán aztán visszavonult a válogatottól, majd tavaly hazatért Csehországba, a Chmel Bslanyhoz, amelyet sikerült benntartania a legjobbak között. Az 1966-os születésű focista a cseh bajnokság legidősebb futballistája volt az előző szezonban, de a Spartánál úgy vélik, hogy nemzetközi rutinja sokat segíthet a gárdán.