Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc
Vágólapra másolva!
A mai modern labdarúgásban a saját nevelésű futballistáknak nincsen valami könnyű dolguk az olyan sztárkluboknál, mint a Milan, a Real Madrid vagy a Barcelona, és az esetek többségében a fiatalok egy része más csapatokban köt ki. Hasonlóan járt a jelenleg az Atlético Madridban futballozó Luís Garcia is, aki a Barcelona nevelése, ám a katalánok első csapatában sosem játszott. A Barca most vissza akarja vásárolni a focistát, de a hírek szerint  csak azért, hogy rögtön tovább is adja a Valenciának.

A katalán származású balszélső a Barcánál kezdte pályafutását, és 19 évesen már a B csapatban szerepelt, ahol olyan focisták voltak a csapattársai, mint például Xavi, Gabri vagy Puyol. Két év alatt középpályás létére 25 gólt ért el a Barca B-ben a harmadik vonalban, de ennek ellenére sem tudott bekerülni a felnőttek közé (nem csoda, a katalán gárda akkoriban Van Gaal vezérletével két bajnoki címet nyert), így évről évre kölcsönadták őt.

Játék

Mutasd meg, mit tudsz! Legyen a tiéd a legjobb csapat!

Először a Valladolidban játszott egy fél szezont, majd a másodosztályú Toledóban töltött el egy fél idényt, ezt követően a másodosztályú Tenerifét segítette feljutáshoz 16 góllal, majd a legutóbbi pontvadászatban a Valladolid színeiben volt eredményes hét alkalommal - mindegyik csapatban kölcsönjátékosként szerepelt. A Barcelonánál azonban mindezek ellenére sem gondolták úgy, hogy beférne a keretbe, éppen ezért tavaly nyáron 3,5 millió euróért eladták az Atlético Madridnak - a szerződésben azonban szerepelt, hogy a következő két évben a Barcának elővásárlási joga van a focistára.

Luís Garciának gyorsan sikerült beilleszkednie az Atléticóba, és a bajnokság második felére meghatározó játékossá nőtte ki magát. 29 forduló alatt 25 alkalommal lépett pályára, és hét gólt szerzett (ebből egyet éppen a Barcelona ellen, a Camp Nouban), és ezen kívül számtalan gólpasszt adott a csapat első számú támadójának, Fernando Torresnek. Sokan már a válogatottba követelték a focistát, amire már a Barcánál is felfigyeltek, és a klub ideiglenes elnöke, Enric Reyna szerint a nyáron mindenképpen visszavásárolják a futballistát.

A Primera Division állása és mesterlövészei/sport/focivilag/20030419aprimera.html

A katalánok a hírek szerint 4,8 millió eurót adnának a játékosért, és bár az Atléticónál jobban szeretnék, ha Luís Garcia maradna a csapatban, az üzleti szempontokat figyelembe véve valószínűleg belemennek a transzferbe. A Barca persze már nem jönne ki ilyen jól anyagilag a dologból, ha megtartaná a szélsőt, hiszen egy év alatt 1,3 millió eurót bukna az üzleten, azonban a katalánok már előre gondolkoznak, és azonnal tovább is adnák a focistát, jóval borsosabb áron, a Valenciának.

A bajnoki címvédő mestere, Rafa Benítez a hírek szerint ugyanis szívesen látná csapatában Luís Garciát, és hajlandó lenne közel hatmillió eurót is kifizetni érte, ami jól jönne a Barcelonának, sőt, még annak a lehetősége is felmerült, hogy a Mendieta-féle transzferbe is beleveszik a dolgot - feltéve, ha a Barca végül is a középpályás megtartása mellett dönt. Luís Garcia ügynöke, Manuel García Quilón mindenesetre már tárgyalt a Valenciával, míg a Barcánál már biztosra veszik a focista ideiglenes visszatérését.

Mindent egy helyen az Eb-ről