Vágólapra másolva!
A belga bajnokság leginkább abban hasonlít a magyar pontvadászathoz, hogy az elmúlt években több klub is csődbe ment, és emiatt alacsonyabb osztályba utalták vissza. Az előző szezonban a patinás Molenbeek és az Eendracht Aalst járt így, és kis híján a Mechelen is követte sorsát, jelenleg pedig a Lommelt fenyegeti az amatörizálás veszélye.

Játék

Mutasd meg, mit tudsz! Legyen a tiéd a legjobb csapat!

Az RWDM az előző szezont a tizedik pozícióban fejezte be, ám a mostani idényt csak a harmadik vonalban kezdhette el - ami ráadásul fejlődés volt ahhoz képest, hogy eleinte úgy tűnt: az egyesület csak a területi pontvadászatban, teljesen amatőrként indulhat el. A klubnak ugyanis potom húszmillió fontos adósságot sikerült összeszednie, ami miatt nem kapták meg a profi licencet, és mivel a Molenbeek eleinte a szövetségnek járó harmincezer fontos összeget sem tudta befizetni, ezért a legalacsonyabb ligába akarták visszaminősíteni. Az egyik egykori játékosnak, Johan Vermeerschnek ez utóbbi summát aztán sikerült összeszednie, így az egyesület elindulhatott a harmadik divízióban, igaz, új néven, FC Brusselsként. Ugyanígy járt az egyébként is kieső helyen végzett Eendracht Aalst is, amely szintén csak a harmadosztályban kezdhette meg az idényt.

A jelenlegi pontvadászat elején a Mechelen járt hasonló cipőben, amely a nyáron a másodosztályból jutott fel a legjobbak közé. Kevéssel a bajnokság megkezdése után csődeljárás indult a klub ellen, és a vezetőség nem tehetett mást, mint hogy mindegyik játékosát elengedte, és a focisták szabadon távozhattak, ha akartak. Hogy a gárda mégis folytathatta a küzdelmet az élvonalban, az annak volt köszönhető, hogy a többi klub (a Standard Liége, az Excelsior Mouscron, az Anderlecht és a Lokeren) összesen tíz focistát adott kölcsön a mechelenieknek, mégpedig úgy, hogy a labdarúgók fizetését az anyaegyesület állja. A bajnokság így 18 csapatos maradt, ugyanakkor a dolog meglehetősen nagy visszatetszést keltett, arról nem is beszélve, hogy a Mechelen katasztrofálisan szerepel, jelenleg utolsó a pontvadászatban, és a szezon végén nagy valószínűséggel búcsúzik a legjobbak közül, ráadásul a klub anyagi helyzete sem javult, és úgy tűnik, hogy most már nem biztosan nem kapja meg a profi-licencet.

Kizárták a Vasast az NB I/B-ből/sport/magyarfoci/20030402kizartak.htmlBelgiumban járt az Újpest trénere/sport/magyarfoci/20030327belgiumban.html

A kiesés sorsa tehát az elmúlt évhez hasonlóan ismét a zöld asztal mellett dőlhet el, hiszen a Lommel együttesét is a csőd fenyegeti, és a jelenlegi helyzet szerint maximum a harmadik vonalban indulhat el a következő szezonban. A klub a legutóbbi pontvadászatot a 13. helyen fejezte be, és a mostani bajnokságban is a kiesés ellen küzd: ezen a tréner, Harm van Veldhoven októberi menesztése sem segített sokat. Az új tréner, Jos Heyligen a téli átigazolási szezonban ugyan két focistát is igazolt a dán Marc Nygaard és a cseh Marek Zúbek személyében, de az eredmények nem sokat javultak, és a csapat a 15. pozícióban szerénykedik, három egységgel megelőzve a kieső helyen álló Charleroi-t.

Úgy tűnik azonban, hogy a pályán hiába is harcolná ki a bennmaradást az egyesület, semmiképpen sem szerepelhetne a legjobbak között, mivel a Belga Labdarúgó Szövetség nem ítélte meg a klubnak a profilicencet a következő szezonra. A Lommel kétmillió eurós adóssága mellett 400 ezerrel a szövetségnek is tartózik, és ha ez utóbbi összeget nem fizeti eb április közepéig, akkor nem hogy az első és a második, de még a harmadik vonalban sem indulhat el, hanem csak a legalacsonyabb osztályban szerepelhet majd. A focisták december óta nem kaptak fizetést, és az is elképzelhető, hogy a hátralévő bajnokikra ki sem áll az együttes: ez esetben minden egyes találkozó három pontját az ellenfél kapja meg 5-0-s gólkülönbséggel. A dolog pikantériája, hogy a Lommel a belga kupában bejutott a legjobb négy közé, vagyis elméletben akár még a nemzetköz kupaszereplést is kiharcolhatná.