Vágólapra másolva!
Vannak edzők, akiket a közvélemény csak egy klub kispadján tud elképzelni: példának okáért Vicente del Bosque a Real Madrid, Alex Ferguson pedig a Manchester United mestereként marad meg az emlékezetben. Hasonló a helyzet a Deportivo Alavés szakvezetőjével, Manéval is, aki immát hat esztendeje vezeti a vitóriai gárdát, amely az ő vezérletével érte el legnagyobb sikerét. A baszk szakember azonban a nyáron elhagyhatja az Alavést, mégpedig a Bilbao kedvéért.

Játék

Mutasd meg, mit tudsz! Legyen a tiéd a legjobb csapat!

José Manuel Esnal Pardo, vagy ahogyan egész Spanyolországban, sőt, Európában ismerik, Mané, az Alavés előtt más kluboknál is dolgozott szakvezetőként, irányította például a Barakaldót, a Figuerest, a Mallorcát és a Levantét is, de mindig csak az alacsonyabb osztályokban tevékenykedett.

Amikor 1997-ben az Alavés kispadjára került, valószínűleg maga sem gondolta volna, hogy pár év múlva nem csak hogy a Primera Divisiónban dolgozhat majd, de egy európai kupadöntőn is irányíthatja majd a csapatot. Pedig éppen így történt: a vitóriai, "falusi" csapat előbb feljutott a legjobbak közé, ahol ott a hatodik helyen végzett, amivel kvalifikálta magát az UEFA-kupára, majd pedig egészen a fináléig menetelt az együttessel, kivívva a teljes nemzetközi futballközvélemény csodálatát. A dortmundi, Liverpool elleni UEFA-kupa döntő minden idők egyik legjobb európai fináléja volt, és ez nagy részben Manénak köszönhető.

Rendelje meg a Fókusz Online akciós árú sikerkönyveit, a 20% kedvezmény mellé 500 Ft-os vásárlási utalványt kap ajándékba! Az ajánlat 2003. március 31-ig érvényes.
Részletek>>>


A felkészülési szezonban úgy tűnt, hogy a baszk kiscsapat megint ott lehet a Primera División középmezőnyében, de az eredmények alapján gyorsan nyilvánvalóvá vált, hogy ezúttal csak a kiesés elkerülése lehet a cél. Különösen a védelem sebezhetősége volt feltűnő: az előző szezonban ez a csapatrész volt talán a legerősebb, ám az AC Milantól kölcsönkapott argentin középhátvéd, Fabio Coloccini távozása nyomán a hátsó alakzat sokkal sebezhetőbbé vált - a Barcelonától leigazolt, veterán Abelardo már nem nagyon tudta felvenni a versenyt a Primera támadóival. Ráadásul az egykori UEFA-menetelés egyik hőse, a válogatottban is bemutatkozott Óscar Téllez sem volt csúcsformában: a védő súlyproblémákkal küszködött, amelynek megoldása érdekében Mané rendkívül szigorú, egyhónapos külön edzőprogramot írt elő számára, amely idő alatt azonban a játékos persze nem szerepelhetett az első csapatban. Mindez azt eredményezte, hogy az Alavés sorra szenvedte a súlyos vereségeket: az idény során már négyszer fordult elő, hogy a csapat ötnél több gólt kapott egy bajnokin, nem csoda, hogy az élvonalban a vitóriaiak kapujába került a legtöbbet a labda 27 forduló alatt.

A Primera División állása/sport/focivilag/20030323aprimera.html

A drukkerek közül pedig egyre többen fordultak Mané ellen, mondván, a csapat az ő hibái miatt került a kiesó zónába. Elsősorban azt vetették a szakvezető szemére, hogy túlságosan is ragaszkodik az egykori sikercsapat tagjaihoz, és valljuk be, ebben van is valami: az UEFA-kupa döntőjében pályára lépett 14 játékos közül tíz még mindig az Alavés futballistája, többségük meghatározó ember, márpedig ez a szám a mai futballban igen csak magas. Ráadásul ezen labdarúgók nagy része túl van pályafutása csúcsán (amelyet minden bizonnyal a Liverpool elleni finálé jelentett): Geli és Llorens 34, Karmona pedig 35 éves, és mivel mindhárman védők, ez meg is magyarázza, hogy a hátsó alakzat miért gyengélkedik. Téllez problémájáról már írtunk, Pablónak, Astudillónak és Magnónak pedig a sérüléssekkel nem volt szerencséje: a szezon során mind a hárman hosszabb időre kidőltek a sorból, előbbi két focista csak pár hete tért vissza a pályára, míg a brazil támadó még egy ideig nem állhat a csapat rendelkezésére. A jugoszláv Ivan Tomic, aki az UEFA-kupa döntőjének idején kölcsönben szerepelt a csapatban, januárban érkezett meg ismét az Alavéshez, megint kölcsönbe, mivel a Roma együttesébe továbbra sem tudta beverekedni magát.

A vitóriaiak jelenleg kieső helyen állnak, igaz, ugyanannyi pontjuk van, mint az előttük lévő Santandernek, de helyzetük meglehetősen nehéznek mondható, és kicsi a valószínűsége, hogy az esetleges kiesés után Mané az Alavésnél maradjon - ahhoz túlságosan is jó edzőnek tartják Spanyolország-szerte. A legújabb hírek szerint az Athletic Bilbao szeretné megszerezni, és a bilbaói együttes már csak azért is szívesen látná a kispadon Manét, mert ő is tősgyökeres baszknak számít. Az mindenesetre tény, hogy a szakember egyelőre nem hosszabbította meg a nyáron lejáró kontraktusát, sőt, még csak nem is tárgyalt a dologról az Alavés vezetőivel. Ha ehhez hozzávesszük, hogy februárban elterjedt a pletyka: a vitóriaiak felvették a kapcsolatot a Santandertől menesztett edzővel, Manuel Preciadóval, akkor nem kell nagy fantázia ahhoz, hogy megjósoljuk: Mané a következő szezonra aligha marad jelenlegi klubjánál.