Vágólapra másolva!
Alan Shearer, a Newcastle United 32 éves középcsatára bevallotta, hogy hiányzik neki a válogatott, s úgy érzi, tudna még segíteni a nemzeti tizenegynek. Mindez azért lényeges, mert a "Szarkák" csapatkapitánya a 2000-es Eurőpa-bajnokság után visszavonult a válogatottbeli szerepléstől.

Shearer a vasárnapi Observernek nyilatkozott, s kijelentésének az ad különleges aktualitást, hogy élete talán legjobb formájára futott fel Bobby Robson értő keze alatt. Angliában a bennfentesek úgy tudják, Sven-Göran Eriksson, a válogatott svéd menedzsere csak erre a jelzésre várt, hogy visszahívja együttesébe - amely története talán legsúlyosabb megaláztatását szenvedte el az Ausztráliától hazai pályán átélt 3-1-es vereség képében - azt a csatárt, aki Michael Owennel ideális kettőst alkothat. Akár az 1988-as vébén és a 2000-es Európa-bajnokságon.

"Hazudnék, ha azt mondanám, nincs nosztalgiám. Úgy érzem, még mindig meg tudnám tenni azt, amit kell, sőt, nemcsak érzem, hanem biztosan tudom is" - mondta a Newcastle kapitánya az interjúban. Eriksson egy hét múlva jelöli ki keretét a közelgő liechtensteini Eb-selejtezőre. Shearer mostani kijelentése után nem lenne meglepő, ha az ő neve is ott lenne a listán. A svéd szakember ott volt a San Siro-stadion nézőterén a héten, amikor Shearer szerezte a Newcastle mindkét gólját az Inter elleni BL-találkozón. Eriksson korábban kijelentette, hogy sohasem mondott le Shearerről, sőt, a gyászos ausztrál meccs után azt mondta, nem venné rossznéven, ha Shearer megváltoztatná korábbi elhatározását.

Két pontra olvadt az Arsenal előnye/sport/focivilag/20030315ketpontra.htmlA Premiership állása és mesterlövészei/sport/focivilag/20030315apremiership.html

Ugyanakkor az is ténykérdés, hogy egy decemberi interjúban Shearer még kapásból cáfolta azt a feltételezést, miszerint visszatérne a válogatottba. "Azok az okok, amelyek miatt két éve visszavonultam, nem változtak meg" - mondta három hónapja. Egyvalaki biztosan nem örülne, ha a Szarkák 9-ese újra felöltené a válogatott mezét - és ez a valaki Sir Bobby Robson, a Newcastle menedzsere. "Afelől semmi kétségem, hogy Alan nem vallana szégyent a válogatottban, hiszen szerdán olyan extraklasszis védő mellett rúgott két gólt, mint Fabio Cannavaro. Ám abban is biztos vagyok, hogy a válogatottbeli szereplés miatt kevésbé lenne friss a klubcsapatában, mint mostanság. Ennek ellenére én biztosan nem fogok akadályt gördíteni visszatérése elé a válogatottba" - szögezte le Sir Bobby, aki maga is járt már Eriksson cipőjében, hiszen hosszú ideig volt a válogatott menedzsere.

Shearer szombaton 11-esből talált be a Charlton hálójába, a 2-0-s idegenbeli Newcastle-siker közben. Ez volt a Szarkák 600. gólja a Premier League-ben, egyszersmind Shearer 200. bajnoki mérkőzése a Newcastle színeiben, s a 144. találata ebben a csapatban. Egész karrierje alatt 456 ligameccsen 243 gólnál tart, a Southampton, a Blackburn és a Newcastle színeiben. A Southamptontól 1988-ban szerződött 3,6 millió fontért a Blackburnhöz, onnan pedig 15 millióért a St. James' Parkba, 1996. július 30-án. Shearer a válogatottban 63 meccsen 30 gólt szerzett.

Ch. Gáll András