Vágólapra másolva!
A Premier League újoncai közül jelenleg a Manchester City áll a legjobban, amely a 11. helyet foglalja el a bajnokságban, ami nem rossz eredmény, ám mivel az együttes ambiciózus edzője, Kevin Keegan a nemzetközi kupaszereplést vette célba, az együttesnek van hová fejlődnie. A hírek szerint azonban a klub vezetőségében nem mindenki támogatja Keegan nagyravágyó terveit, és egy héten belül előbb a sportigazgató Chris Bird, majd az elnök David Bernstein is lemondott posztjáról.

Amikor Bernstein a Manchester City elnöke lett 1998-ban, akkor a klub fennállása egyik legmélyebb pontján volt, hiszen éppen a harmadik vonalban szerénykedett, ahová két, egymást követő kiesésnek köszönhetően került a Premier League-ből.

Azonban az egyesület amilyen gyorsan a mélybe zuhant, olyan gyorsan fel is emelkedett, újabb két szezon elteltével ismét a legjobbak között szerepelt, ahol azonban akkor nem tudott megkapaszkodni. Amikor 2001-ben ismét a Division One-ban kezdte a szezont a City, akkor az elnökség Kevin Keegant nevezte ki a csapat élére, ami sokak szerint garancia volt arra, hogy a csapat felkerüljön, mások viszont úgy vélték, hogy a Mighty Mouse (Hatalmas Egér) becenévre hallgató szakvezető nem annyira szakmai tudása, hanem hírneve miatt lett a gárda edzője. Ami tény: az együttes nagy fölénnyel nyerte meg a másodosztály küzdelmeit, ugyanakkor a Division One klubjai közül kiemelkedett játékosvásárlásaival: másodosztályú klubként másfélmillió fontot fizetett ki Eyal Berkowitzért és Lucien Mettomóért is, márpedig a többi, ebben a divízióban szereplő gárda ilyen anyagi áldozatokat nem nagyon tud hozni.

Keegan Anelka góljaiban bízik/sport/focivilag/20020929keegan.html

A költekezés a feljutást követően tovább folytatódott, ami részben érthető volt, hiszen a Premier League-re meg kellett erősíteni a játékoskeretet, ugyanakkor Keegan mintha kissé túlzásba vitte volna a dolgot. A francia Sylvain Distinért kifizetett négymillió font, valamint a Nicolas Anelka ellenében leperkált 12 millió font nem volt kidobott pénz, hiszen mindkét focista alapember lett, és a francia támadó góljai nélkül (Anelka eddig 13 alkalommal volt eredményes) a City aligha állna ilyen jól. Ugyanakkor az argentin Mattias Vuoso, aki 3,5 millió fontba került, eddig egyetlen mérkőzésen sem szerepelt az első csapatban, és az ötmillióért megvett Jonathan Mackem is csupán egy találkozón lépett pályára, akkor is csak csereként.

Fowler Manchesterbe igazol/sport/focivilag/20030129fowler.html

A téli átigazolási időszakban pedig Keegan újabb három focistát igazolt, akik közül Sommeil és Belmadi ugyan csak kölcsönbe érkezett, Robbie Fowlerért viszont hétmillió fontot adtak a Leedsnek - ehhez képest az egykori válogatott támadó nem nagyon tudott beilleszkedni, egyelőre még nem szerzett gólt, és úgy tűnik, hogy azoknak lesz igazuk, akik azt mondták: sohasem lesz már az focista, aki egykoron fénykorában, a Liverpoolban volt.

A Premiership állása/sport/focivilag/20030304apremiership.html

A kiadott pénzhez képest a 11. pozíció tehát kissé kevésnek tűnik, különösen annak fényében, hogy a klub egy vadiúj, szupermodern stadiont építettet, és a következő idényben már ott játssza hazai mérkőzéseit. Keegan azonban azt szerette volna, ha a nyári átigazolási időszakban az egyesület ismét mélyen a zsebébe nyúl, ami kisebb viharokat váltott ki a vezetőségben. A sportigazgató, Chris Bird a pletykák szerint támogatta a tréner elképzeléseit, az elnök, David Bernstein azonban attól tartott, hogy az egyesület túlköltekezi magát, és a Leeds sorsára juthat. A felek nem tudtak kompromisszumra jutni, aminek eredménye az lett, hogy Bird a múlt héten lemondott posztjáról. A vezetőség éppen ezért március 5-re rendkívüli közgyűlést hívott össze, amelyen robbant a bomba.

Az elnök ugyanis bejelentette, hogy mivel úgy érzi: a klubon belüli viták után nem tud együtt dolgozni a vezetőség többi tagjával, éppen ezért ő is leköszön. Az egyesület mindkét vezető lemondását elfogadta, ám míg Bernsteiné azonnal hatályba lépett (teendőit ideiglenes jelleggel az alelnök, John Wardle vette át), addig Bird egyelőre maradt a sportigazgatói poszton, és csak meghatározatlan idő múlva távozik a klubtól. Könnyen lehet, hogy ez csak a nyáron történik meg, amikor teljesen új vezetőséget választanak - ám ha hinni lehet a pletykáknak, akkor Bird (aki a jelek szerint győztesen került ki a hatalmi harcból) mégis csak maradt a Citynél. Keegan pedig tovább költekezhet.