Vágólapra másolva!
Leplezetlen örömmel fogadta Rabóczki Balázs a népszerű dán klub, az FC Köbenhavn ajánlatát. A magyar kapus döntése abszolút érthető, hiszen korábbi együttese, a Norrköping kiesett a svéd első osztályból, míg az FC Köbenhavn nagy eséllyel pályázik a dán bajnoki címre, ezzel együtt pedig a Bajnokok Ligája-indulásra. A 25 éves hálóőrt még svédországi otthonában értük utol, mivel menyasszonyával csak vasárnap költözik Koppenhágába.
Fotó: SZTÁR Sport
Rabóczki Balázs jövőre a BL-ben is szerepelhet

- Elégedett a hároméves dániai szerződéssel, netán valamivel nevesebb klubot is el tudott volna képzelni a jövőben?
- Abszolút elégedett vagyok, és örülök a koppenhágai szerződésnek, elvégre Skandinávia egyik legjobb, leggazdagabb klubjába igazolhattam. Errefelé ugyanis köztudott, hogy az FC Köbenhavn a norvég Rosenborg mellett a legelismertebb és legtehetősebb egyesület. Ráadásul jövőbeni csapatom rengeteg pénzt áldozott értem, ami ugyancsak az elismerésemet jelzi.

- Szakmailag mi döntött a dán gárda mellett?
- Elsősorban az, hogy itt háromszor jobban felhívhatom magamra a figyelmet, mint mondjuk a svéd második ligában. Remélem hamarosan a válogatott közelébe is odaférhetek, persze egyelőre azzal is megelégednék, ha Gellei Imre szövetségi kapitány legalább egy rövid edzőtáborozásra meghívna, ahol testközelből megismerhetné a képességeimet. Arról elöljáróban mindenkit biztosíthatok, a skandináv futballt nem lehet egy kézlegyintéssel elintézni, amit ugye a korábbi évek eredményei is fényesen igazolnak. Nem véletlen, hogy a svéd és a dán válogatott is ott volt a tavalyi világbajnokságon.

Dán lapok Rabóczkiról

A dán lapok közül elsőként az EkstraBladet adott hírt arról, hogy Rabóczki Balázs, akit a lap háromszoros válogatottnak titulált a svéd Norrköpingtől a dán FCK Köbenhavnhoz szerződött.
"A hír igaz, beszéltünk Rabóczkival, de többet nem árulhatok el" - nyilatkozta a dán klubrészéről Flemming Östergaard klubigazgató.
Az internetes BT Sport szerint a játékos mindenképpen szeretett volna eljönni az svéd élvonaltól búcsúzó klubjától, állítólag több olasz és spanyol klub mellett tapogatózott utána az angol Arsenal és a svéd Hammarby is. Az FCK-nak jelenleg négy kapusa is van, Rabóczki mellett még a klub alkalmazottja a svéd válogatott Magnus Kihlstedt, illetve Rune Pedersen és Benny Gall is.

- Mikor figyeltek fel önre a koppenhágaiak?


- Feltételezem, jövőbeni klubjánál a minimális elvárás a bajnoki cím megszerzése.
- Ez kétségtelen, már csak azért is, mert a Köbenhavn kilenc pont előnnyel vezet a legnagyobb rivális Bröndby előtt. Így aztán nem csupán az aranyérem, hanem a Bajnokok Ligája indulás is alapelvárás a csapattal szemben.

- A mostani átigazolási összegből korábbi klubjának, a Dunaferrnek is jár valami?
- Nem is kicsi tétel. Ráadásul az újvárosi klub már másodszorra kap értem pénzt, s amire különösen büszke vagyok, hogy az erkölcsi sikereken túl, egyedül értem kapott komolyabb pénzeket a Dunaferr. Nekem személy szerint azért is fontos ez, mivel még tetemes összeggel tartozik az újvárosi egyesület, ám Gróf András ügyvezető szavát adta, hogy a mostani átutalásból elsőként az én ügyemet rendezik.

- Mikor kezdődik a dán pontvadászat?
- Szerencsére a svéddel szemben a dán bajnokság őszi-tavaszi rendszerű, s március 17-én játsszuk az első meccset. Egyébként menyasszonyommal vasárnap költözünk Koppenhágába, s hétfőtől kapcsolódom be a csapat edzéseibe.

Sztárkéziseket igazol a dán FCK/sport/csapat/kezilabda/20030122sztarkeziseket.html

- Tervei szerint mennyi időre rendezkedik be Dániában?
- Nem elképzelhetetlen, hogy 2-3 évet is lehúzok Dániában. Későbbi nagy álmom pedig, hogy Angliában védhessek. Remélem, mindez valóra válik, ugyanis eddigi pályafutásom szintén az apró lépésekre alapult, hiszen az MTK kispadjáról a Dunaferrnél kapott rendszeres lehetőség után külföldön is kipróbálhattam magam. Derűlátásomat erősíti, miszerint jelenleg 25 évesen kifejezetten jó kapuskorban vagyok, továbbá jövőre Magyarország az Európai Unió tagja lehet, ezáltal a Premier League-ben automatikusan kaphatok munkavállalási engedélyt, és a válogatottsági kritérium is megszűnik. Természetesen nem ezért nagy bánatom, hogy még nem mutatkozhattam be a nemzeti tizenegyben, hanem mert ez gyerekkori vágyam. Csak ismételni tudom, abban bízom, hogy Koppenhágából mindkét álmom valósággá válhat. A válogatottság, később pedig egy angliai szerződés is.

Bánki József