Vágólapra másolva!
A France Football által alapított Aranylabda talán a legnagyobb presztízsű egyéni díjnak számít a világ labdarúgásában. A trófeát a legjobb Európában futballozó játékos kaphatja meg, aki a kontinens sportújságíróinak szavazatai alapján választanak meg. A francia szaklap a döntést megkönnyítendő minden esztendőben nyilvánosságra hozza azon 50 labdarúgó nevét, akikre szavazni lehet - és ahogyan lenni szokott, már ez a lista is okot ad a vitára.

Az idei év legnagyobb eseménye kétségtelenül a világbajnokság volt, nem csoda tehát, hogy a vébét megnyerő Brazília képviselteti magát a legnagyobb számban a jelöltek között. A nyolc brazil kandidáló közül azonban csak hét mondhatja magát világbajnoknak. Sonny Anderson már évek óta nem tagja a válogatottnak, így ő csakis klubcsapatában, az Olympique Lyonban nyújtott teljesítménye alapján kerülhetett fel az ötvenes listára. Szó se róla, a Lyon fennállása során először bajnoki címet nyert tavaly, de a korábbi évekkel ellentétben Anderson ezúttal nem lett gólkirály. Ugyanannyiszor talált be, mint Nonda a Monacóból, Frau a Sochaux-ból, Vairelles a Bastiából (ő ráadásul jelenleg már a Lyon focistája), és kevesebbszer, mint a troyes-i Goussé, a lorient-i Darcheville (aki megnyerte a Francia Kupát a csapatával), nem is beszélve a gall pontvadászat két gólkirályáról, Pauletáról és Djibril Cisséről.

Utóbbi két focista "természetesen" ott van a jelöltek között, igaz, ők legalább a világbajnokságon is pályára léptek. És ha már a gólkirályoknál tartunk: az olasz liga legeredményesebb támadói közül David Trézéguet jelölt, pedig a vébé óta sérülése miatt nem lépett pályára, a piacenzai Dario Hübner viszont nem. De nincs az ötvenes listán a spanyol gólkirály, a deportivós Diego Tristán sem, aki szerepelt a vébén, ellentétben a barcelonai Patrick Kluvierttel és Javier Saviolával. Hiányzik Fernando Morientes is a jelöltek közül, aki pedig ugyanannyiszor volt eredményes az előző idényben, mint Kluivert, a vébén szerzett három gólt, és nem mellékesen megnyerte a BL-t is. Most akkor, hogy is van ez?

Történelmi diadalt arathat a FIFA legjobbja/sport/focivilag/20021120tortenelmi.htmlOwené az Aranylabda (2001.12.17.)/sport/focivilag/20011217owene.htmlKi a legjobb focista?http://forum.origo.hu/forum?act=show&fid=36550

Az ötven jelölt között összesen hét olyan labdarúgó van, aki nem szerepelt a vébén. Hatan közülük azért, mert csapatuk nem jutott ki a vébére, míg az argentin Javier Saviolát egyszerűen nem válogatták be a 23-as keretbe. A Barcelona színeiben szerzett gólok azonban elegendőek voltak a számára. Honfitársa, Hernán Crespo viszont nem tudott felkerülni a listára, annak ellenére sem, hogy a vébén gólt szerzett, ősszel pedig az Internazionalében ontja a gólokat a BL-ben. A gyenge világbajnoki szereplés amúgy is meglehetősen rosszat tett az argentinoknak: Saviola mellett csak a valenciás Pablo Aimar került a jelöltek közé, Walter Samuel vagy Javier Zanetti hiába nyújtott kiváló teljesítményt az egész év folyamán klubcsapatában. A vébéről hiányzó focisták közül jelölt még a cseh Tomás Rosicky, aki a Borussia Dortmund vezéregyénisége volt a Bundesligában, és bajnoki aranyat nyert - akárcsak Pavel Nedved a Juventusszal, ám ő mégis kiesett a rostán. A walesi Ryan Giggs jelölése jogosnak tűnik, hiszen a MU-ban hozta szokásos remek formáját, és a brit válogatott is meglepően jól szerepelt az idén - de ezzel az erővel honfitársa, Craig Bellamy is bekerülhetett volna, aki a Newcastle-t bejuttatta a BL-be, és góljai segítségével a gárda tovább is jutott csoportjából.

Csak a remek vébészereplés elég volt a jelöléshez a török Hasan Sasnak, aki mostanában többnyire csak csere a Galatasarayban, a német Miroslav Klosének, aki a Kaisersauternnel jelenleg az utolsó helyen áll a Bundesligában, a belga Marc Wilmotsnak, aki a Schalke 04-nél koptatja a kispadot. De a World Cup nélkül a japán Inamoto Junicsi, a koreai Szeol, vagy a szenegáli Pape Bouba Diop sem került volna fel az ötvenes listára.

És hogy ki a legesélyesebb az Aranylabdára? Ilyen előzmények után nehéz lenne megmondani. Ha a vébére gondolunk, akkor Ronaldo vagy Kahn lehet a befutó, de ha az év többi 11 hónapja is számít, akkor Roberto Carlos vagy Michael Ballack érdemelné meg a díjat. De egyáltalán nem biztos, hogy kettejük közül fog kikerülni a győztes.